Chiropractische zorg voor meer dan alleen je nek en rug!

Veel mensen weten de chiropractor te vinden vanwege met name hoofdpijn, migraine nek en rugklachten, dat is natuurlijk geweldig! Toch kan chiropractie veel meer voor je betekenen dan alleen

het verhelpen van pijnklachten. Chiropractische zorg is gericht op het verbeteren van de algehele gezondheid door het oplossen van verstoorde zenuwcommunicatie, waarbij de focus ligt bij het oplossen van abnormale functie van de wervelkolom die het functioneren van het zenuwstelsel verstoort (wervelsubluxaties). Chiropractie kan dus, naast het verlichten van pijnklachten, bijdragen aan het verlichten van een groot scala van gezondheidsproblemen. Een van de klachten waar chiropractie een significant effect op kan hebben, is ademhalingsklachten. Dit gebeurt niet door de klacht te onderdrukken, zoals vaak met medicijnen gebeurt, maar door de oorzaak van aan te pakken zodat de ademhalingsklachten op verschillende manieren aanzienlijk kan verbeteren.

Wat op welke manier kan chiropractie helpen met ademhalingsproblemen?

Er zijn verschillende oorzaken van ademhalingsproblemen, vandaar dat we in dit artikel de volgende drie categorieën bespreken hoe chiropractie kan helpen bij ademhalingsklachten:

  • Biomechanisch
  • Neurologisch motorisch
  • Neurologisch autonoom

Biomechanisch:

Wanneer de wervels van de boven rug niet goed functioneren kan dit een effect hebben op hoe de ribben functioneren, welke beide het functioneren van de spieren kunnen verstoren waardoor diep in en uitademen bemoeilijkt wordt.

Neurologisch motorisch:

De zenuwaansturing naar de intercostale spieren (de spieren tussen de ribben) komt van de zenuwwortels op hetzelfde niveau, terwijl de aansturing naar het middenrif vanuit de zenuwwortels van de derde tot en met de vijfde nekwervel wordt aangestuurd. Zowel wervelsubluxaties in de nek, als wervelsubluxaties in de boven rug kunnen ervoor zorgen dat deze ademhalingsspieren niet goed aangestuurd worden, waardoor ademhalingsklachten kunnen ontstaan.

Neurologisch autonoom:

Bepaalde ademhalingsklachten (astma) worden veroorzaakt door een fout in de timing in samentrekking van de bronchiën en de longvliesjes. Normaliter moeten bij uitademen eerst de longvliesjes samentrekken, waarna de bronchiën horen samen te trekken, bij astma gebeurt dit precies andersom, waardoor men moeite krijgt met uitademen en een piepend geluid tijdens uitademen. Sommigen ervaren astmatische klachten tijdens actieve inspanning en spel, terwijl anderen continu klachten kunnen ervaren, zelfs als men relatief inactief is.

Autonome zenuwaansturing naar de longen komt deels vanuit de nervus vagus alsmede vanuit de bovenste 5 borstwervels. Beiden kunnen, als gevolg van abnormale wervelfunctie, verstoord raken, waardoor de timing van de bronchiën en longvliesjes kan verslechteren en astmatische klachten kunnen ontstaan.

Behandelopties:

Inhalatoren is de vaakst voorkomende medische behandeling voor ademhalingsklachten (waaronder astma). Hoewel dit effectief kan zijn bij het oplossen van een acute astma-aanval, kunnen ze bijwerkingen hebben en lossen ze de onderliggende oorzaak niet op.

Chiropractische zorg is een natuurlijke en veilige methode die erop gericht is om verstoringen in de functie de wervelkolom en het zenuwstelsel op te lossen. Dit kan zowel direct een positief effect hebben op de biomechanica, waardoor een betere beweeglijkheid van de wervels en ribben ontstaat, maar door de effecten van de correcties op het zenuwstelsel kan dit natuurlijk ook een positief effect hebben op zowel de werking van de ademhalingsspieren alsmede de timing van het samentrekken van de longblaasjes en bronchiën.