Eerste hulp bij acute lage rugklachten:

Acute rugklachten kunnen heel pijnlijk zijn en je dagelijkse bezigheden danig verstoren, veel mensen voelen zich compleet gehandicapt wanneer ze last hebben van acute rugklachten. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke stappen die je kan ondernemen om zo snel mogelijk weer te herstellen en de klachten de baas te worden:

1: Doe wat je kan in kleine beetjes:

Doe de dingen die je kan tolereren in kleine beetjes en vermijd dingen die te pijnlijk zijn; ga dus niet te lang zitten (zit sowieso niet onderuitgezakt in een bank maar zit eerder rechtop in een stoel met een kussen in je onderrug om deze hol te houden), blijf niet te lang staan en loop of fiets af en toe een kort stukje (5-10 minuten).

2: Warmte of toch koelen??

Een goede stelregel is dat je eerst begint met koelen, bij acute rugklachten ontstaat er vaak weefselschade, wat tot ontsteking en zwelling leidt, koelen helpt deze zwelling tegen gaan. Dit is dus in het bijzonder effectief wanneer men een acute gewrichtsontsteking of een hernia heeft. Haal de cold-pack uit de vriezer en doe er een theedoek om heen en plaats deze voor 20 minuten tegen de zere plek in de rug. Dit kan bij hevige klachten 20 per uur.

Warmte werkt vaak goed wanneer de spieren verkrampt zijn en bevordert de doorbloeding van de spieren, heb je dus het gevoel dat de spieren in je rug (of nek) verkrampt zijn, gebruik dan liever warmte in plaats van koude.

3: Ga naar de Chiropractor

Vaak worden rugklachten veroorzaakt doordat de gewrichten in de rug niet goed functioneren, hierbij kan chiropractie enorm helpen, aangezien chiropractoren gespecialiseerd zijn in het oplossen van dit soort problemen.

4: Doe oefeningen

Wanneer je acute rugklachten hebt zijn er verschillende oefeningen die goed kunnen helpen. In deze video deel ik enkele oefeningen die je tijdelijk goed kunnen helpen als je acute lage rugklachten hebt. Luister hierbij echter wel naar je lichaam, krijg je meer klachten tijdens of na het uitvoeren van deze oefeningen, dan is het belangrijk hier gelijk mee te stoppen.