8 natuurlijke oplossingen voor hoofdpijn en migraine:

Hoofdpijn en migraine zijn klachten die bij alle leeftijden en in allerlei vormen en gradaties van hevigheid voor kunnen komen. Onderzoek heeft zelfs laten zien dat hoofdpijn zelfs al bij de helft van alle kinderen van 6 jaar en ouder minimaal 2 keer per jaar voor komt.

Vaak hebben hoofdpijn en migraine een belemmerend effect op het functioneren van de persoon die de klachten ondervindt. De meest gebruikte manier om met hoofdpijnklachten om te gaan is dat men door pijnstillers (paracetamol, ibuprofen, diclofenac) of aanvalsremmers te gebruiken… maar is dat nu wel verstandig?

Deze medicijnen en kunnen zeer negatieve bijwerkingen hebben waaronder lever- of niervergiftiging, maagbloedingen of zelfs hartaanvallen of beroertes, daarnaast kunnen ze hoofdpijn en migraine klachten veroorzaken.

Ook is het belangrijk om je af te vragen of hoofdpijn of migraine aanvallen een teken zijn van een tekort aan pijnstillers of aanvalsremmers?’  Vaak is medicatie vooral symptoombestrijding. Vandaar dat het belangrijk is om te kijken hoe je de oorzaken van hoofdpijn en migraine weg kan nemen zodat je geen medicatie nodig hebt. Dat is dan ook de reden dat we dit rapport voor je hebben opgesteld met 8 natuurlijke oplossingen voor hoofdpijn en migraine.

1. HOE STA JE ERBIJ?

Jouw hoofd is ongeveer net zo zwaar als een bowlingbal. Stel je nu eens voor wat dat doet met je spieren, gewrichten, pezen en vooral de zenuwen van je nek en bovenrug, wanneer je nek en schouders dag in dag uit continu verkeerd belast ten gevolge van een verkeerde houding?

Zorg ervoor dat je, wanneer je zit of staat, je schouders naar achter en beneden houdt, je jezelf lang maakt, terwijl je je kin intrekt en je het gaatje van je oor boven je schouder houdt. Dat is de juiste positie voor je hoofd ten opzichte van je bovenlichaam!

2. LET OP JE HOUDING TIJDENS WERK

Uiteraard kan je, door langdurig stil te zitten op werk of tuis achter de computer, hoofdpijn en migraine klachten ontwikkelen. Let er dan ook op dat je de bovenkant van jouw computerscherm op ooghoogte afstelt. Je kan dit doen door een laptopverhoger en een los toetsenbord en muis aan te schaffen of door eenvoudig enkele boeken onder het scherm te plaatsen, wanneer je een los scherm hebt. Wanneer je jouw telefoon of tablet gebruikt, probeer deze dan op ooghoogte te brengen om te voorkomen dat je nekklachten krijgt ten gevolge van je telefoongebruik. Moet je veel bellen, gebruik een headset in plaats van de telefoon in je hand te houden!

3. GEZONDE VOEDING IS EEN BELANGRIJKE BASIS!

Hoofdpijn en migraine kunnen veroorzaakt worden door bepaalde specifieke voedingsstoffen waaronder donkere chocolade, koffie, rode wijn en blauwe kaas, daarnaast kunnen zoetstoffen, kleurstoffen en ook smaakversterkers een hoofdpijn of migraine aanval triggeren. Een tekort aan bepaalde vitamines (vitamine B en D3) of mineralen (magnesium) kan ook bijdragen aan het ontstaan van hoofdpijn klachten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon en eventuele supplementatie van deze vitaminen en mineralen kan dus een slimme stap zijn om hoofdpijn en migraine de baas te worden.

4. ZORG VOOR VOLDOENDE WATER IN JE SYSTEEM!

Water wordt gebruikt als transportmiddel van en naar lichaamscellen, bescherming van het centrale zenuwstelsel, het houdt je gewrichten soepel en helpt klappen opvangen, als vulmiddel van de cellen om processen goed te kunnen uitvoeren, voor thermoregulatie van het lichaam, het houdt je lichaam vochtig (wel eens last gehad van droge ogen?) maar ook als transportmiddel naar buiten toe in de vorm van ontlasting, urine en zweet. Logischerwijs is een tekort aan water in je systeem een vaak voorkomende trigger voor hoofdpijn en migraine.

5. SLAAP VOLDOENDE EN IN DE JUISTE HOUDING

Omdat je een groot deel van je leven in bed doorbrengt is de juiste slaaphouding dan ook van cruciaal belang voor goede stand en functie van je wervelkolom.

Slaap op je zij of op je rug, maar niet op je buik en ondersteun je hoofd en nek voldoende maar ook niet teveel zodat je hoofd en nek in een neutrale houding liggen ten opzichte van de rest van de wervelkolom, om spanning op de gewrichten, zenuwen en spieren in je nek te voorkomen.

6. PAK LICHT.

Meestal nemen we veel teveel dingen mee, of het nu gaat om onze schooltas, werktas, handtas of zelfs onze koffer of rugzak op vakantie. Wanneer je gaat inpakken, kijk wat je daadwerkelijk nodig hebt en laat overtollige ballast achter zodat je je nek en schouderspieren niet overbelast. Daarnaast is het belangrijk dingen die je moet dragen op je schouders, over beide schouders te dragen en zo dicht mogelijk bij je lichaam. Voor heren geldt natuurlijk dat het belangrijk is om, tijdens het zitten, de portemonnee uit de achterzak te houden.

7. STRESS LESS

Stress is een cruciale factor als het gaat om hoofdpijn en migraine, aangezien dit een oorzaak is voor verhoogde spierspanning van met name de nek en schouder spieren, logischerwijs kan veel stress dus leiden tot nekklachten, hoofdpijn en migraine. Meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen zijn goede stressverlagende bezigheden en verminderen allen de kans op hoofdpijnklachten. Persoonlijk vindt ik de Wim Hoff ademhalingsoefeningen die je met behulp van de Wim Hoff app een goede manier om tot rust te komen.

8. KNAP OP MET CHIROPRACTIE

Wanneer je wervelkolom, en met name de nek, niet goed functioneert kan dit bijdragen aan het ontstaan van verschillende lichamelijke klachten, waaronder hoofdpijn en migraine.  Daarom is het belangrijk dat je een specialist in je zorgteam hebt om je wervel en zenuwfunctie te evalueren en te optimaliseren. Dat is nu precies waar chiropractie om bekend staat! Chiropractie helpt bij een groot deel van de cliënten, zonder het gebruik van medicijnen, door de oorzaak van je hoofdpijn en migraineklachten op te sporen en te corrigeren.

Mocht je er achter willen komen of je wervelkolom de oorzaak is van jouw hoofdpijn en/of migraine klachten, dan is het belangrijk om een afspraak te maken in onze praktijk (tel 055-3561442) voor een volledige intake, ook kan je jezelf opgeven voor een gratis screening om er achter te komen of chiropractie jou zou kunnen helpen door op deze link te klikken.