5 Oorzaken van nekklachten (en hoe Chiropractie kan helpen)

5 Oorzaken van nekklachten (en hoe Chiropractie kan helpen)

Nekklachten kunnen acuut (kortstondig) of chronisch (herhalend of aanhoudend voor maanden en zelfs jaren) zijn, maar ongeacht in welke situatie je je bevindt, ga je bij pijnklachten als eerste op zoek naar verlichting. Toch is het natuurlijk belangrijk niet alleen de klachten te verhelpen, maar juist ook de oorzaak op te lossen en terugkeer van de klachten in de toekomst te voorkomen.

Hier zie je vijf vaak voorkomende oorzaken van nekklachten  en de reden waarom chiropractoren bij uitstek goed kunnen helpen deze problemen te verhelpen:

  1. Slechte houding: Leun je de hele dag over een bureau terwijl je in je kantoorstoel hangt? Dan kan je er op rekenen dat, als je ze nog niet hebt, je uiteindelijk nekklachten zal ontwikkelen. Doe eens deze snelle test: Ga eerst rechtop zitten en rond daarna je schouders en rug (slechte houding). Heeft het ook invloed op je nek? Precies!
  2. Monitor Madness: Staar je uren achtereen naar het computerscherm? Dat is niet goed voor je gezondheid, maar vanuit een nekpijnperspectief is het ronduit slecht, vooral als de schermhoogte je dwingt om langdurig omhoog, opzij of naar beneden te kijken.
  3. Slaapproblemen: Idealiter spenderen we een derde van onze dag aan nachtrust. Vandaar dat verkeerde slaapgewoonten een dramatisch effect op uw gezondheid kunnen hebben. Met betrekking tot nekklachten, wanneer je in een ongemakkelijke positie slaapt, bijvoorbeeld op je buik slaapt of met een kussen die je nek niet voldoende ondersteunt, kan dit nekklachten veroorzaken.
  4. Technologie Overbelasting: We slapen gemiddeld dus zo’n 8 uur per dag, maar we brengen de andere 16 uur door met typen, sms’en op onze smartphones, tablets, enz.. Je hebt vast wel eens gehoord van de uitdrukking ’tekstnek’ wat een gevolg is van ons gebruik van deze apparaten.
  5. De verkeerde beweging: het draaien, strekken en zelf proberen van kraken van de nek is een makkelijke manier om nekklachten te veroorzaken. Terwijl de spieren in de nek sterk zijn, kunnen ze worden gespannen en geblesseerd raken, net als elke andere spier.

Door trauma- een langdurig verkeerde houding (zoals hierboven genoemd) of stress kunnen de wervels in de nek en bovenrug uit het lood komen te staan en abnormaal gaan functioneren, dit verstoort de normale functie van zowel de spieren, gewrichten en het zenuwstelsel en wordt door chiropractoren ook wel een wervelsubluxatie (in het Nederlands een blokkade) genoemd.

Wanneer mensen door nekklachten geraakt worden, zoekt men vaak eerst naar het onderdrukken van de klachten met behulp van bijvoorbeeld pijnstillers. Maar dat is natuurlijk geen echte oplossing, deze helpen namelijk niet om de oorzaak van de klachten (in veel gevallen een abnormale stand en functie van de wervelkolom) te verhelpen. Chiropractoren zijn als enigen opgeleid wervelsubluxaties te constateren en te corrigeren zodat jouw lichaam weer normaal kan functioneren en herstellen. Bovendien stelt onderzoek voor dat chiropractische correcties effectiever zijn dan pijnstillende medicatie om zowel acute als subacute nekklachten te verlichten.

Heb je last van nekklachten? Geef dan jouw chiropractor een belletje. Zij kunnen je helpen om jouw klachten te verlichten en de oorzaak op te lossen zodat deze ook niet meer de kans krijgt terug te keren.