Eerste hulp bij hoofdpijn en migraine

Eerste hulp bij hoofdpijn en migraine

Een op de 5 volwassenen heeft minstens een dag in de week hoofdpijn of migraine, daarnaast komen hoofdpijn en migraine 3 keer zo vaak voor bij vrouwen tussen de 16 en 43 jaar dan bij mannen. Als je medicijnen neemt om de hoofdpijn te verlichten, heb je een goede kans dat je de echte oorzaak van hoofdpijn negeert. Hoofdpijn en migraine zijn namelijk geen tekenen van een tekort aan pijnstillers of medicatie, maar worden veroorzaakt door andere problemen. Vaak is een verkeerde stand en functie van een of meerdere wervels in de nek en bovenrug een van de grote oorzaken van hoofdpijn en migraine klachten. Uiteraard is het belangrijk om dit op te laten lossen door je chiropractor. Mocht je dan alsnog last hebben van een hoofdpijn of migraine, dan is het handig dat je natuurlijke oplossingen hebt om een hoofdpijn aanval te onderdrukken. Deze natuurlijke alternatieven die hoofdpijn en migraine kunnen verlichten hebben vaak niet de  nadelige bijwerkingen die veel medicijnen hebben:

 1. Gebruik Cayenne peper.

Het gebruik van iets pittigs klinkt niet als iets dat hoofdpijn tegen kan gaan, maar Cayenne wordt in de natuurlijke geneeswijzen als iets gezien om pijn en ontstekingen te behandelen. Het geheim van dit succes ligt in een ingrediënt genaamd capsaïcine, dat de productie van stof P in ons lichaam remt welke een belangrijke rol in pijnperceptie vervult. Kortom, stof P maakt deel uit van wat ons pijn doet voelen, en de capsaïcine onderdrukt dit. Talrijke studies, de eerste in 1998 in “The Clinical Journal of Pain”, ondersteunen dat bij toepassing op de neusholtes; mensen ervaren een significante afname van de ernst van hoofdpijn, allemaal dankzij capsaïcine.

Benodigdheden:

 • 1/4 theelepel Cayenne poeder
 • 4 ons warm water
 • wattenstaafjes

Instructies:

 • Verdun ¼ theelepel Cayenne poeder in 4 ons warm water.
 • Drenk een wattenstaafje in de oplossing en roer het rond, wees er zeker van dat er ook poeder op het wattenstaafje zit omdat het soms naar de bodem kan zinken.
 • Breng het vochtige staafje voorzichtig aan op de binnenkant van elk neusgat totdat u de warmte kunt voelen. In het begin is het misschien een beetje onaangenaam, maar hou in je achterhoofd dat het brandende gevoel een teken is dat het werkt.
 • Wanneer het afneemt, zal uw hoofdpijn hopelijk weg zijn, of op zijn minst wat minder erg.

 

 1. Eet amandelen.

In plaats van een pil nemen als je hoofdpijn krijgt probeer eens wat amandelen te eten. Voor alledaagse spanningshoofdpijn kunnen amandelen een natuurlijk geneesmiddel zijn en een gezonder alternatief voor medicijnen. Het werkt als een pijnstiller omdat het iets bevat dat salicine wordt genoemd en dat ook een populair middel is in vrij verkrijgbare medicijnen. Probeer een handvol van deze gezonde noten te eten als je voelt dat de hoofdpijn begint op te komen.

Opmerking: mensen die last hebben van migraine zouden kunnen opmerken dat amandelen een migraine aanval kan veroorzaken of verergeren.

 1. Vind Moederkruid

Hoofdpijn, in het bijzonder migraine, kan worden verlicht door het gebruik van de moederkruidplant. Als een migraine aan de gang is veranderen je bloedvaten, en theorieën suggereren dat de vaten in je hoofd uitzetten en op de zenuwen drukken. Het is bevestigd dat moederkruid de spanning van de gespannen bloedvaten wegneemt, waardoor de pijnlijke druk wordt verlicht. Het vermindert in het algemeen ook de ontsteking en pijn door een stof genaamd parthenolide, die resultaten heeft die vergelijkbaar zijn met het dagelijks nemen van aspirine, maar zonder de bijwerkingen.

