Eten tegen de pijn.

Het voedsel dat u dagelijks eet, kan op verschillende niveaus van invloed zijn op uw gewicht, uw humeur en uw algehele gezondheid. Maar hoe zit het met pijn? Kan uw voeding pijnklachten veroorzaken? Volgens nieuw onderzoek is dat inderdaad mogelijk! De boosdoener is een oude bekende… namelijk het westerse voedingspatroon, welke gekenmerkt wordt door een hoge inname van rood vlees, vleeswaren, voorverpakt voedsel, gefrituurd voedsel, vetrijke zuivelproducten en bewerkte voedingsmiddelen met relatief weinig voedingsstoffen en veel suiker.

Klinkt je dit bekend in de oren? Van het westerse voedingspatroon is al aangetoond dat het obesitas en diabetes type 2 veroorzaakt, wat beiden al oorzaken zijn van (chronische) pijnklachten. Onderzoekers ontdekten dat het typische westerse dieet (dat rijk is aan ontstekingsbevorderende omega-6-vetzuren) kan leiden tot ontstekingspijn en neuropathische pijn. Wanneer het voedingspatroon werd aangepast naar een voedingspatroon met minder suikers en hoger in omega-3-vetzuren (die ontstekingsremmend zijn) en meer groenten in plaats van koolhydraten, kunnen pijnklachten verminderen of zelfs volledig herstellen.

Deze bevindingen zijn zo belangrijk omdat, zoals de onderzoekers stellen, chronische pijn de belangrijkste oorzaak is van wereldwijde invaliditeit en daardoor vaak wordt geassocieerd met comorbiditeiten zoals obesitas en diabetes. Iets eenvoudigs als het veranderen van je voedingspatroon (of doorgaan als je voedingspatroon al in orde is) kan het verschil maken als het gaat om te herstellen van chronische pijn, of deze te voorkomen zodat je een gezonder, gelukkiger en ook langer leven kan leiden.