A healthy New you- Kies de juiste sport voor jou.

Om gezond te kunnen zijn en functioneren is beweging een vereiste. Ook aan het begin van dit jaar zal je vast zien dat er meer mensen buiten hardlopen (ook deels vanwege de midwintermarathon natuurlijk), krijgen sportclubs weer diverse aanmeldingen en zijn de sportscholen weer afgeladen vol.

Dit komt omdat we weten dat bewegen/sport goed is voor je vetverbranding, een sterker (en strakker) lichaam, soepele gewrichten en als windmolen werkt op je hersenen, daarnaast helpt het jou uit je stress stand te halen. Een van de problemen waar men vaak tegenaan loopt is dat er zoveel verschillende mogelijkheden en zoveel verschillende niveaus zijn, waardoor men niet meer de bomen door het bos ziet.

Om, zowel op korte als lange termijn, goed te kunnen bewegen/sporten zijn er een aantal dingen die je je af moet vragen voordat je aan sporten/bewegen begint:

1: Wat is je doel?

Is het je doel om af te vallen, een bepaalde afstand te kunnen lopen/zwemmen, wil je meer spiermassa of wil je gewoon lekker in team- of groepsverband bewegen zodat je sociale contacten krijgt of opbouwt? Wil je flexibeler worden, ben je toe aan meer ontspanning of wil je jezelf een vechtsport eigen maken en ga je voor discipline? Ga je liever niet uit huis, dan zijn er ook verschillende opties om thuis te trainen.

2: Wat vindt je leuk?

Om een beweegvorm of sport lekker vol te kunnen houden is het belangrijk dat je iets uitzoekt wat je leuk vindt om te doen. Als je een beweegvorm leuk vindt om te doen zal je dit simpelweg langer vol kunnen houden. De een zal hierin het fijn vinden om volledig zijn eigen weg te kunnen gaan, terwijl de ander gestimuleerd wordt door groepslessen bij te wonen, weer een ander wil graag circuit training doen in bijvoorbeeld een vrouwensportschool.

3: Wat is je niveau?

Het is belangrijk om jezelf niet te overschatten om blessures te voorkomen, waardoor je kan blijven sporten. Schrijf jezelf niet in voor een zware groepsles als je net begint, terwijl het ook belangrijk is om, als je al meer ervaring hebt, niet te laag in te zetten, waardoor je jezelf verveelt of niet de doelen haalt die je jezelf gesteld hebt.

4: Wat past in mijn leef schema?

Heb je een leuke sport gekozen, kijk dan uiteraard wel even of dit in je dagelijkse leef en werkritme past. Ga je trainen voor de marathon, dan moet je erop rekenen dat je 2 tot 3 keer per week enkele uren aan het hardlopen bent, ga je voetballen dan ben je iedere zaterdag of zondag een dagdeel kwijt, terwijl wanneer je bijvoorbeeld voor jezelf gaat hardlopen of op jezelf fitnest, je dit volledig vrij kan indelen aan de hand van wat jouw het beste uitkomt.

Kortom, er zijn veel verschillende bewegingsvormen en sporten waar je aan mee kan doen. Als je jezelf aan bovengenoemde punten houdt bij het kiezen van de sport, heb je een goede kans dat je deze sport ook op lange termijn kan blijven doen.

Wil je meer informatie over mogelijke trainingsschema’s, dan zijn er uiteraard diverse apps, sportscholen en personal trainers die je kunnen helpen een persoonlijk trainingsschema op te stellen. Veel plezier met sporten in ieder geval!