Adem beter met chiropractie!

De meeste mensen komen voor het eerst op bezoek bij de chiropractor vanwege pijnklachten. Toch blijkt chiropractie ook te kunnen helpen bij organische klachten, waaronder ademhalingsklachten.

Dit komt omdat Chiropractische zorg zich toespitst op de zorg voor het zenuwstelsel (door het optimaliseren van de stand en functie van de wervelkolom), welke niet alleen pijn signalen en andere gevoelens registreert, maar ook de aansturing naar alle onderdelen en organen van het lichaam reguleert.

Wellicht vraag je je af: Hoe kan chiropractie dan helpen bij ademhalings klachten?

Dit heeft te maken met een aantal manieren hoe chiropractie het functioneren van het lichaam kan beïnvloeden:What Focusing on the Breath Does to Your Brain

 1: Chiropractie draagt bij aan een betere houding:

Onderzoek heeft laten zien dat een slechte houding het longvolume tot 30% kan verminderen, probeer het maar eens in praktijk uit, ga zo veel mogelijk in elkaar zitten en adem zo diep mogelijk in, en doe dit nogmaals terwijl je zo recht mogelijk op zit, wanneer kon je makkelijker en dieper inademen? Just wanneer je rechtop zit! Door de wervelkolom te corrigeren in combinatie met specifieke houdingsoefeningen zien wij dagelijks dat we bij kunnen dragen aan een betere houding en daarmee ook een betere ademhaling.

 2: Chiropractie draagt bij aan een betere (bio)mechanica:

Wanneer de wervels en ribben niet goed functioneren beperkt dit de beweeglijkheid van deze wervels en ribben waardoor diepe ademhaling bemoeilijkt wordt. Door deze abnormale mechanica te corrigeren kunnen chiropractoren bijdragen aan een diepere ademhaling.

 3: Chiropractie draagt bij aan een betere zenuwfunctie:

Wanneer de wervels niet goed staan en of functioneren, kan dit een effect hebben op zowel het motorische als het autonome deel van het zenuwstelsel. Dit kan er daardoor voor zorgen dat, de ademhalingsspieren niet goed functioneren, maar ook bijdragen aan een abnormale timing van het samentrekken van de longblaasjes en de bronchiën zoals bij astma.  Door de abnormale wervel stand en functie te corrigeren, neemt de verstoorde zenuwfunctie af, waardoor de aansturing naar het middenrif en de andere ademhalingsspieren kan verbeteren.

Zoals je ziet kan een simpele correctie van de wervelkolom grote gevolgen hebben op onder andere jouw ademhaling. Chiropractie gaat uit van het zelfherstellende vermogen van de mens en probeert er aan bij te dragen dat je je niet alleen goed voelt, maar vooral dat je lichaam goed functioneert!

Ken je iemand met ademhalingsproblemen, voel je dan vrij dit artikel met hen te delen!