5 Tips voor een goede houding van jouw tiener

5 Tips voor een goede houding van jouw tiener

Vandaag wil ik het hebben over waarom het zo belangrijk is voor tieners om een goede houding te hebben en 5 tips geven over hoe ze dit kunnen aanpakken.

Ik heb het in het verleden gehad over hoe we onze wervelkolom continu verkeerd kunnen belasten door een slechte houding, en zo uiteindelijke gediagnosticeerd kunnen worden met het zogenaamde ‘Upper Crossed Syndroom’. Door het tegenovergestelde te doen,  ofwel goed werken aan een goede houding tijdens het zitten, staan en lopen is, niet alleen belangrijk om er beter uit te zien maar ook voor het algemene zenuw-, spier- en gewrichtsgezondheid op de lange termijn.Hieronder staan vijf simpele tips voor tieners die een slechte houding hebben of beginnen te ontwikkelen.

Ik zeg tegen cliënten dat de houding een goede weergave is van de status van het zenuwstelsel.  Je ziet weinig zelfverzekerde, gelukkige mensen rondlopen met een kromme rug en slechte houding, in plaats daarvan hebben ze een ‘perfecte houding’. Dus je houding kan een belangrijke spiegel zijn van hoe je je voelt en over jezelf denkt.

Rugklachten is een van de vaakst voorkomende gezondheidsklachten bij tieners en volwassenen. Een groot deel van de westelijke moment in hun leven, rugpijn kan een continue bron van ergernis en ongemak zijn.

Een vaak voorkomende oorzaak van rugpijn is een slechte houding.

Je houding kan beschreven worden als hoe je je hoofd, borstkas en heupen ten opzichte van elkaar draagt tijdens verschillende activiteiten. Een goede houding verzekert je ervan dat al je botten en gewrichten goed zijn uitgelijnd zodat het overmatige spanning op de spieren voorkomt.

Vandaag de dag brengen basisschool leerlingen, en vooral tieners het grootste gedeelte van de dag zittend door. Deze zittende, inactieve levensstijl veroorzaakt een slechte houding. Dit draagt bij aan een toename van nek- en rugklachten in deze generatie. Vandaar dan ook 5 handige tips waarmee je je kind kan helpen een goede houding te krijgen.

  1. Koop goede bureaustoel

Wanneer je zoon of dochter veel tijd achter zijn bureau doorbrengt om te studeren of werken, zal het aanschaffen van een goede stoel een heel groot verschil maken. Een goede stoel moet een hoge rug hebben, om de gehele rug goed te kunnen ondersteunen. Ook een lendensteun voor de onderrug is belangrijk ( meestal zitten deze al in de stoel ). Het zal ook helpen om verstelbare hoogte en armleuningen te hebben, dit zorgt ervoor dat ze kunnen zitten in een comfortabele houding wanneer ze typen (of een computer spelletje spelen). Daarnaast is het handig als de stoel een ‘wipstand’ heeft, zodat je kind zichzelf overeind moet houden, en zo nu en dan ook even achterover kan leunen als hij of zij vermoeid raakt vanwege het lange zitten(daarover meer bij punt 4).

  1. Moedig goede gewoonten vanaf jongs aan

De meesten van ons zullen zich herinneren dat onze ouders zeiden ‘rechtop zitten’ en ‘stop met hangen’. Hoewel we het in het verleden vervelend vonden dat ze ons hierop wezen, is het toch belangrijk om goede gewoonten vanaf een jonge leeftijd aan te leren. Rugklachten gaan vaak niet vanzelf weg en ze kunnen in de toekomst erger worden. Het aanleren van een goede houding op jonge leeftijd, zal ervoor zorgen dat ze eraan gewend raken om rechtop te gaan zitten en een goede houding hebben wanneer ze ouder worden, zodat toekomstige problemen voorkomen kunnen worden.

  1. Moedig sporten aan

Sporten heeft een groot aantal voordelen voor mensen van alle leeftijden. Mensen met een goede fysieke conditie hebben meestal ook een mooie rechte houding. Daarnaast zijn er enkele simpele oefeningen die je kan doen voor het stimuleren van een goede houding (klik hier voor deze oefeningen). Daarnaast helpt lichamelijke inspanning om het lichaam sterker te maken waardoor de kans op blessures kleiner wordt.

  1. Tijdslimiet bepalen voor het televisie kijken of videogames spelen

Kinderen en tieners brengen in de Verenigde Staten gemiddeld 55 uur per week door met televisie kijken, hun telefoon/tablet en het spelen van videogames. Deze verandering in cultuur, van het buiten spelen en buitenleven, naar fysieke inactiviteit en verkeerde houding heeft ongetwijfeld bijgedragen aan obesitas, type 2 diabetes, luchtweg problemen, rugklachten maar ook een verkeerde houding van de kinderen die nu opgroeien.

Ouders hebben de verantwoordelijkheid om voor de gezondheid van hun kinderen te waken. Het is daarom belangrijk dat ze hun kinderen aanmoedigen om gezond te eten en te bewegen, in plaats van ze uren voor de tv te laten zitten of videogames te spelen. Let hierbij wel op dat goed voorbeeld, goed doet volgen! Daarnaast is het beperken van de tijd waarin kinderen doorbrengen met apparaten met een beeldscherm een prima oplossing om je kinderen fysiek gezond te houden. Ook tijdens bureauwerk is het verstandig dat een kind om de 30 minuten even gaat staan en in beweging komt, omdat de houdingsspieren na zo’n 25 a 30 minuten beginnen te verzuren.

  1. Leer je kind over de gevolgen van een slechte houding

Slechte houding wordt het meest geassocieerd met rugpijn, maar het kan ook andere problemen veroorzaken, inclusief pijn in de nek, schouders en heupen, hoofdpijn, vermoeide en slappe spieren. Daarnaast heeft het op korte en lange termijn een effect op longfunctie, hartfunctie, maagfunctie. Een verkeerde houding kan je ook kleiner laten lijken dan dat je werkelijk bent en het kan mensen de indruk geven dat je verveeld of ongeïnteresseerd bent.

Wanneer je zoon of dochter zich bewust is van het feit da teen slechte houding langdurige problemen op kan leveren, heb je een grote kans dat ze een bewuste keuze maken om hun houding in de toekomst te verbeteren.

Kortom:

Een slechte houding kan heel problematisch zijn. Het zo vroeg mogelijk onderkennen van problemen en het aanleren van goede gewoonten op een jonge leeftijd zal helpen bij het voorkomen van blessures in de toekomst.Rugklachten zijn veel voorkomend bij volwassenen, vooral bij mensen die een kantoorbaan of ander zittend beroep hebben. Het corrigeren van een slechte houding gedurende de tienerjaren kan toekomstige problemen voorkomen.