Een lach per dag tegen de stress!

Er wordt vaak gezegd dat lachen het beste medicijn is. Een goede lach kan ons zeker opvrolijken als we ons somber voelen. Nu hebben onderzoekers aangetoond dat zelfs anticiperen op een lach stress helpt verminderen.

Een groep onderzoekers ontdekte dat anticiperen op lachen twee specifieke hormonen vrijgeeft: bèta-endorfines (de familie van chemicaliën die depressie verlichten) en menselijk groeihormoon (dat helpt bij de immuniteit). Deze twee hormonen stegen met respectievelijk 27 procent en 87 procent bij een groep vrijwilligers die verwachtten een humoristische film te gaan kijken. Er werd geen verhoging van deze hormoonspiegels gezien bij vrijwilligers die niet hadden verwacht de film te gaan bekijken.

In een soortgelijk onderzoek vonden dezelfde onderzoekers een significante vermindering van drie stresshormonen: cortisol, adrenaline en dopac (een chemische stof in de hersenen die helpt bij de aanmaak van adrenaline). De niveaus van deze hormonen daalden met respectievelijk 39 procent, 70 procent en 38 procent bij degenen die dachten dat een buiklach ophanden was.

Volgens Dr. Lee Berk, de hoofdonderzoeker van het onderzoeksteam: “Onze bevindingen doen ons geloven dat door op zoek te gaan naar positieve ervaringen die ons aan het lachen maken, we veel met onze fysiologie kunnen doen om gezond te blijven.”

Dus ga je gang en lach – het zal je een wereld van goed doen!