Aspirine nemen om een hartaanval te voorkomen?

In de afgelopen jaren is het nemen van aspirine voor mensen met een hoog risico op hartproblemen meer dan alleen een aanbeveling geworden om een hartaanval te voorkomen. Steeds meer gezonde mensen vanaf middelbare leeftijd nemen dagelijks aspirine als preventieve maatregel, ‘voor het geval dat’.  toch is het goed om hier eens goed naar te kijken…

De U.S. Preventive Services Task Force, “een onafhankelijk panel van deskundigen in eerstelijnszorg en preventie dat systematisch de effectiviteit beoordeelt en aanbevelingen ontwikkelt voor klinische preventieve diensten”, heeft een ontwerpaanbeveling uitgebracht over aspirinegebruik voor het voorkomen van hartaandoeningen en/of beroertes.

Volgens de aanbeveling moeten:

  1. Volwassenen van 40-49 jaar die een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten (maar geen voorgeschiedenis van HVZ hebben) eerst met hun arts bespreken of ze aspirine moeten gaan gebruiken (niet alleen beginnen met het nemen ervan).
  2. Volwassenen van 60 jaar en ouder niet beginnen met het nemen van aspirine voor hartaandoeningen.

De aanbeveling is gebaseerd op een risico-batenevaluatie van het nemen van aspirine. Volgens de taskforce, met name bij senioren van 60 jaar en ouder, “zodra mensen 60 jaar oud worden, moeten ze niet overwegen om aspirine te gaan gebruiken omdat het risico op bloedingen de voordelen van het voorkomen van hartaandoeningen teniet doet. De laatste informatie toont ook een nauwere balans tussen voordelen en nadelen dan eerder werd begrepen. ”

De meeste mensen weten niet dat aspirine en een lange lijst van potentiële risico’s heeft die verband houden met het gebruik ervan.

Daarom moeten niet-medicinale opties waar mogelijk de eerste keuze zijn, en hoort een arts u altijd over de risico’s en de voordelen. Slikt u momenteel Aspirine als bloedverdunner? Bespreek dan met uw arts of cardioloog wat eventuele minder schadelijke opties zijn.