9 voordelen van een goede houding en wat je kan doen om je houding te verbeteren.

Zolang we leven, zijn wij mensen in een dagelijks gevecht met de zwaartekracht. Dit begint op het moment dat we leren lopen en houdt op wanneer we onze laatste rustplaats bereiken. In de eerste levensjaren kunnen we niets anders dan goed rechtop lopen, omdat we anders om zouden vallen (heb je ooit wel eens een peuter gezien met een slechte houding), daarna gebeurt er vaak iets aparts, in plaats van dat de houding van ons en onze kinderen goed blijft, zien we vaak dat onze houding weer verslechtert.5 Posture Training Exercises to Improve Your Posture Quickly

Vaak wordt gedacht dat een slechte houding puur cosmetisch is, maar helaas is niets minder waar. In dit artikel hebben we daarom 9 voordelen van een goede houding opgesomd zodat je meerdere goede redenen hebt om aan een goede houding werken:

1: Minder nekklachten.

Het is tegenwoordig een bekend fenomeen, jong en oud kijkt tegenwoordig langdurig naar beneden kijken naar hun telefoon of hun computerscherm. Gebeurt dit kortdurend, dan is dit geen probleem, gebeurt dit langdurig en vaak, dan zal dit leiden tot een zwaardere belasting van de spieren pezen banden en gewrichten in je nek. Onderzoek laat zien dat voor elke 2½ cm die je hoofd verder naar voren komt te staan, de druk op de spieren in je nek met als het ware een keer het gewicht van het hoofd toeneemt ten gevolge van de hefboomfunctie 1 wat logischerwijs tot spanning in de nek en schouders kan leiden. Ander onderzoek laat zien dat een voorwaartse positie van het hoofd gerelateerd is aan een toename in nek pijn en een verminderde beweeglijkheid van de nek 2.

2: Minder hoofdpijn en migraine.

Ten gevolge van de hierboven genoemde toename in spierspanning, druk op gewrichten en zenuwen, zal een verkeerde houding ook hoofdpijnklachten kunnen veroorzaken. Dit werd onder andere bevestigd door een onderzoek in Cephalgia in 2006, hierin bleek een voorwaartse positie van het hoofd gerelateerd te zijn aan een toename in de hoofdpijnklachten 3.

3: Minder lage rug klachten.

Wanneer je een verkeerde houding hebt, heeft dit niet alleen effect op je nek, schouderpartij en bovenrug, maar zal dit ook een effect hebben op hoe je je lage rug belast. Onderzoek laat zien dat een slechte houding in schoolgaande kinderen gerelateerd is aan een toename van rugklachten4. Dit heeft te maken met het feit dat wanneer je geen goede houding hebt, je een asymmetrische belasting van je gewrichten hebt5, wat uiteindelijk kan leiden tot een hernia, maar daarnaast ook de optimale activatie van je stabiliserende spieren verliest, waardoor je ook sneller blessures aan je onderrug ontwikkelt6.

4: Minder slijtage van je gewrichten.

Vaak wordt gedacht dat slijtage leeftijd gerelateerd is, toch is het zo dat wanneer je regelmatig röntgenbeelden ziet, niet iedere wervel, maar ook niet iedere wervelkolom gelijk slijt. Vaak zien we dat specifieke gebieden slijtageverschijnselen vertonen, maar meestal niet de gehele wervelkolom, daarnaast zien we dat mensen van dezelfde leeftijden verschillende fases van slijtage kunnen vertonen. Beiden laten ons zien dat er een andere speler is die slijtage van de wervelkolom beïnvloedt, namelijk hoe de gewrichten belast worden7. Aangezien een abnormale houding gewrichten niet neutraal maar vaak asymmetrisch belasten, zullen deze sneller prooi vallen aan blessures, daaraan gepaarde ontstekingen en uiteindelijk slijtage.

5: Verbeterd energie niveau, verbeterde gemoedstoestand.

