5 gezonde stappen die je nu kan nemen om je immuun systeem in vorm te krijgen.

Sinds dit jaar is de hele wereld in de greep van de ‘Corona-crisis’. Alhoewel je volgens het OMT, de regering en de media weinig anders kan doen tegen corona, behalve het dragen van mondkapjes, het houden van 1,5 meter afstand en uiteindelijk natuurlijk een vaccin, geldt ook hier, net als voor alle andere virussen, dat de oplossing ligt in hoe gezond jouw immuunsysteem is en dus uiteindelijk hoe gezond jij bent.

Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om een artikel te schrijven waarin je kan ontdekken wat jij kan doen om je immuunsysteem weer zo goed mogelijk in vorm te helpen komen zodat de kans dat je (ernstig) ziek wordt zo klein mogelijk is.Free Vector | Strong man with good immune system against viruses

1: Zorg voor een gezond gewicht.

Men weet dat COVID veel slachtoffers maakt bij mensen met een co-morbiditeit ofwel een onderliggende ziekte. Een van deze co-morbiditeiten is overgewicht. Onderzoek laat zien dat bij een groep van 17.000 mensen die in het ziekenhuis opgenomen waren 77% een BMI hadden van meer dan 25 waarvan 48% een BMI had van over de 301.  Daarnaast bleek een relatief groot deel hiervan ook aan de beademing te moeten omdat ze, naast het vechten tegen hun ziekte, ook moesten vechten tegen de druk van hun zware borst en abdomen om adem te kunnen blijven halen.

Een van de beste dingen die je dus kan doen om je kans op ziekenhuisopname te doen afnemen is om ervoor te zorgen dat je je gewicht onder controle krijgt. Naast gezonde voeding (vooral gebaseerd op een kleine hoeveelheid fruit (vanwege de suikers), veel groenten, eiwitten en vetten) en het verminderen van de inname van koolhydraten (Suikers, brood, pasta, aardappelen en rijst), kan je je gewicht helpen verminderen met behulp van periodiek vasten, waarbij je, doordat je langere tijd niet eet, je je vetverbranding activeert, wat automatisch helpt bij afvallen. Naast een aantal gezondheidsvoordelen die met intermittent fasting gepaard gaan, staan op deze website verschillende schema’s die je hiervoor kan gebruiken. Ben je Diabeticus? Dan is het wel verstandig dit te doen in samenwerking met je diabetesverpleegkundige!

2: Supplementeer vitamine D3.

Vitamine D3 is eigenlijk geen vitamine maar een steroïde hormoon dat in medische kringen vooral gezien wordt om je botdichtheid op te vijzelen. Het blijkt daarnaast ook belangrijk te zijn tegen depressie, DNA schade, hart- en vaatziekten, overgewicht, ademhalingsproblemen, en een positief effect te hebben op je centrale zenuwstelsel, de werking van je mitochondriën en, voor dit artikel het belangrijk, je immuunsysteem. Vitamine D3 wordt normaliter door je huid gemaakt wanneer deze blootgesteld wordt aan zonlicht (op onze hoogtegraad met name midden overdag in de zomer). Andere manieren hoe je dit binnen kan krijgen is door middel van orgaanvlees (wat slecht te krijgen is, en wanneer niet van biologische oorsprong ook vaak niet gezond is) of door middel van supplementen.

Ook voor corona lijkt de berichtgeving met betrekking tot vitamine D3 hoopgevend. Onderzoek uit Israël heeft namelijk laten zien dat een vitamine D3 gehalte van onder de 29 nmol/ml vaker leid tot een positieve corona test (plusminus 60% meer kans) en om opgenomen te worden in het ziekenhuis (plusminus 50% minder kans) dan boven de 30 nmol/ml. Daarnaast liet een Spaans onderzoek zien dat het toedienen van een analoog aan vitamine D3 er aan bij droeg dat het aantal mensen dat naar de IC gebracht werd met 50% verminderde en dat dit de sterfte volledig verdween2. Ook zijn er nog andere onderzoeken die vergelijkbare resultaten boekten en zijn er nog verschillende onderzoeken gaande die het nut van vitamine D3 in de strijd van COVID aan lijken te tonen.

Wil je vitamine D3 als supplement gebruiken, dan adviseert de Vitamin D-council de volgende stelregel:

Babies en kinderen: maximaal 1000 IE/IU; Tieners: 1000 IE/IU per 12,5 kg lichaamsgewicht met een maximum van 5000 IE/IU; Volwassenen: 5000IE/IU 3.  Supplementeren kan zowel in druppel vorm als met behulp van gel caps.

3: Eet gezond.

