4 Voordelen die toekomstige moeders tijdens de zwangerschap kunnen hebben van chiropractie

4 Voordelen die toekomstige moeders tijdens de zwangerschap kunnen hebben van chiropractie

Zwangerschap is een spannende, kostbare tijd in het leven van een vrouw, die vol zit met nieuwe ervaringen. De verwachting van het nieuwe leven dat de moeder bij zich draagt maakt dit veelal een mooie tijd. Toch is het zo dat de ontwikkeling van de baby het vrouwenlichaam extra belast, met name de rug en gewrichten, wat kan resulteren in pijnklachten. Deze klachten spelen ook vaak op tijdens de bevalling en zorgen ervoor dat het herstel na de zwangerschap meer tijd kost.

Aanstaande moeders hebben verschillende voordelen bij chiropractische zorg. Dit zijn de 4 voordelen van chiropractie om de tol die een zwangerschap van het vrouwenlichaam eist te verlichten.

#1: Chiropractie draagt bij aan een betere stand van de wervelkolom

Zwangere vrouwen ervaren vaak een relatief snelle gewichtstoename over een korte periode. Dit gewicht wordt gedragen door het bekken en de wervelkolom die daardoor van stand veranderen, dit is goed te zien in de toename van de holling in de onderrug die vaak zichtbaar is bij zwangere vrouwen in het tweede en vooral het derde trimester. De zwangerschapshormonen in combinatie met verminderde spieractiviteit ten gevolge van minder belasting, zorgt ervoor dat de gewrichten relatief minder stabiel zijn, waardoor zwangere vrouwen sneller rugblessures kunnen ontwikkelen of oudere niet klacht veroorzakende problemen toch plotseling aan het licht komen.

Wanneer dat gebeurt kunnen hevige klachten ontstaan. Chiropractische zorg tijdens de zwangerschap helpt de wervelkolom in de juiste positie te komen en te houden waardoor alle ondersteunende banden en pezen hun werk optimaal doen. Zo is het lichaam beter voorbereid en kan het lichaam het extra gewicht adequaat ondersteunen.

#2:Je hebt geen of minder pijnstillers nodig

Vaak is de eerste respons bij pijnklachten om naar pijnstillers te grijpen. Bij zwangere vrouwen is het, vanwege de bijwerkingen, belangrijk het gebruik van pijnstillers zoveel mogelijk te vermijden, vandaar dat een natuurlijke oplossing de beste optie is.

De chiropractische correcties verminderen verborgen problemen (blokkades in de wervelkolom) die pijn veroorzaken, zodat de cliënt minder afhankelijk is van medicatie. Minder pijn ervaren en niet of nauwelijks afhankelijk zijn van pijnmedicatie is een win-win situatie voor vrouwen die in verwachting zijn.

#3: Chiropractie zorgt dat het bekken de juiste positie houd.

Een juiste positie van het bekken is ontzettend belangrijk tijdens het geboorteproces, het vergroot de kansen om op de natuurlijke manier te bevallen. Volgens de American Pregnancy Association.

“Wanneer het bekken niet recht staat kan dat de ruimte die de groeiende baby heeft verkleinen, dit wordt intra-uteriene beperking genoemd. Ook kan een scheefstand van het bekken het lastig maken voor de baby om in de juiste positie te manoeuvreren voor de bevalling, waardoor deze bijvoorbeeld in een stuit presentatie kan komen te liggen. Dit kan het de moeder lastig maken om op een natuurlijke wijze, zonder complicaties te bevallen.” In onze praktijk zijn we getraind in het uitvoeren van de Websters techniek, een techniek die er specifiek op gericht is om de stand van het heiligbeen ten opzichte van beide bekkendelen te corrigeren waardoor de spanning op de bekkenbanden normaliseert en de baby makkelijker in een normale (hoofd eerst) presentatie indaalt.

Een ervaren chiropractor kan op een effectieve wijze het bekken corrigeren voor de bevalling zodat de moeder zonder veel problemen kan bevallen.

#4: Chiropractie ondersteunt het eigen herstellend vermogen van het lichaam

Laten we eerlijk zijn, veel zwangere vrouwen vragen zich af “zal ik ooit weer in dat leuke jurkje passen?”. Hoe sterker en gezonder een vrouwenlichaam is voor en tijdens de zwangerschap, hoe makkelijker het is om weer in vorm te raken wanneer de baby geboren is. Gezonde voeding en voldoende beweging op een veilige manier tijdens de zwangerschap dragen hieraan bij.

Chiropractie draagt ook bij aan de lichamelijke fitheid. Vrouwen die in verwachting zijn en voor chiropractie kiezen hebben vaak een betere houding, minder pijn en een betere mobiliteit, helemaal aan het einde van het derde trimester.

Dit zorgt dat ze langer bewegingsroutines kunnen doen en langer actief kunnen zijn dan de zwangere vrouwen die last hebben van rug- en gewrichtsproblemen die niet voor chiropractie kiezen. Na de geboorte is het makkelijker om weer met een fitnessroutine te beginnen en in de jurk te passen, als de gewrichten, rug en heupen van de kersverse moeder rechtstaan.

Chiropractie kan helpen om pijn te reduceren en de algehele gezondheid van een zwangere vrouw te verbeteren, zodat ze kan ontspannen en zich kan richten op de plezierige eigenschappen van de zwangerschap. Vrouwen die een kindje verwachten en regelmatig de chiropractor bezoeken hebben een sterker lichaam, kans op een makkelijkere bevalling, en een sneller herstel na de bevalling.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.