Chiropractie voor groeiende kinderen

Chiropractie voor groeiende kinderen

Wereldwijd bezoeken miljoenen volwassenen dagelijks een chiropractor – maar hoe zit dat met kinderen? Hun ontwikkelende wervelkolom en lichaam moet dagelijks omgaan met de vallen en ongelukken die tijdens het leren lopen, fietsen en het sporten gebeuren. Dit leidt tot de volgende vraag: ‘Hebt u uw kind ooit wel eens naar een chiropractor gebracht?’

Onze kinderen zijn waarschijnlijk het meest waardevolle bezit dat we in deze wereld hebben. Het is een wonder hoe ze in de moeder geschapen worden en hoe wij als ouders, familieleden en vrienden deze kleine mensjes op zien groeien van baby tot volwassene.

Chiropractie is een natuurlijk alternatief op het reguliere medische circuit. Aangezien de wervelkolom het ruggenmerg en de daaruit aftakkende zenuwwortels omgeeft, kan een verandering van stand en functie van de wervelkolom, de zenuwaansturing verstoren, waardoor klachten kunnen ontstaan. Een chiropractor corrigeert op een voorzichtige en specifieke manier de wervels, maar ook indien nodig andere delen van het bewegingsapparaat. Hierdoor kunnen zowel stand als functie van de wervels weer normaliseren, met als uiteindelijk gevolg een verbeterde zenuwcommunicatie, waardoor het lichaam beter kan herstellen. Vaak voorkomende klachten waarvoor men kinderen bij de chiropractor brengt zijn hoofdpijn, oorontsteking, leer- en concentratie stoornissen, coördinatieproblemen, tenen lopen, scoliose, rugklachten, groeipijnen, plasproblemen etc…

Mensen vragen vaak waarom kinderen naar de chiropractor moeten, aangezien ze denken dat kinderen te jong zijn om structurele problemen te kunnen ontwikkelen. Onthoud daarbij wel dat kinderen wat meer aan fysieke ongelukjes blootstaan dan volwassenen. Dit omdat ze motorisch nog in ontwikkeling zijn. Daarnaast proberen ze (vaak onbesuisd en ongeremd) de wereld en hun eigen mogelijkheden daarin te ontdekken. Hoewel ze vaak, na een dikke knuffel, weer verder gaan met spelen, kan het wel zo zijn dat ongemerkt een blessure ontstaan is aan het bewegingsapparaat. Soms is het zo dat het kind hier gelijk hinder van ondervindt, maar vaak genoeg gebeurt dit ook pas vele jaren later. De nadruk van het werk van de chiropractor ligt dus in het identificeren en zo spoedig mogelijk oplossen van (potentiële) gezondheidsproblemen, het liefste voordat deze tot uiting komen of verergeren.

 De Ontwikkeling

Kinderen blijven ons als volwassenen continu verbazen, in de zin dat hun lichaam zich continu ontwikkelt en veranderingen ondergaat. Bij geboorte heeft een kind ongeveer 350 beenderen, welke bij volwassenheid samen gegroeid zijn en een skelet vormen van 206 beenderen. De vorm van de wervelkolom wordt deels bepaald in de ontwikkeling van uw kind; de holling van de nek ontstaat tijdens het optillen van het hoofdje terwijl het kind ligt of kruipt; terwijl de bolling van de bovenrug ontwikkeld wordt tijdens het kruipen; de holling van de onderrug ontstaat tijdens het rechtop leren staan en lopen. Ook de verdere ontwikkeling van de organen (longen, hart, maag en darmen) en het immuunsysteem gebeurt als vanzelf. Stelt u zich eens voor hoeveel er in het ontwikkelende lichaam van uw kind gebeurt. Om dit geheel gecoördineerd te laten verlopen is een goed werkend zenuwstelsel van essentieel belang, aangezien deze dit gehele proces aanstuurt en coördineert. Het zenuwstelsel weet dit groeiproces precies in goede banen te leiden, maar het kan, net als bij volwassenen, verstoord raken door een veranderde stand of functie van de wervelkolom.

Alhoewel alléén een Chiropractor duidelijk kan waarnemen of een kind in aanmerking komt voor Chiropractische zorg, kan het toch handig zijn om te weten wat enkele dingen zijn waarop u moet letten of uw kind Chiropractische zorg nodig heeft:

Voor babies:

 • Voorkeurshouding.
 • Overstrekken.
 • 1 armpje of beentje lijkt stijver met aankleden (of kind huilt altijd als er een kledingstuk moet worden aangetrokken).
 • Veel huilen/slecht slapen of in slaap komen.

Voor kinderen:

 • Één schouder hoger dan de andere.
 • Beperkte beweeglijkheid van het hoofd/de rug naar één kant.
 • Slag in de rug (Scoliose).
 • Een been of heup beweegt anders dan de andere (met bijv. lopen/rennen).
 • Op de tenen lopen.
 • Tenen en voeten staan naar binnen of naar buiten gedraaid tijdens staan en/of lopen.
 • O- of X- benen.

Zelfs zonder dat er (pijn) klachten aanwezig zijn, kunnen bovengenoemde tekenen serieuze problemen vormen voor een goede en gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel, de wervels, gewrichten en spieren van uw kind. Deze problemen zijn vaak jarenlang niet symptomatisch (klachtveroorzakend) en worden daardoor vaak niet opgemerkt totdat er een serieuze beschadiging ontstaan is. Preventieve Chiropractische zorg kan daarom nu juist een positieve bijdrage leveren in de ontwikkeling en daarmee ook de toekomst, van het kind.

Chiropractoren hebben al vele jaren ongekend succes gehad met de behandeling van kinderen. Klachten waarbij Chiropractie goed kan helpen zijn o.a. hoofdpijn, nekklachten, rugklachten, groeipijnen, buikpijn, menstruatie klachten, verminderde weerstand, weinig energie, oorontsteking, asthma etc…

Dagelijks worden tienduizenden kinderen over de gehele wereld door Chiropractoren behandeld. Het is een goede manier om pijnklachten te verhelpen, functie te herstellen, en kinderen gezond te houden – zoals kinderen horen te zijn!

Ons motto is dan ook:

‘Het is ALTIJD beter om kinderen gezond te zien opgroeien dan om volwassenen te moeten helpen herstellen!’