Heb je wel eens geprobeerd te slapen als je pijn hebt, en wat gebeurt er als je pijn hebt?? Wordt je vrolijker of eerder saggerijnig en kortaf?? Tijdens dit onderzoek 8 werd aangetoond dat een betere stand van de nek resulteerde in een afname in pijn en vermoeidheid en een positief effect had op de gemoedstoestand van de deelnemers.

6: Verbeterde hartslag, bloeddruk en ademhaling.

In dit onderzoek werd een neurologisch verband aangetoond tussen de spieren in de nek en de nervus tractus solitarius, welke een effect heeft op zowel de hartslag als de bloeddruk. Verandering van spanning op de spieren in de nek, t.g.v. een abnormale houding, worden in verband gebracht met een hogere hartslagfequentie en een hogere bloeddruk9. Daarnaast bleek een slechte houding de longinhoud met tot wel 30% te kunnen verminderen, wat in de lange termijn ook een negatief effect heeft op de gezondheid van hart en bloedvaten10. Daarnaast blijkt een verkeerde houding ook bij te dragen aan een verhoogde spierspanning van de ademhalingsspieren bij astmatici, waardoor zij minder makkelijk kunnen ademen en sneller astmatische klachten kunnen ontwikkelen11.

7: Betere levensduur.

Er zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat een vergrootte kyphose (bolling van de bovenrug) leidt tot vroegtijdig overlijden 12, 13. Daarnaast veroorzaakt lengteverlies, wat vaak gepaard gaat met een slechte houding, een grotere kans op een hartaanval 14.

8: Minder kans op blessures tijdens dagelijkse bezigheden en sport.

Er wordt in fysieke beroepen veel aandacht aan de houding gegeven tijdens het werk om blessures te voorkomen. Of je nu veel staat, zit, loopt, of tilt, gelukkig hebben we allemaal hulpmiddelen die ons kunnen helpen blessures te voorkomen. Verschillende onderzoeken die laten zien dat houdingsgerelateerde programma’s op de werkvloer zich binnen een jaar terugbetalen doordat het ziekteverzuim 60% tot wel 90% verminderd wordt 15, 16. Het zal je dan ook niet verwonderen dat een goede houding tijdens het sporten van essentieel belang zal zijn om blessures te voorkomen, aangezien we tijdens het sporten qua belasting en intensiteit vaak veel meer van ons lichaam vragen dan tijdens onze dagelijkse bezigheden.

9: Beter zelfvertrouwen.

Ik vraag wel eens aan de kinderen in onze praktijk hoe ze er liever bij willen lopen, als een prinses of als een dienstmeisje, als een ridder of een gevangene? Ieder kind kiest voor de prinses of ridder! Hoe komt dat? Omdat ze de goede houding associëren met een goed zelfvertrouwen. Ook uit onderzoek blijkt dat een goede houding een positief effect heeft op het zelfvertrouwen van de cliënt 17, 18,20.

Wat kan je doen om je houding te verbeteren?

  1. Loop rechtop, met bijvoorbeeld een appel op je hoofd zonder dat deze er vanaf mag vallen, of alsof er continu een draadje aan het kruintje van je hoofd trekt.
  2. Ga af en toe eens met je bovenrug en hoofd tegen de muur staan om te voelen hoe rechtop aan voelt.
  3. Zittend: – Ga rechtop zitten en houd je telefoon, tablet of boek voor je uit, ondersteun eventueel je arm.

– Zet je beeldscherm of laptop op de goede hoogte zodat je recht voor je uit kan kijken, stel je bureau en stoel goed in.

– Ga op beide billen zitten, niet met de benen over elkaar en haal eventueel je portemonnee uit je achterzak.

– In de auto: ga rechtop zitten met je hoofd tegen de hoofdsteun.

