A healthy new you – Gezond omgaan met stress.
‘5 tips die je zullen helpen beter met stress om te gaan.’
‘Stress is de grote moordenaar’ wordt wel eens gezegd, maar wist je wel dat stress zelf mensen niet vermoordt, maar dat het onze reactie op deze stress is die bepaalt wat het eindresultaat is? Vandaar dat ik enkele tips heb opgesteld om je te helpen beter om te gaan met stress:
- Plan je week strategisch en slim
Om beter om te gaan met stress is het belangrijk dat je beter wordt in plannen. Als je teveel hooi op je vork neemt, dan bouw je met de loop van de tijd steeds meer stress op. Als je vervolgens nauwelijks tijd neemt om te herstellen, dan bouwt de stress niet voldoende af. Waardoor je in de problemen komt.
Plan daarom bewust momenten in om te herstellen. Maak een jaarplanning (bij voorkeur al in oktober of november voor het komende jaar) en neem iedere zondag een paar minuten de tijd om een weekplanning te maken. Het is belangrijk dat je ruimte inplant voor deze 5 belangrijke anti stress stappen.
5 belangrijke anti stress stappen
- Slaap – Slaap zo lang als je nodig hebt om je uitgerust te voelen, dit is gemiddeld genomen zo’n 8 uur per nacht. Maak voldoende slapen een prioriteit. Soms kan een ‘powernap’ overdag wonderen voor je stressniveau, daarnaast draagt voldoende slaap bij aan het voorkomen van een burn-out.
- Sport – De beste manier om je stress stand te resetten. Doe minimaal één a twee keer per week een stevige work-out. Regelmatig hardlopen vermindert je kans op burn-out bijvoorbeeld met 50%.
- Stilte – Maak dagelijks minimaal 10 minuten vrij om te mediteren en eventueel te stretchen. Beter nog: een kwartier voor je dag begint en een kwartier voordat je gaat slapen. Het houdt je brein kalm en geeft je een gezonde basis van waaruit je je dagelijkse werkzaamheden en nachtrust kan beginnen.
- Ademhaling – Doe regelmatig ademhalings- en ontspannings- oefeningen tijdens je werkzaamheden (een minuutje rustig met de ogen dicht diep in en uitademen aan je bureau met je handpalmen omhoog op je benen heeft al een enorm stress reducerend effect). Ook de Wim Hof methode kan een mooie manier zijn om je stressniveau te verminderen/resetten en verschillende lichaamsfuncties (o.a. hart-, long-, en immuun functie) te verbeteren.
- Spelen – Zorg dat je een paar keer per maand tijd plant om te doen waar je zin in hebt: Speel en wees lekker lui of vier de overwinningen die je gehaald hebt! Wanneer je speelt komt het kind weer in je boven, heb je wel eens een spelend kind zien opvrolijken door te spelen?
Je bent een mens – geen robot. Je kunt niet altijd werken, altijd productief zijn. Daarom helpen deze vier gewoontes je beter omgaan met stress en maken je tegelijkertijd succesvoller, creatiever, blijer en productiever.
- Blijf bij jezelf!
Vaak zijn we geneigd te kijken wat er ontbreekt, wat de ander wel kan of wat er niet goed gaat, ofwel ‘hoe leeg het glas is’. Dit leidt tot een gevoel van machteloosheid, jaloersheid en frustratie wat verlammend kan werken.
Wanneer je bij jezelf blijft en kijkt naar wat je tot nu toe al wel hebt, wat jezelf van anderen onderscheid en wat er wel goed gaat, kom je vanzelf al lekkerder in je vel, wat ook weer bijdraagt aan je creativiteit en productiviteit.
- Deel grote projecten op in kleine stukjes.
Ne zomin als dat je een trap niet in een sprong op kan springen en trede voor trede moet nemen, is het belangrijk om dit ook met je projecten te doen. Hoe beter je dit weet te doen, des te minder stress deze grote projecten je geven. Vraag je niet af hoe je dat enorme project in hemelsnaam op tijd af kunt krijgen, maar maak een lekkere kop thee of koffie en ga zitten om de stappen en deadlines voor de stappen te plannen.
In hoe kleinere stappen je projecten maakt, des te makkelijker zie je progressie, waardoor je plezier krijgt in en energie krijgt van het project in plaats van dat deze je stress en vermoeidheid oplevert.
- Relativeer
Hoe groter en belangrijker we onszelf en ons werk maken, des te meer stress we ervaren. Beter omgaan met stress betekent jezelf, je werk en je leven wat minder serieus nemen. Leer inzien dat je werk belangrijk is, maar dat veel andere dingen belangrijker zijn, zoals:
- Je relaties.
- Je gezondheid.
- De mate waarin je geniet van je leven.
- Tijd doorbrengen met je kinderen/kleinkinderen.
- Een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.
Je gestreste houding is als vergif voor je geluk, je gezondheid en je relaties. Gebieden die uiteindelijk belangrijker zullen blijken dan je succes of je inkomen.
Leer de verschillende onderdelen in je leven in het juiste perspectief te plaatsen. Geld, succes, status, roem, populariteit, winnen die dingen zijn leuk. Maar ze zijn niet alles. Ze vormen niet het doel van je leven. Ze brengen je uiteindelijk niet de voldoening waar je naar zoekt. Dat wil niet zeggen dat ze slecht zijn of dat je het niet mag of moet nastreven. Het wil zeggen dat je deze dingen in perspectief plaatst. Geluk is namelijk geen bestemming, maar een reis!
- Blijf jezelf stimuleren.
Vaak wordt gedacht dat, wanneer je een burn-out hebt, je het beste helemaal langdurig niks kunt doen. Weet je wel dat er geen enkel wetenschappelijk onderzoek bestaat waardoor bewezen is dat dit je sneller helpt herstellen?
Uiteraard kan het belangrijk zijn om de voet even van het gaspedaal te halen en even een paar dagen of weken vrij te nemen, maar maanden thuis zitten werkt vaak averechts en leidt niet alleen tot langduriger herstel, maar draagt ook bij aan verminderde gevoelens van welbevinden voor degene met een burn-out.
Dit kan komen doordat de omgeving na verloop van tijd onbegrip begint te krijgen voor de situatie (waardoor de verstandhouding met gezins- of familieleden of de werkgever en/of medewerkers verslechtert) en degene met een burn-out zijn of haar dagritme verliest en geen of te weinig intellectuele stimulering krijgt, krijgt men teveel tijd om te piekeren over de situatie en vallen vaak ook een deel van de sociale contacten weg aangezien men ook vaak niet weet hoe men goed met de situatie om te gaan.
Door langdurig niks te doen, wordt het devies ‘Rust, reinheid regelmaat’, omgevormd naar ‘Luiheid, Onmatigheid en Onregelmaat’, wat uiteraard niet tot herstel leidt.
Het beste is om je leven opnieuw in te delen aan de hand van punt 1 tot 4