Benodigdheden:

 • 1 ons verse of gedroogd moederkruid
 • Een halve liter kokend water

Instructies:

 • Voeg 1 ons verse of gedroogde bloemen aan een halve liter water toe.
 • Laat het 10 minuten trekken en zeef het dan.
 • Drink twee keer per dag een halve kop als het nodig is.

 

 1. Breng een appel-cider-azijn kompres aan.

 

Appel-cider-azijn heeft een lange geschiedenis op het gebied van natuurlijke geneeswijzen. Het wordt gebruikt om van alles te verlichten, van scheurbuik tot hooikoorts, en bijna elke aandoening die daartussen valt. Sommige moderne onderzoeken hebben de doeltreffendheid bewezen bij de behandeling van bepaalde ziekten, maar de grootste invloed komt van rapporten van mensen die er door de eeuwen heen geprofiteerd van hebben. Wanneer je merkt dat je een bonzende hoofdpijn hebt probeer dan een beetje tijd te maken voor een appel-cider-azijn moment, in de vorm van een stoombehandeling.

Benodigdheden:

 • 1/4 kopje appel-cider-azijn
 • Ongeveer 3 kopjes kokend water
 • 1 kop vers koud water

Instructies:

 • Giet ¼ kopje appel-cider-azijn in een grote schaal, vul de schaal daarna tot de helft met kokend water.
 • Doe een handdoek over je hoofd zodat het ook over de schaal heen komt zodat de stoom eronder blijft. Hou je gezicht erboven, zorg er wel voor dat je gezicht niet te dichtbij het stoom is zodat je je kan branden. Doe dit voor 5-10 minuten of tot wanneer het water afkoelt, adem de hele tijd diep in en uit.
 • Als je klaar bent, gebruik dan de handdoek om je gezicht af te deppen en drink een glas koud water.

 

 1. Stretch, Relax en adem

Onze levens zijn snel, druk en gevuld met heel veel stress. Onze overbelaste geest en lichaam reageert hierop door spieren aan te spannen en knopen te veroorzaken, meestal in de bovenrug, nek en schouders. Dankzij iets dat een beetje pijn wordt genoemd, pijn die wordt gevoeld in een ander gebied dan daar waar de werkelijke pijn vandaan komt, komen we terecht bij spanningshoofdpijn. Probeer sommige van de onderstaande tips om ze aan te pakken.

Doe aan yoga: Yoga zorgt er voor dat je geest zich focust, je spieren stretcht, en je aan het bewegen krijgt op manieren die je kunnen helpen om de spanning los te laten. Als je de spanning los kan laten, kun je de spanningshoofdpijn ook loslaten. Gewoon een paar bewegingen doen wanneer je voelt dat de pijn opkomt kan al helpen, maar het beste wat je kunt doen is elke dag een paar minuten oefeningen doen om de spanningshoofdpijn te voorkomen.

Adem: Je kan denken dat je op de juiste manier ademt, maar als je hoofd bonst is het waarschijnlijk dat je niet genoeg zuurstof binnen krijgt. In het algemeen halen we te oppervlakkig adem, en als we pijn of stress hebben ademen we zeker te oppervlakkig. Neem bewust moeite om diepe, volle ademhalingen te nemen die in je middenrif starten en je longen opvullen. Dit zal er voor zorgen dat je voldoende verse zuurstof door je bloed laat circuleren en het zal ook helpen om je geest en lichaam te ontspannen.

Laat je schouders zakken: Dit is er een die ik zelf elke dag ongeveer 5 keer doe. Ben je er van bewust hoe je je schouders houdt. Wanneer je er over nadenkt zeg dan tegen jezelf om ze los te laten. Je zal versteld staan hoe vaak we ze opgetrokken houden wat resulteert in pijn en natuurlijk hoofdpijn.

 1. Warm of koud?

Hoofdpijn is een lastige kleine dingen, wat voor de één kan helpen het te voorkomen kan het bij de ander een tegenovergesteld effect hebben. Er is een bewijs dat zowel warm- als koude kompressen ondersteunt, het heeft allemaal te maken met de spieren en bloedvaten. Sommige hoofdpijn wordt, althans gedeeltelijk, veroorzaakt door uitgezette bloedvaten die op de zenuwen drukken. Voor deze hoofdpijn kan het toepassen van iets kouds op het pijngebied een deel van de druk verlichten die de kloppende hoofdpijn veroorzaakt. Andere hoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning en angst en kou heeft de neiging om spieren aan te spannen die vervolgens de zenuwen afknijpen en de bloedvaten vergroten. Je zult zelf moeten kijken of je iemand bent die meer baat heeft bij koud of warm, en bij sommige mensen werkt het afwisselend het beste.