Naast dat gezond eten een belangrijke rol speelt in je gewicht, geeft het je ook de benodigde bouwstoffen die je nodig hebt om gezonde nieuwe cellen te maken, natuurlijk is gezonde voeding ook van essentieel belang zodat je immuunsysteem zijn werk goed kan uitvoeren.

Er blijken, naast vitamine D3, met name 2 andere belangrijke voedingsstoffen te zijn die ook een rol kunnen spelen om je immuun systeem optimaal te laten functioneren: Vitamine C en Zink.

Vitamine C draagt positief bij aan verschillende processen van zowel de aangeboren als de aangepaste immuun respons4 en heeft bij een te kort, grote gevolgen op de werking van je immuun systeem. Het is dan ook niet minder dan logisch dat, wanneer het griepseizoen weer begint, men Vitamine C  gaat slikken om te voorkomen dat men ziek wordt en om sneller te kunnen herstellen.

Met name zink blijkt bijzonder nuttig wanneer je last hebt van een virale aandoening zoals COVID. Het zorgt ervoor dat het virus je cellulaire apparatuur niet kan gaan gebruiken om zijn RNA te gaan kopiëren, waardoor het virus zich niet kan klonen en zich niet verder kan verspreiden in je lichaam5.  Gezonde doseringen voor volwassenen zijn: Vitamine C: 1000 milligram/dag; Zink: 7-9 milligram/dag.

  1. Ga goed om met stress.

Stress is een sluipmoordenaar. Wanneer mensen langdurig onder stress staan heeft dit een effect op hartslag, bloeddruk, bloedsamenstelling, nachtrust en immuunsysteem. Langdurige stress kan ziekten aan hart- en bloedvaten veroorzaken, welke beide co-morbiditeiten zijn die de kans op sterfte door COVID vergroten. Daarnaast blijkt stress ook een groot negatief effect te hebben op de werking van je immuunsysteem, waardoor deze minder goed zal gaan functioneren, zodat je sneller ziek kan worden en minder snel zal kunnen herstellen.

Achter je bureau kan je bijvoorbeeld je ogen dicht doen, je handen met je palmen omhoog op je benen leggen en volledig proberen te ontspannen in combinatie met diep in-en uit ademen om je stress respons te verminderen. Daarnaast kunnen dingen als een gezonde wandeling in het bos, Yoga, sporten, meditatie, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen zoals van Wim Hoff (The Iceman) of ontspanningsoefeningen met behulp van een app helpen de stressrespons helpen resetten, waardoor je lichaam en immuunsysteem minder onder stress komen staan.

  1. Beweeg gezond.

Van bewegen is het algemeen bekend dat het gezond is, omdat het je uithoudingsvermogen vergroot, je longcapaciteit verbeterd, de kans op hart- en vaatziekten en diabetes vermindert, je lichaamsgewicht verbetert en als het ware op de reset knop in voor je stress respons drukt, waardoor je immuunsysteem weer gewoon zijn werk kan doen.

Regelmatig wandelen is vaak al een goed begin, maar, wanneer mogelijk, is intensiever sporten voor de meeste mensen beter, aangezien dit je conditie nog sneller helpt te verbeteren. Gelukkig zijn er heel veel vormen van sport om uit te kiezen, zowel in wedstrijdverband als alleen.

Net als altijd geld dat overal waar te- voor staat schadelijk is, of het nu te weinig of teveel is. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat wanneer men te veel of te intensief sport, dit, ten gevolge van de uitputting, ervoor kan zorgen dat je immuunsysteem juist minder goed functioneert. Houd dus wel goed in de gaten of je niet over de gezonde grens gaat.

 Referenties:

1:https://www.sciencemag.org/news/2020/09/why-covid-19-more-deadly-people-obesity-even-if-theyre-young

2:https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/09/28/coronavirus-infection-rate-vitamin-d.aspx

3:https://www.facebook.com/VitaminDCouncil/photos/a.401827565632/10155336451375633/?__cft__[0]=AZW5wE6hYe0XEdmQkP6dhVf0JYCwiT7x4jIyxMj-VnDD5bXAHQ7s45dxtzdRtc3CcXtX2nEE9TuGgT7Ip0Ym7FB04RTSeLWYrALKwz6xHzDkQ_8Ugq7yhG-5qWKeNb8Un_fwPkVIDbWhk4R8AloWT-s-iqZhN1amC_kM55kfBSjd3lBxaLtX5kxN2YjdBkcMvH4&__tn__=EH-R

4: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/  

5: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628855/

1 antwoord
  1. Dick Verboom
    Dick Verboom zegt:

    Dank voor de verhelderende mail over onderbouwing immuunsysteem met o.a. zink en vitamines c en F3 .
    De levertraan smaakt me sinds september als vanouds !
    De huisarts stuurde 2 oktober de griepvaccin oproep….een andere benadering..

Reacties zijn gesloten.