Gelukkiger zonder je smartphone!!

Je kent vast wel iemand die denkt dat hij of zij niet zonder hun smartphone kan? Soms is men verslaafd aan de nieuwe binge-watch-serie of een spelletje, of nog erger, heeft men de angst om iets te missen of niet ‘geliked’ te worden. Voor veel mensen is dat laatste een continue angst… In werkelijkheid zou het meer neerleggen van je smartphone je zelfs gelukkiger kunnen maken.

Tijdens een wetenschappelijk onderzoek gepuliceerd in het ‘Journal of Experimental Psychology: Applied’ hebben onderzoekers meer dan 600 mensen geïnstrueerd om een ​​week lang hun smartphone helemaal niet te gebruiken, hun telefoongebruik met een uur per dag te verminderen of gewoon door te gaan met gebruiken. Voorafgaand, na afloop van de studieweek en 4 maand na de studieweek werden mensen onderzocht op tevredenheid over hun huidige leven, depressieve symptomen, angstsymptomen, fysieke activiteit en rookgedrag.

De onderzoekers kwamen er na het bestuderen van de gegevens achter dat zowel het verminderen van het gebruik van smartphones als het volledig elimineren van het gebruik gedurende een week, zowel de intensiteit van het smartphonegebruik, problematische gebruiksneigingen en depressieve en angstsymptomen verminderde; terwijl de tevredenheid met het leven en de fysieke activiteit toenamen.

Het verminderen van het gebruik, in plaats van het gebruik helemaal te elimineren, vertoonde sterkere, stabielere effecten bij de follow-up van vier maanden. Het dagelijks roken van sigaretten door rokers nam ook alleen in de reductiegroep af.

Hebben smartphones waarde in ons leven? In veel opzichten, ja, hoewel je waarschijnlijk net zoveel potentiële minpunten als positieven kunt tellen. Zouden we er allemaal tegen kunnen om ons smartphonegebruik met maar een uur per dag te verminderen? Vast en zeker. Dit onderzoek heeft je een goede reden gegeven!

Referenties:

Brailovskaia J, Delveaux J, John J, Wicker V, Noveski A, Kim S, Schillack H, Margraf J (2022). Finding the “sweet spot” of smartphone use: Reduction or abstinence to increase well-being and healthy lifestyle?! An experimental intervention study. Journal of Experimental Psychology: Applied, 2022