Chiropractie voor groeiende kinderen

Wereldwijd bezoeken miljoenen volwassenen dagelijks een chiropractor – maar hoe zit dat met kinderen? Hun ontwikkelende wervelkolom en lichaam moet dagelijks omgaan met de vallen en ongelukken die tijdens het leren lopen, fietsen, en het sporten gebeuren. Dit leidt tot de volgende vraag: ‘Hebt u uw kind ooit wel eens naar een chiropractor gebracht?’

Onze kinderen zijn waarschijnlijk het meest waardevolle bezit dat we in deze wereld hebben. Het is een wonder hoe ze in de moeder geschapen worden, en hoe wij als ouders, familieleden, en vrienden deze kleine mensjes op zien groeien van baby tot volwassene.

Van de vele keuzes die wij als ouders voor onze kinderen maken, zijn keuzes die te maken hebben met de gezondheid en ontwikkeling van het kind het belangrijkst. Er zullen vast tijden zijn geweest dat, toen uw kind koorts had, u samen met uw partner overlegd heeft of u contact moest opnemen met de huisarts of kinderarts. Hoe vaak hebt u de keuzes, die u voor de gezondheid van uw kind heeft gemaakt, heroverwogen? Als ouder is het een natuurlijk proces om over een aantal van deze beslissingen na te moeten denken. Gelukkig zijn vaak de meeste beslissingen toch wel de juiste geweest.

Chiropractie is een specialistisch deel van (kinder-) gezondheidszorg, welke steeds populairder wordt.       Ik sta elke keer versteld vanwege de vele verschillende reacties die ik krijg als ze met het idee in aanraking komen om ook hun kind onder Chiropractische zorg te laten komen. Sommige volwassenen kijken mij geschokt aan, terwijl anderen met hun hoofd knikken en mij vertellen over verhalen van toen zij als kind onder Chiropractische zorg stonden. Het maakt niet uit vanuit welk kamp u komt, ik hoop dat ik u kan inlichten waarom Chiropractie zo’n positieve en belangrijke bijdrage kan spelen in de gezonde ontwikkeling van uw kind.

Wanneer volwassenen geblesseerd raken tijdens sporten, of vaak voorkomende klachten hebben zoals hoofdpijn, spierpijn, ontstekingen of andere pijnlijke aandoeningen, wordt het gebruik van een pijnstiller of een ontstekingsremmer als zeer normaal ervaren. Bij onze kinderen is dit proces vaak anders. Ik kom bijna nooit ouders tegen die hun kinderen medicijnen laat gebruiken afgezien van het geval wanneer het absoluut nodig is. Als samenleving, neigen we er (gelukkig) naar om het zo weinig mogelijk (chemische) medicijnen aan onze kinderen te geven. Vaak zoeken we naar natuurlijke alternatieven.

Chiropractie is een natuurlijk alternatief op het reguliere medische circuit. Een Chiropractor werkt met het ingeboren herstelmechanisme van het lichaam, en helpt daardoor dat het lichaam zichzelf weer kan genezen. Een chiropractor werkt door op een voorzichtige en specifieke manier de wervels, maar ook indien nodig andere delen van het bewegingsapparaat, te corrigeren. Hierdoor kunnen zowel stand als functie van de wervels weer normaliseren. Aangezien de wervelkolom het ruggenmerg en de daaruit aftakkende zenuwwortels omgeeft, kan een verandering van stand en / of functie van de wervelkolom zenuwaansturing verstoren, waardoor klachten (symptomen) kunnen ontstaan. Vaak voorkomende klachten waarvoor men kinderen bij de chiropractor brengt zijn hoofdpijn, oorontsteking, leer- en concentratie stoornissen, coördinatieproblemen, tenen lopen, scoliose, rugklachten, groeipijnen, plasproblemen etc…

Mensen vragen vaak waarom kinderen naar de Chiropractor moeten, aangezien ze denken dat kinderen te jong zijn om structurele problemen te kunnen ontwikkelen. Onthoud daarbij wel dat kinderen wat meer aan fysieke ongelukjes blootstaan dan volwassenen. Dit omdat ze motorisch in nog ontwikkeling zijn. Daarnaast proberen ze (vaak onbesuisd en ongeremd) de wereld en hun eigen mogelijkheden daarin te ontdekken. Hoewel ze vaak, na een dikke knuffel, weer verder gaan met spelen, kan het wel zo zijn dat ongemerkt een blessure ontstaan is aan het bewegingsapparaat. Soms is het zo dat het kind hier gelijk hinder van ondervindt, maar vaak genoeg gebeurt dit ook pas vele jaren later. De nadruk van het werk van de chiropractor ligt dus in het identificeren en zo spoedig mogelijk oplossen van gezondheidsproblemen, het liefste voordat deze tot uiting komen of verergeren.

