Belangrijke tips om ontspannen en gezond van jouw vakantie te genieten.

Het zal je niet ontgaan zijn; veel mensen praten er al over en sommigen hebben hem al (deels) gehad. De zomervakantie komt eraan! Ookal is dit jaar, door de corona-crisis, anders dan normaal, toch gaan velen weer op vakantie!In dit artikel geven we je een aantal belangrijke vakantie tips voor een stress loze en gezonde zomervakantie:

Reizen met Corona.

Door de Corona crisis is op vakantie gaan natuurlijk helemaal veranderd. Daarom is het belangrijk om te weten wat de actuele situatie is op de plek waar je naar toe gaat en waar je doorheen reist.  Op deze site van de overheid kan je dit, per land in Europa,  zien aan de hand van de bekende kleurcode groen, geel oranje en rood.

Wereldkaart 16juli 2020 DEFF gesneden

Pak op tijd in zo voorkom je vakantie stress:

We kennen allemaal mensen die een paar weken voordat ze op vakantie gaan hun koffer grotendeels al hebben gepakt. Vaak zijn dit soort mensen echter meer uitzondering dan regel. Toch is het zo dat uitstelgedrag vaak tot stress kan leiden vlak voor en tijdens de vakantie. Het is daarom belangrijk om checklijstjes te maken en deze tijdig na te lopen. Dit voorkomt dat je er te laat achter komt dat je paspoort verlopen is, je op de valreep nog moet zoeken naar je reserveringsbevestigingen die je partner natuurlijk weer kwijtgeraakt is, of je je badkleding van het voorgaande jaar niet kan vinden. Je kan een handige vakantie checklist specifiek afhankelijk van het soort reis kan je vinden door op deze link te klikken. 

Tijdens de reis met het vliegtuig:

Vertrek ruim op tijd, vaak zijn de wachtrijen op de vliegvelden in het vakantieseizoen extra lang. Het is belangrijk in je handbagage geen vloeistoffen met verpakkingen van meer dan 100 ml te plaatsen als je vanaf Schiphol vliegt, deze raak je gegarandeerd kwijt. Heb je een lange vlucht? Let er dan ook op dat je regelmatig tijdens de vlucht even gaat staan, dat is goed voor je bloedsomloop in je benen maar daarnaast ook fijn voor je sieren van je rug en nek.

Tijdens reizen met de auto:

Let op een goede zithouding( Stel je rugleuning in op 100 tot 110 graden ten opzichte van de zitting; Zorg ervoor  dat je hoofdsteun ter hoogte van je staat; Draai je lendensteun uit, of gebruik een lendenkussen; Zorg ervoor dat je je stuur goed plaatst zodat je comfortabel kan zitten en je ellebogen lekker ondersteund zijn; Haal je portemonnee uit je achterzak.) Drink voldoende water en neem ook genoeg mee voor het hele gezin (ook bijvoorbeeld een zakje noten), je weet nooit hoe lang een file duurt. Neem natuurlijk zo nu en dan even een korte stop om je benen te strekken. Houd je oog vooral op de weg gericht.

Voor als je er bent:

Probeer er achter te komen of je zonder problemen uit de kraan kan drinken, dit kan ettelijke toiletbezoeken besparen. Het is uiteraard logisch dat je je tegoed wilt doen aan allerlei lokale versnaperingen, vergeet niet regelmatig te kiezen voor fruit of een gezonde salade, dit helpt je in vorm te blijven, zodat je niet na de vakantie beteuterd naar de weegschaal hoeft te staren. Blijf niet alleen langs de rand van het zwembad hangen, maar trek er ook eens op uit in de natuur, maak een wandeling of ga lekker zwemmen of sporten. Vergeet daarnaast niet de oefeningen van je chiropractor te blijven doen en vergeet niet je sportkleren en schoenen mee te nemen, zodat je tijdens je vakantie ook nog een lekkere work-out kan doen. Let ook op dat je tijdig je zonnebrandolie gebruikt maar ook welke je gebruikt, hier heeft Jesse van der Velde een mooi artikel over geschreven. 

Uiteraard zijn er nog vele andere tips te geven, maar zoals je tussen de regels door zal lezen komt alles wat er in dit artikel beschreven staat gewoon neer op goed plannen en gezond je verstand gebruiken. Vandaar dat er mij niets anders rest dan jullie een goede vakantie te wensen!