Benodigdheden:

 • Koud kompres, zoals een zak met bevroren erwten, ijs of een cold pack.
 • Warm kompres, zoals een handdoek natgemaakt in heel warm water.

Instructies:

 • Vind een rustige plek om te gaan liggen, met de voorkeur waar je het licht kan dimmen of uit kan doen.
 • Plaats een koud of warm kompres op je voorhoofd en ontspan.
 • Op een gegeven moment, probeer het kompres op een andere plek op je hoofd, afhankelijk van waar de pijn zit.
 • Je kan ook proberen om de koude kompres op de ene plek en de warme op een andere plek, of plaats het warme kompres op je schouders wanneer je hoofdpijn van spanning hebt. Doe dit voor zolang je nodig hebt.
 • Probeer water door een rietje te drinken als dat je lukt na de behandeling, en probeer rustig aan je dagelijkse routine te beginnen. Niet direct de drukte weer in gaan.
 1. Eet Gember

Prostaglandins zijn chemische berichten die lichaamsprocessen zoals ontsteking en pijn aan zenuwcellen doorgeven. Er zijn enzymen die dit proces kunnen activeren, maar ook die dat kunnen remmen, waaronder asparine. Gember lijkt ook een remmend effect te hebben op het vormen van prostaglandins en kan dus verlichtend werken bij migraine. Daarnaast blijkt het effectief te zijn om de misselijkheid die vaak met migraine gepaard gaat te remmen. Maak dus snel een lekker kopje gemberthee om je migraine onder controle te krijgen.

Benodigdheden:

 • 3 plakjes gemberwortel
 • 2 koppen water

Instructies:

 • Snijd 3 plakjes gember af van de wortel.
 • Kook voor zo’n 30 minuten op een laag vuurtje de 2 koppen water met de 3 gemberschijfjes erin.
 • Giet het geheel in een grote mok, en drink langzaam op terwijl je de stoom inademt.
 • Relax!
 1. Smeer met Peppermunt Olie.

Pepermuntolie heeft een wonderlijk verlichtend effect wanneer je last hebt van hoofdpijn of migraine. Het verlicht de pijn en verheldert je gedachten. Het kan op verschillende plaatsen worden toegepast en heeft een snelle pijnstillende werking. Als je een gevoelige huid hebt is het belangrijk de pepermuntolie te verdunnen met olijfolie. Uiteraard niet toe te passen op open wonden.

Benodigdheden:

 • Pepermunt olie.

Instructies:

 • Masseer de pepermuntolie in op je slapen, de achterkant van je kaak en je voorhoofd. Je zal een verkoelend effect ervaren terwijl je de olie aanbrengt. Adem diep in en uit en vind een rustige plaats om te ontspannen, drink tegelijk rustig een koel glaasje water.
 1. Hoefblad voor migraine

Hoefblad werd vroeger al door inheemse indianenstammen gebruikt om hoofdpijn en ontsteking te remmen. Hoefblad raakt steeds meer geaccepteerd in de westerse geneeskunst aangezien de ‘American Academy of Neurology’ en ‘American Headache Society’, gebaseerd op 2 zeer sterke wetenschappelijke onderzoeken, beiden hoefblad zien als middel migraine te helpen voorkomen en verlichten. Hoefblad lijkt op twee manieren te werken: allereerst bevat hoefblad ontstekingsremmende stoffen, terwijl het ook een beta-blocker bevat, welke bijdraagt aan een gezonde doorbloeding van de hersenen, welke de spasmen van de bloedvaten helpt verminderen die kenmerkend zijn bij een migraine aanval. Vooral de wortel lijkt de hoogste concentratie van werkzame stoffen te bevatten. Hoefblad supplementen zijn bij uw natuurvoedingswinkel en drogist verkrijgbaar.