afvallen

4 Tips hoe je kan afvallen en het maximale uit chiropractische zorg te halen

4 Tips hoe je kan afvallen en het maximale uit chiropractische zorg te halen

Iedereen begrijpt het belang van het hebben en houden van een gezond gewicht. Sommige mensen hoeven hier weinig moeite voor de doen terwijl anderen een constante strijd leveren om niet aan te komen of zijn een groot deel van hun leven bezig met afvallen.

Recent onderzoek van de Ministerie van volksgezondheid wijst uit dat 50% van de volwassen Nederlanders leidt aan overgewicht (BMI>25) en waarvan 14 % leidt aan obesitas. Iemand die een blessure heeft opgelopen of een ziekte heeft waardoor problemen aan de rug, heupen, knieën of enkels ontstaan loopt meer risico op overgewicht of obesitas, vanwege de dagelijkse pijnklachten die verlammend kunnen werken.

Streven naar het, voor jou, ideale gewicht dat past bij je lichaamsbouw en lengte levert veel voordeel op voor je gezondheid, zoals minder druk op je rug en gewrichten en meer bewegingsvrijheid. Cliënten die regelmatig een chiropractor bezoeken herstellen sneller als ze tegelijk ook hun overgewicht aanpakken.

Ga succesvol het gevecht tegen de kilo’s aan met deze vier handige tips en maximaliseer zo de effectiviteit van de chiropractische zorg.

Als eerste, begin met klein

Het oude gezegde “Je bent wat je eet” is waar. Denk daarom aan deze stelregel: een gezond lichaam bestaat uit gezonde cellen. Om gezonde cellen te bouwen heb je goede bouwstenen nodig. Het probleem van tegenwoordig is dat we vaak meer brandstof (koolhydraten in de vorm van brood pasta’s, aardappelen en rijst) innemen in plaats van bouw- en andere belangrijke voedingsstoffen.

Probeer dus een paar negatieve eetgewoonten te vervangen door positieve en hou dat vol. Voorbeelden hiervan zijn; frisdrank vervangen door water, een eiwitrijk ontbijt eten of alleen in het weekeinde een toetje te nemen. Voeg meer verse groenten of fruit toe in plaats van brood, pasta’s rijst en aardappelen.

Per dag 100 calorieën minder eten zorgt bij een gelijkwaardig bewegingspatroon er voor dat je in een jaar tijd al snel zo’n 4,5 kilo minder aankomt of zelfs afvalt. Deze kleine aanpassingen hebben het voordeel dat ze makkelijk aan te wennen zijn en toch zichtbaar resultaat opleveren.

Volgende stap, houd een dagboek bij

Schrijf op wat je per dag allemaal eet en hoe groot de portie is. Je eten op deze manier op een rijtje zetten geeft inzicht en kan je ervan weerhouden om dat derde stuk pizza, dat extra croissantje of die grote portie patat te nemen. Daarnaast kan het slim zijn om je maaltijd op kleinere borden te serveren of toch niet voor dat tweede bord te gaan.

Het is ook handig om een smartphone app te downloaden om zo je dagelijkse inname van calorieën, calcium, eiwitten en vocht in de gaten te houden. Er zijn vele beschikbaar, bijvoorbeeld My Fitness Pal of Lifesum .

Deze apps zijn gratis en gemakkelijk in gebruik, het is een handig hulpmiddel om je voedingspatroon in de gaten te houden.

Ook zorgt het voor de nodige informatie tijdens je afvalproces. Wanneer je gewichtsverlies stagneert kun je teruglezen wat er veranderd is in je eetgewoonten en wat dus de reden is dat de weegschaal niet minder kilo’s aangeeft.

Over de weegschaal gesproken………..

Laat niet alles van de weegschaal afhangen

Vaak staan mensen die op dieet zijn iedere dag op de weegschaal en hangt hun humeur af van wat de weegschaal die dag aangeeft. De verschillen per dag kunnen om vele redenen groot zijn en door de teleurstelling kun je juist last van eetbuien krijgen.

Dagelijks wegen is niet betrouwbaar, je vochtbalans verschilt namelijk ook per dag. Het beste is om maximaal 1 keer per week te wegen en iedere keer rond dezelfde tijd. Een wekelijkse routine geeft een beter beeld van je succes zonder de stress die dagelijkse gewichtsschommelingen met zich meebrengen.

Verminder de tijd die je zittend doorbrengt

Zelfs als je een blessure of medische aandoening hebt die je bewegingsvrijheid beperkt kun je er vaak nog steeds voor zorgen dat je minder zit dan dat je nu doet. Nogmaals, begin klein.

Blijf eens staan terwijl je de was opvouwt in plaats van te gaan zitten, neem bij je bureau korte pauzes om even te gaan staan of loop eens naar een collega. Maak dagelijks of meerdere malen per dag een kleine wandeling en bouw deze rustig aan op, of ga eens vaker met de fiets naar werk of boodschappen doen.

Vraag eventueel aan je chiropractor naar je beperkingen en wat voor oefeningen je met jouw blessure of aandoening wel en niet kunt doen. Meer beweging in je dagelijkse routine zal helpen om wat extra gewicht te verliezen en zorgt ervoor dat het niet snel weer terugkomt.

Het is voor iedereen belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te hebben voor een optimale levenskwaliteit. Het is logisch dat mensen, met rug en gewrichtsproblemen, door een gezondere levensstijl aan te nemen en minder gewicht mee te dragen, betere resultaten behalen met hun bezoeken aan de chiropractor. Na een tijdje zal de combinatie van een gezonder lichaamsgewicht en chiropractische zorg bijdragen aan een betere mobiliteit, minder pijn zullen blessures minder snel terug kunnen keren.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.