Chiropractie werkt bij nekklachten beter dan medicatie.

Een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het blad ‘Annals of Internal Medicine’, laat zien dat chiropractische correcties van de wervelkolom effectiever is dan vrij verkrijgbare medicijnen of medicijnen verkrijgbaar op recept voor het verlichten van acute en subacute nekpijn. Chiropractische correcties (CC) bleken effectiever dan medicatie op zowel de korte als de lange termijn.

Dit onderzoek omvatte 272 volwassenen in de leeftijd van 18-65 jaar met nekpijn van twee tot twaalf weken. De deelnemers werden gerekruteerd uit een universitair onderzoekscentrum en een pijnbestrijdingskliniek in Minnesota. Chiropractische correcties werden uitgevoerd door zes chiropractoren, elk met minstens vijf jaar ervaring, waarbij het specifieke te behandelen wervel niveau en het aantal behandelingen werd overgelaten aan het oordeel van de individuele chiropractor.

In plaats van chiropractische zorg werd aan een groep patiënten in de onderzoeksgroep medicatie door een bevoegde arts voorgeschreven. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), paracetamol (aspirine) of beide dienden als de eerste lijn van farmacologische therapie. Bij patiënten die niet reageerden op deze medicijnen of deze niet konden verdragen, werden verdovende middelen en spierverslappers voorgeschreven. Bij elke patiënt bepaalde de MD het type medicatie dat werd toegediend en het aantal patiëntbezoeken.

Zelf gerapporteerde uitkomsten, waaronder pijn, werden zes keer gemeten tijdens de behandelperiode van 12 weken: bij twee initiële (baseline) afspraken; twee, vier, acht en twaalf weken nadat de behandeling begon; en twee keer na de behandeling (week 26 en 52). Objectieve metingen van de beweging van de cervicale wervelkolom werden na vier en twaalf weken gemeten door zeven getrainde onderzoekers die niet wisten welke behandeling de patiënten kregen.

Na 12 weken behandeling ervoer een significant groter deel van de SMT-groep pijnvermindering van ten minste 50% [vergeleken met de medicatiegroep]. In week 12 meldde meer dan 82 procent van de SMT-groep een pijnvermindering van 50 procent of meer; 57 procent meldde een vermindering van ten minste 75 procent en 32 procent rapporteerde een vermindering van 100 procent. Ter vergelijking: de medicatiegroep rapporteerde reducties van respectievelijk slechts 69 procent, 33 procent en 13 procent.

In termen van verbetering op de lange termijn rapporteerde 75 procent van de SMT-groep een pijnvermindering van ten minste 50 procent na 26 weken, terwijl bijna 81 procent een vermindering van ten minste 50 procent rapporteerde na 52 weken.

De verbetering van de medicatiegroep fluctueerde van 59 procent die een pijnvermindering van 50 procent of meer rapporteerde na 26 weken tot 69 procent die dezelfde vermindering rapporteerde na 52 weken.

“Deelnemers die medicatie kregen, leken het slechter te doen, met een consequent hoger gebruik van pijnstillers voor nekpijn gedurende de observatieperiode van de proef”, aldus de auteurs van het onderzoek. Met andere woorden, chiropractie was een veel betere keuze dan medicatie voor nekpijn.

De moraal van het verhaal? De volgende keer dat u, of iemand die u kent, nekpijn heeft, ga dan niet naar het medicijnkastje of een arts, maar wend u zich tot uw chiropractor.