Het kan je niet ontgaan zijn, je hoeft de krant maar open te slaan en de TV of de radio aan te doen en het gaat over het… Corona virus. Vooralsnog worden er steeds verdergaande maatregelen genomen om de verspreiding van dit virus tegen te gaan. Hierbij is een goede hygiëne uiteraard zeer belangrijk.

Toch is het belangrijk om vooral niet in paniek te raken, wat natuurlijk moeilijk is, aangezien er overal gesproken wordt over ziektecijfers, sterftecijfers en dus gevaar. Als we naar de cijfers in Nederland tot nu toe kijken is de verwachting dat zo’n 6000 mensen (0,035% van de bevolking (17.200.000 inwoners)) tot nu toe besmet zijn geraakt met het corona virus, waarvan het bij zo’n 1000 daadwerkelijk is vastgesteld omdat bij mensen met lichte klachten niet getest wordt (Bron Telegraaf) ! Hiervan zijn er tot op heden 12 personen overleden (dit is 0,2% van de besmette mensen en 0,00007% van de bevolking tot nu toe).  Al deze mensen waren op hoge leeftijd en hadden een verminderde gezondheid.

Als we kijken naar de griep, dan zien we dat in het seizoen 218/2019 plusminus 400.000 mensen ziek zijn geworden ten gevolge van de griep (2,33% van de bevolking), waarvan 165.000 contact opnamen met de huisarts en uiteindelijk stierven er vermoedelijk zo’n 2900 (0,017% van de bevolking) mensen aan de griep (Bron Volksgezondheidenzorg.info). Het is dus wel gepast om de paniek enigszins te relativeren als je bovenstaande cijfers in het achterhoofd houdt. Uiteraard is de grote piek nog niet voorbij.

Als we kijken naar een andere grote doodsoorzaak, zoals hart en vaatziekten, zien we dat dit verantwoordelijk was voor plusminus 25% van alle sterfte in Nederland in 2018 (o,22% van de bevolking). Toch zien we niet dat de overheid het gebruik van geraffineerde suikers verbiedt en gezonde (bilologische) groenten en fruit subsidieert.

Wat is de Reden dat de overheid zo ingrijpt tijdens deze pandemie? Dat heeft allereerst te maken met de verandering in de definitie die het woord pandemie op de website in 2009 heeft ondergaan. Vanaf 2003 was de definitie voor pandemie op de website voor een pandemie: “Een grieppandemie treedt op wanneer er een nieuw griepvirus verschijnt waartegen de menselijke bevolking geen immuniteit heeft, wat resulteert in verschillende gelijktijdige epidemieën wereldwijd met een enorm aantal sterfgevallen en ziekten.”

Op 4 mei 2009, een maand voor de H1N1 pandemie, werd de definitie op de WHO website veranderd naar: “Een grieppandemie kan optreden wanneer er een nieuw griepvirus verschijnt waartegen de bevolking geen immuniteit heeft.” (bron: WHO)

Deze verandering in definitie veroorzaakte dat een pandemie sneller uitgeroepen kan worden, waardoor er sindsdien al verschillende pandemieën uitgeroepen zijn. Ben je benieuwd wat de agenda hierachter is, lees dan deze Artikelen:

wanttoknow.nl: Corona veel minder dodelijk dan griep

Stichting Vaccinvrij: zijn we slachtoffer van een paniekvirus?