Hoe chiropractie helpt bij mensen met fibromyalgie

Hoe chiropractie helpt bij mensen met fibromyalgie

Fibromyalgie is een van de meest voorkomende chronische pijnaandoeningen van deze tijd. Volgens het American College of Rheumatologie, lijdt 1 op de 50 mensen aan de aandoening fibromyalgie. Helaas is de aandoening lastig te diagnosticeren en omdat het chronisch van aard is kan het maanden en soms zelfs jaren sluimeren. Fibromyalgie zorgt voor pijn door het hele lichaam en kan er voor zorgen dat plekken zo gevoelig zijn dat zelfs de lichtste aanraking pijnlijk is.

Voor mensen met de diagnose fibromyalgie zijn er zowel medische als natuurlijke behandelmethoden mogelijk. De medische benadering is om fibromyalgie te behandelen met voorgeschreven ontstekingsremmers, slaapmedicatie en spierverslappers. Velen kiezen ervoor om in plaats van de medicijnen een natuurlijke aanpak te proberen. Een van de meest voorkomende gebruikte vormen van natuurlijke zorg bij fibromyalgie is chiropractie.

De voornaamste redenen waarom mensen met fibromyalgie voordeel hebben bij chiropractische zorg zijn:

Pijn reduceren

De moeilijkste kwestie voor iemand met fibromyalgie is de constante pijn die ze ervaren, die vaak het hele lichaam treft en weken of maanden kan aanhouden. Hoewel men in eerste instantie vaak een oplossing zoekt voor de pijn, realiseren ze zich meestal snel dat chiropractie ook helpt om de algehele gezondheid te verbeteren en het zelf herstellend vermogen van het lichaam bevorderd.

Door de wervelkolom te corrigeren en de houding te helpen verbeteren kunnen chiropractoren helpen de spieren weer beter en efficiënter te laten functioneren, waardoor de pijnlijke punten in de spieren kunnen verdwijnen en de spieren ook minder snel overbelast raken.

Groter bewegingsbereik en betere belastbaarheid

Chiropractors kunnen ook de gewrichten in het lichaam corrigeren om ze soepeler te maken. Dit kan voor cliënten met fibromyalgie het bewegingsbereik vergroten en de belastbaarheid verhogen, waardoor ze makkelijker kunnen bewegen.

Soms zijn er meer bezoeken nodig en duurt het een poos voordat er significante verbetering optreedt, dus is het belangrijk te weten dat chiropractische zorg ook inzet van de patiënt vraagt. De effecten zijn echter de moeite en tijd waard.

Beter slapen

Een bijkomend probleem voor mensen met fibromyalgie is het hebben van slaaptekort door de pijn. Zoals iedereen weet kan slaaptekort leiden tot vermoeidheid, duf gevoel en prikkelbaarheid.

Door met een chiropractor samen te werken om gewrichten soepeler te maken en pijnlijke drukpunten te verminderen, kunnen patiënten met fibromyalgie beter en langer van hun slaap genieten.

Als aanvulling op andere behandelingen

Sommige medicijnen werken elkaar tegen of zorgen bij gelijktijdig gebruik voor vervelende bijwerkingen. Het grote voordeel van chiropractische zorg is dat het gelijktijdig kan worden uitgevoerd met medicijngebruik of andere remedies, of die nou traditioneel of alternatief zijn.

Meer invloed op de behandeling

Mensen die moeten leven met een pijnlijke, chronische ziekte kunnen verbitterd raken door alle mogelijke behandelmethoden, het kan voelen alsof ze geen controle hebben over hun situatie. Helaas kunnen deze gevoelens stress en depressie veroorzaken, waardoor het herstel alleen nog maar tegen gewerkt wordt. Daarom is een positieve mentale instelling onontbeerlijk tijdens het herstel. Door regelmatig een chiropractor te bezoeken kunnen patiënten meer invloed uitoefenen op het onder controle houden van de pijnklachten en optimistischer zijn in het herstel.

Bewegen voor mensen met fibromyalgie

Naast chiropractische zorg is het verbeteren van de conditie door middel van sport en oefeningen een mooie manier om de klachten onder controle te krijgen en te houden. In veel gevallen blijkt fibromyalgie deels voort te komen uit een slechte conditie van de spieren en of een over beweeglijkheid van de gewrichten. Vandaar dat het verbeteren van de spierkracht en het uithoudingsvermogen een belangrijke rol kan spelen in het onder controle houden van fibromyalgie klachten. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan sporten zoals zwemmen, Nordic walking of (onder begeleiding) fitnessen. Luister hierbij vooral naar je lichaam!

Voedingstips voor mensen met fibromyalgie

Ook voeding speelt een belangrijke rol in het onder controle houden van fibromyalgie. Hierbij zijn de volgende punten van belang:
• Eet voldoende groenten en fruit.
• Vermijd melkproducten, gluten (tarwe/graan), varkensvlees, geraffineerde suikers, kleur-geur- en smaakstoffen, verzadigde vetten.
• Zorg voor een goede bron van vetten (kook bijvoorbeeld met kokosvet, salades met olijfolie).
• Zorg voor een goede bron van omega-3 vetzuren zoals van EQOLOGY.
• Zorg voor voldoende inname van vitamine D, aangezien een tekort aan vitamine D ook vaak een oorzaak is van spierskeletale klachten.

Om samen te vatten is het belangrijk dat mensen die leiden aan fibromyalgie, moeten begrijpen dat de huidige medische aanpak niet de enige optie is. Chiropractische zorg is een waardevol middel om de oorzaak van fibromyalgie aan te pakken. Hierdoor ervaren chiropractische cliënten met fibromyalgie minder pijn, betere mobiliteit en een betere nachtrust. En, misschien wel het grootste voordeel, ze kunnen de controle terugkrijgen over de omstandigheden en daarmee een vitale rol spelen in hun eigen welzijn.

Heb je zelf fibromyalgie, of ken je iemand in je omgeving, vertel ze over ons. Onze chiropractor heeft een passie voor het helpen van zieke mensen. Dus neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.