A healthy new you – Afvallen op een gezonde manier.

Wellicht heb je jezelf dit jaar als doel gesteld om af te vallen, als je het woord ‘afvallen’ intikt op google zie je honderden zo niet duizenden mogelijkheden om af te vallen. Weightwatchers, het Atkins dieet, het bloedgroepen dieet, calorie restrictie, diëet pillen, vetverbranders, vasten,… noem maar op. Doordat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn zien veel mensen door de bomen het bos niet meer en geven er daardoor dan al de brui aan.

Een van de belangrijkste dingen die je niet moet vergeten is dat het ten eerste belangrijk is om gezond te eten, waarbij je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk je te realiseren dat, om af te vallen en dit gewicht te behouden, twee dingen nodig zijn:

  1. Je moet meer verbranden dan dat er aan energie binnenkomt.
  2. Je moet van dit voedingspatroon een onderdeel van jouw levensstijl kunnen maken.

Om aan punt 1 te kunnen voldoen is bewegen natuurlijk een belangrijk onderdeel om sneller af te vallen. Daarnaast is het verminderen van de inname van snelle koolhydraten ((vruchten-) suikers/zetmeel) van essentiëel belang. Snelle koolhydraten vormen makkelijk beschikbare brandstof, welke de vetverbranding tegen zullen gaan. Daarnaast blijkt de timing met betrekking tot het voedingspatroon ook een belangrijk aspect in het inschakelen van jouw vetverbranding. Hierbij kan het doen van ‘onderbroken vasten’, in het Engels ook wel ‘Intermittent Fasting’ genoemd, een sleutelrol spelen.

Intermittent fasting betekent eigenlijk dat je een langer deel van de dag (minimaal 12 uur; de beste resultaten beginnen bij 16-18 uur vasten per 24 uur) expres niet eet, terwijl je andere delen van de dag ‘gewoon’ eet. Dit kan betekenen dat je (meestal) je ontbijt overslaat en bijvoorbeeld mag eten tussen 11.00 en 19:00 uur bij een 8/16 regime. Door een langere overdag tijd niet te eten daalt de hoeveelheid beschikbare glucose (glycogeen) in je bloed, waardoor je lichaam vet moet gaan omzetten naar glucose (dit proces heet lypolyse) om toch aan haar energiebehoften te kunnen voldoen.

Naast dat intermittent fasting je helpt je vet te verbranden, heeft dit ook een positief effect op je glucose gevoeligheid (wat de kans op diabetes vermindert) en brengt het je lichaam (tijdelijk) in een staat van ketose, wat weer een positief effect heeft op allerlei ouderdomskwalen (voor meer informatie, zie onderstaande link). Combineer je IF met een voedingspatroon waarbij je weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan zal dit extra hard zijn vruchten afwerpen.

Een belangrijk onderdeel om een goed gewicht te krijgen en te behouden is dat je het op korte, maar vooral ook op lange termijn vol kan houden (punt 2). Dit betekent dat het praktisch (dagelijks) toe te passen moet zijn, dat het makkelijk te bereiden moet zijn, dat je het lekker moet (gaan) vinden, dat er ruimt is voor traktaties en dat je jezelf niet volledig isoleert van de maatschappij doordat je niks meer mag eten of drinken.

Ook hier kan intermittent fasting weer een mooie rol spelen… Niemand zal erover klagen als je je ontbijt en het koekje bij de koffie in de morgen overslaat. Daarnaast kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een gezonde salade met wat kip, ei, noten of zaden als lunch te nemen, om je vetverbranding in de middag door te laten gaan. Dan kan je ’s avonds gewoon met de pot mee eten en heeft eigenlijk niemand door dat je aan het afvallen bent. Daarnaast zijn er verschillende schema’s waar je je aan kan houden (zie hiervoor onderstaande link), waardoor intermittent fasting eigenlijk wel in ieder leefpatroon is in te bouwen.

Kortom, Gezond eten en een gezond voedingspatroon hoeven geen lijdensweg te zijn als je gebruik maakt van een combinatie van intermittent fasting en koolhydraat restrictie. Wil je meer informatie over intermittent fasting, schema’s, waar op te letten en de voordelen ervan, klik dan op deze link voor meer informatie.

https://happyhealthy.nl/intermittent-fasting/

Uiteraard is het belangrijk dat wanneer je diabetes hebt, je bij het veranderen van je voedingspatroon je ook je bloedsuikerwaarden in de gaten houdt en dit overlegt met je diabetesverpleegkundige. Ook bij andere gezondheidsproblemen is het verstandig om, voor het veranderen van je voedingspatroon, dit eerst te overleggen met een daarvoor geschikte zorgverlener.