Chiropractie beter dan medicatie voor nekpijn.

Een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Annals of Internal Medicine’ laat zien dat chiropractische correcties effectiever zijn dan vrij verkrijgbare en / of voorgeschreven van medicatie voor het verlichten van acute en subacute nekpijn. Chiropractische zorg was effectiever dan medicatie op zowel de korte als de lange termijn.

Dit onderzoek omvatte 272 volwassenen in de leeftijd van 18-65 jaar met nekpijn van twee tot 12 weken. Deelnemers werden gerekruteerd uit een universitair onderzoekscentrum en een pijnbestrijdingskliniek in Minnesota. De Chiropractische correcties werden uitgevoerd door een gediplomeerd chiropractor, 6 in totaal, waarbij het specifieke wervelkolom niveau dat moet worden gecorrigeerd en het aantal correcties aan het oordeel van de chiropractor is overgelaten.

In plaats van chiropractische zorg kregen sommige patiënten in de studiegroep medicatie voorgeschreven door een arts. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), paracetamol (aspirine), of beide dienden als de eerste lijn van farmacologische therapie en worden aangemerkt als vrij verkrijgbare medicatie. Bij patiënten die niet reageerden op of deze medicijnen niet konden verdragen, werden opiaten en spierverslappers voorgeschreven (voorgeschreven medicatie). Bij elke patiënt bepaalde de arts het type medicatie dat werd toegediend en het aantal patiëntbezoeken.

Zelf gerapporteerde uitkomsten, waaronder pijn, werden zes keer gemeten tijdens de periode van 12 weken: bij twee eerste (baseline) afspraken; twee, vier, acht en 12 weken nadat de behandeling begon; en twee keer na de behandeling (week 26 en 52). Objectieve metingen van cervicale wervelkolombeweging werden gemeten na vier en 12 weken door zeven getrainde examinatoren die niet wisten welke behandeling de patiënten kregen.

Na 12 weken ervoer een significant groter deel van de chiropractische-groep een vermindering van pijn van ten minste 50% [in vergelijking met de medicatiegroep]. Specifiek, in week 12, meldde meer dan 82 procent van de chiropractische-groep een vermindering van 50 procent of meer van pijn; 57 procent meldde minstens een reductie van 75 procent en 32 procent meldde een reductie van 100 procent. Ter vergelijking: de medicatiegroep rapporteerde reducties van respectievelijk slechts 69 procent, 33 procent en 13 procent.

In termen van verbetering op lange termijn meldde 75 procent van de chiropractie-groep ten minste een vermindering van 50 procent van de pijn na 26 weken, terwijl bijna 81 procent ten minste een vermindering van 50 procent meldde na 52 weken. De verbetering van de medicatiegroep fluctueerde van 59 procent die pijnvermindering van 50 procent of meer meldde na 26 weken tot 69 procent die dezelfde vermindering meldde na 52 weken.

“Deelnemers die medicatie kregen, leken het slechter te doen, met een consistent hoger gebruik van pijnstillers voor nekpijn gedurende de observatieperiode van de studie,” aldus de auteurs van de studie. Met andere woorden, chiropractie was een veel betere keuze dan medicatie voor nekpijn, aangezien mensen die chiropractische zorg hadden gehad ook echt lange termijn vermindering van hun klachten ervoeren, aangezien chiropractie werkt aan het oplossen van de OORZAAK in plaats van het onderdrukken van de klacht.

Interessant genoeg deed een derde groep patiënten die thuisoefeningen kregen in plaats van chiropractische zorg of medicatie het ook beter dan de medicatiegroep tijdens de onderzoeksperiode.

Dat betekent dat twee vormen van conservatieve, medicijnvrije zorg – die beide vaak worden verstrekt door artsen van chiropractie – effectiever waren dan vrij verkrijgbare en / of voorgeschreven medicijnen.

Bij Chiropractie4Life combineren wij chiropractische zorg met oefeningen en houdingscorrectie om zo het beste uit twee werelden te verkrijgen zodat u niet alleen op korte termijn verlichting vindt van de klachten, maar ook op lange termijn herstel ervaart en blessures en versnelde slijtage van de wervelkolom kan voorkomen.

De moraal van het verhaal? De volgende keer dat u of iemand die u kent last heeft van nekpijn, wendt u zich dan niet tot het medicijnkastje of een arts; wend u tot uw chiropractor.

Geïnteresseerd naar aanleiding van dit artikel?

Wil je naar aanleiding van dit artikel er achter komen of chiropractie jou kan helpen? Klik dan op deze link om je op te geven voor een kennismakingsgesprek met de chiropractor om er achter te komen of chiropractie bij je past. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend! Wil je gelijk al beginnen met een volledige intake, dan kan je contact met ons opnemen via 055-3561442 en eventueel een bericht achter laten als je de assistente niet direct te spreken krijgt.