  1. Laat je houding onderzoeken (de betrouwbaarste manier om je houding te laten onderzoeken is met behulp van een houdingsanalyse aan de hand van foto’s, wij gebruiken hiervoor Posture Screen Mobile), aan de hand van deze bevindingen kunnen specifieke houdingscorrigerende oefeningen worden geselecteerd om je te helpen je houding zo goed mogelijk in vorm te krijgen.
  1. Ga naar een chiropractor om geblokkeerde en abnormaal functionerende wervels en een eventueel bekkenscheefstand op te sporen en te corrigeren.
  1. Uiteraard geldt dat hoe jonger je begint, aangezien men niet meer volledig te corrigeren is wanneer men uit de groei is.

 

  1. The Physiology of the Joints, Kapandji IA. Volume III. 6th ed. London: Churchill Livingstone; 2007.
  2. Neck Pain in Adults with Forward Head Posture: Effects of Craniovertebral Angle and Cervical Range of Motion. Dae-Hyun Kim, Chang-Ju Kim, and Sung-Min Son; Osong Public Health Res. Perspect. 2018 Dec; 9(6): 309–313
  3. Forward Head Posture and Neck Mobility in Chronic Tension-Type Headache A Blinded, Controlled Study, de Las Peñas, Cuadrado, Alonso-Blanco, Pareja, March 2006, Cephalalgia 26(3):314-9
  4. Association between home posture habits and low back pain in high school adolescents. Meziat Filho N, Coutinho ES, Azevedo e Silva G. European Spine Journal. 2014;24(3):425-433. doi:10.1007/s00586-014-3571-9
  5. The effect of standing vs. variants of the seated position on lumbar intersegmental angulation and spacing: a radiographic study of 20 asymptomatic subjects. Alamin TF, Agarwal V, Zagel A, Qeli A. J Spine Surg. 2018;4(3):509–515. doi:10.21037/jss.2018.08.03.
  6. Association of Mild Leg Length Discrepancy and Degenerative Changes in the Hip Joint and Lumbar Spine. Murray, Molyneux, Le Grande, Castro Mendez, Fuss, JMPT June 2017 40(5):320-329.
  7. Posture and Low Back Pain. O’Sullivan et al. Spine (2002) 27 1238-1244.
  8. Facial Pain and Forward Head Posture. Goldstein, L & Makofsky H. Pract. Pain Manag. Jul/Aug 2005. 5(5) 36-39.
  9. Bad posture could raise your blood pressure. Deuchars, J., Edwards, I. (2007). Journal of Neuroscience 0638-07.
  10. Rejuvenation Strategy. Cailliet R & Gross L, (1987) New York, Doubleday Co.
  11. Assessment of muscle shortening and static posture in children with persistent asthma. Lopes, E. et al. (2006) European Journal of Pediatrics, 166(7) 715-721.
  12. Hyperkyphotic Posture and Poor Physical Functional Ability in Older Community-Dwelling Men and Women: The Rancho Bernardo Study. Kado, D., Huang, M., Barrett-Connor, E., & Greendale, G. Journals of Gerontolog (2005) y: Biological Sciences. 60(5), 633-637.
  13. Hyperkyphosis predicts mortality independent of vertebral osteoporosis in older women. Kado, D. et al. Annals of Internal Medicine (2009) 150:681-687.
  14. Height loss in older men: associations with total mortality and incidence of cardiovascular disease. Wannamethee, S., Shaper, A., Lennon, L. & Whincup, P. Archives of Internal Medicine (2006), 166 (22) 2546- 2552.
  15. Cost Benefit measurement of Ergonomic Programs. Goggins, R. Journal of Safety Research, (2008) 39: 339-344.
  16. Postural hygiene program to prevent low backpain. Mendez, F. et al. Spine (2001) 26(11) 1280-1286.
  17. The Effects of Posture on Self- Perceived Leadership. Arnette, S. & Pettijohn, T. International Journal of Business and Social Science, (2012) 3(14) 8-13.
  18. Power posing, brief non-verbal displays affect neuroendocrine levels and risk tolerance. Carney et al. Psychological Science, (2010) 21(10) 1363-1368.
  19. Body posture effects on self-evaluation: a selfvalidation approach. Brinol, P. et al. European Journal of Self Psychology, (2009) 39 1053-1064.