De Ontwikkeling

Kinderen blijven ons als volwassenen continu verbazen, in de zin dat hun lichaam zich continu ontwikkelt en veranderingen ondergaat. Bij geboorte heeft een kind ongeveer 350 beenderen, welke bij volwassenheid samen gegroeid zijn en een skelet vormen van 206 beenderen. Vanaf hun geboortedag tot een jaar of 20 groeien en verharden hun beenderen. Ze groeien van een plusminus 3.75 kg zware en 52 cm lange baby uit tot een volwassene van plusminus 75 kg zwaar en 175 cm lang (gewicht + 2000%; lengte + 230%). Dat op zich is al een enorm wonder. Hun organen en andere weefsels groeien in dit gehele proces mee, om zo te voldoen aan de steeds groter wordende vraag. Hun spieren en pezen beginnen zich te ontwikkelen tijdens het proces van kruipen, gaan staan, lopen en rennen. Ook de vorm van de wervelkolom wordt deels bepaald in de ontwikkeling van uw kind; de holling van de nek ontstaat tijdens het optillen van het hoofdje terwijl het kind ligt of kruipt; terwijl de bolling van de bovenrug ontwikkeld wordt tijdens het kruipen; de holling van de onderrug ontstaat tijdens het rechtop leren staan en lopen. Stelt u zich eens voor hoeveel er in het ontwikkelende lichaam van uw kind moet gebeuren om dit geheel gecoördineerd te laten verlopen. Tijdens de gehele ontwikkeling is een goed werkend zenuwstelsel essentieel, aangezien deze dit gehele proces coördineert. Grotendeels weet het zenuwstelsel dit groeiproces in goede banen te leiden, maar het kan, net als bij volwassenen, verstoord raken door een veranderde stand of functie van de wervelkolom.

Het hedendaagse westelijke dieet met een inname van veel suikers, kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen, en relatief weinig water, groente en fruit en een lage inname van omega-3 vetzuren kan de ontwikkeling van zenuwstelsel en lichaam verstoren. Stressvolle omstandigheden hebben bij kinderen vergelijkbare gevolgen als bij volwassenen, alhoewel kinderen dit vaak lang kunnen compenseren. Maar ook sporten, langdurig zitten (in de auto), vallen tijdens spelen, geboortetrauma of uit het bed vallen kunnen tot problemen leiden. Daarom is het belangrijk te onderkennen dat kinderen niet altijd even goed zijn in het laten weten dat ze pijn hebben of dat er iets niet goed staat (vaak genoeg is het herkennen ervan al moeilijk genoeg voor ons als volwassenen). Het is dus belangrijk om te weten wanneer het verstandig is uw kind bij de Chiropractor te brengen voor consult.

Alhoewel alleen een Chiropractor duidelijk kan waarnemen of een kind in aanmerking komt voor Chiropractische zorg, kan het toch handig zijn om te weten wat enkele dingen zijn waarop u moet letten of uw kind Chiropractische zorg nodig heeft:

Voor babies:

 • Voorkeurshouding.
 • Overstrekken.
 • 1 armpje of beentje lijkt stijver met aankleden (of kind huilt altijd als er een kledingstuk moet worden aangetrokken).
 • Veel huilen.
 • oorontsteking
 • darmkrampjes
 • reflux

Voor kinderen:

 • Een schouder hoger dan de andere.
 • Beperkte beweeglijkheid van het hoofd/de rug naar één kant.
 • Slag in de rug (Scoliose).
 • Een been of heup beweegt anders dan de andere (met bijv. lopen/rennen).
 • Op de tenen lopen.
 • Tenen en voeten staan naar binnen of naar buiten gedraaid tijdens staan en/of lopen.
 • O- of X- benen.

Als kinderen ouder worden en steeds meer gaan sporten is het gemakkelijker te begrijpen wanneer een kind geblesseerd is of pijnklachten heeft. Zelfs zonder dat er pijnklachten aanwezig zijn, kunnen bovengenoemde symptomen serieuze problemen vormen voor een goede en gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel, de wervels, gewrichten en spieren van uw kind. Deze problemen zijn vaak jarenlang niet symptomatisch (klachtveroorzakend) en worden daardoor vaak niet opgemerkt totdat er een serieuze beschadiging ontstaan is. Preventieve Chiropractische zorg kan daarom ook een solide bijdrage leveren in de ontwikkeling en daarmee ook de toekomst van het kind.

Wist u dat Chiropractische zorg, welke van zeer grote waarde is bij volwassenen, minstens net zo effectief werkt voor kinderen? De toegepaste correctieve technieken, zijn minstens net zo veilig voor kinderen als voor volwassenen. Klachten waarmee volwassenen vaak bij ons op consult komen, komen ook bij kinderen voor. Uiteraard worden de toegepaste technieken aangepast op het lichaamstype en de bouw van het kind. Uiteraard kunnen we oefeningen en andere hulpmiddelen gebruiken om de wervelkolom van het kind te stabiliseren en in goede conditie te behouden.

Chiropractoren hebben al vele jaren ongekend succes gehad met het verbeteren van de gezondheid bij kinderen. Dagelijks ondergaan tienduizenden kinderen over de gehele wereld correcties van Chiropractoren. Het is een goede manier om pijnklachten te verhelpen, functie te herstellen, en ze gezond te houden – zoals kinderen horen te zijn!

Ons motto is dan ook:

‘Het is ALTIJD beter om kinderen gezond te zien opgroeien dan om volwassenen te moeten helpen herstellen!’

Geïnteresseerd naar aanleiding van dit artikel?

Wil je naar aanleiding van dit artikel er achter komen of chiropractie jou kan helpen? Klik dan op deze link om je op te geven voor een kennismakingsgesprek met de chiropractor om er achter te komen of chiropractie bij je past. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend! Wil je gelijk al beginnen met een volledige intake, dan kan je contact met ons opnemen via 055-3561442 en eventueel een bericht achter laten als je de assistente niet direct te spreken krijgt.