De beste manier om de groenten- en fruitconsumptie van kinderen te verhogen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen meer groenten en fruit eten? Dat is een vraag die veel ouders zichzelf vaak keer op keer stellen. Onderzoekers hebben, aan de hand van twee scenario’s onderzoek gedaan om er achter te komen wat de effectiefste manier van aanpak was, en kwamen daardoor met een goede oplossing, welke veel eenvoudiger is dan velen van ons misschien dachten. Laten we eens kijken wat de bevindingen van dit onderzoek ons vertellen.

Tijdens het eerste scenario plaatsten de onderzoekers bij de ene groep een grote en bij de andere groep een kleine hoeveelheid groenten en fruit op het bord, waarbij de tweede groep meer geneigd was om meer groente en fruit te consumeren. In dit geval blijkt dus dat meer niet noodzakelijkerwijs effectiever is, als het gaat om je kinderen meer van de ‘goede dingen’ te laten eten.

In de tweede proef vervingen de onderzoekers ‘lekkere voeding’ door steeds meer groenten en fruit. Naarmate ze meer fruit en groenten toevoegden, namen de onderzoekers enkele van de andere items op het bord weg – in de studie betekende dit minder mac-and-cheese.

Dit onderzoek, dat gepubliceerd is in het American Journal of Clinical Nutrition, onthulde dat, hoewel beide scenario’s effectief bleken, scenario # 2 het meest effectief was. Simpelweg meer groenten en fruit toevoegen aan kindermaaltijden, verhoogde de groenteconsumptie met 24 procent en de fruitconsumptie met 33 procent; maar het vervangen van fruit en groenten in plaats van andere voedingsmiddelen, verhoogde de groenteconsumptie met 41 procent en de fruitconsumptie met 38 procent.

We kunnen het er waarschijnlijk allemaal over eens zijn dat het een belangrijke overwinning zou zijn om onze kinderen 40 procent meer fruit en groenten te laten eten dan ze momenteel doen!

Dit onderzoek omvatte kinderen van tussen 3 en 5 jaar oud die gedurende vijf dagen aan de maaltijdveranderingen werden onderworpen. Omdat deze leeftijdsgroep tot de meest kieskeurige kan behoren als het gaat om wat ze eten, zijn deze studieresultaten zeker bemoedigend.

Maar als je een kind hebt, jonger, ouder of ergens daartussenin, probeer het dan eens en kijk hoe ze reageren!