Als het om gewichtsverlies gaat, is leeftijd geen barrière.

senior - Copyright – Stock Photo / Register MarkOvertuigd dat u niet kunt afvallen omdat u tè oud bent? Denk hier nog eens goed over na. Onderzoek laat zien dat senioren – zelfs zwaarlijvige – net zo succesvol kunnen afvallen als hun jongere leeftijdsgenoten.

In een recent onderzoek werden twee groepen obese patiënten vergeleken die samengesteld waren op basis van leeftijd: jonger dan 60 of 60 jaar en ouder. Alle patiënten kregen dezelfde oefenings- en leefstijlinterventies die waren toegesneden op het bereiken van gewichtsverlies; en besteedden ongeveer evenveel tijd aan het afslankprogramma. Leefstijlinterventies die bedoeld waren om gewichtsverlies te bevorderen, omvatten advies over veranderingen in het voedingspatroon, psychologische ondersteuning en het aanmoedigen van fysieke activiteit.

Toen de twee groepen na de interventie werden vergeleken, waren ze statistisch equivalent in termen van gewichtsverlies, waarbij patiënten van 60 jaar en ouder het lichaamsgewicht met gemiddeld 7,3 procent verminderden, vergeleken met 6,9 procent bij patiënten jonger dan 60 jaar. De afname van de body-mass index (BMI) was ook vergelijkbaar tussen de twee groepen: 8,1 procent voor leden van de jongere groep versus 7,8 procent voor leden van de oudere groep. Deze onderzoeksbevindingen verschenen in een recent nummer van het peer-reviewed onderzoeksjournaal Clinical Endocrinology.

Wat is het moreel van het verhaal? Het is nooit te laat om af te vallen! Vraag uw arts om hulp bij het ontwerpen van een programma voor gewichtsverlies dat bij u past.