Gezond omgaan met Zonnebrand Olie.

De zon speelt een belangrijke rol in ons leven. Zo is zonlicht essentieel voor de aanmaak van vitamine D en daarnaast hebben de warmte en het licht van de zon doorgaans een positief effect op ons humeur. Als je te lang onbeschermd in de zon zit, kan de zon echter ook schadelijke gevolgen hebben voor je huid.

Om veilig te kunnen genieten van de zon is het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrandcrème of zonnebrandolie. Niet alleen als je in de zomer op het strand ligt, maar ook tijdens de wintersport en als je bij mooi weer buiten fietst of wandelt. Juist tijdens deze activiteiten vang je ongemerkt veel zonnestralen op en is het verstandig om je goed in te smeren met zonnebrand. Zonnebrand helpt je huid beschermen tegen verbranden en vertraagt bovendien de huidveroudering.

De beschermingsfactor wordt gemeten in SPF, wat staat voor Sun Protection Factor. Deze factor geeft aan hoelang de zonnebrand of zonnebrandolie je beschermt tegen Uv-B stralen tot er zonnebrand optreedt en je huid kan verbranden. Uiteraard hangt dit ook samen met andere factoren, zoals je huidtype en de hoeveelheid zonnebrand die je gebruikt. Daarnaast is er natuurlijk ook een verschil tussen of je in badkleding in de felle zon ligt te bakken, of dat je met kleding aan en een pet op door het park wandelt.

Welke SPF-factor moet je kiezen?

Zonverbranding of zonnebrand (dermatis solaris) ontstaat niet door de warmte van de zon, maar wordt veroorzaakt door Uv-straling. Dit is de reden dat je je lichaam niet alleen tijdens de zomer goed moet insmeren met zonnebrand, maar ook als je tijdens de winter gaat skiën. Omdat sneeuw de uv-stralen reflecteert en daardoor intensifieert, is het dus geen overbodige luxe om je ook tijdens de wintersport goed in te smeren. Daarnaast kan zonnebrand ook veroorzaakt worden door de uv-stralen in een lichtcabine of zonnebank.

Zonnebrand is vaak te vinden met SPF-factoren tussen de 15 en 50+. Een hogere SPF biedt meer bescherming tegen de zon dan een lagere. Welke factor voor jou het meest geschikt is, verschilt echter per huidtype. De SPF-factor geeft alleen de beschermingsfactor tegen Uv-B straling aan (de ‘B’ staat voor ‘burning), maar daarnaast is ook de Uv-A bescherming van belang. De ‘A’ in Uv-A staat voor ‘Aging’, ofwel huidveroudering. Of jouw zonnebrand je ook beschermt tegen Uv-A straling kan je zien aan het rondje op de verpakking waar ‘UVA’ in staat. Hoe hoger de SPF-factor is, des te hoger is ook de bescherming tegen Uv-B.

Natuurlijke zonnebrand olie.

Vanzelfsprekend is uit de zon blijven de beste manier om je te beschermen tegen zonnebrand. Maar we willen natuurlijk allemaal gewoon lekker genieten van de zon en de aanmaak van vitamine D is ook belangrijk. Om je te beschermen tegen Uv-A- en Uv-B- licht bevat zonnebrand een beschermingsfilter. Veel zonnebrandproducten bevatten chemische filters, zoals oxybenzone. Deze zonnebrand bevat dan chemicaliën die schadelijk zijn voor onze oceanen en ervoor zorgen dat het koraal afbreekt.

Gelukkig is er ook veel natuurlijke zonnebrand op basis van minerale Uv-filters. Zoals zonnebrand van Naïf, de Weleda en Lovea Bio . Deze natuurlijke zonnebrand bevat 100% natuurlijke minerale filters en pure ingrediënten. Minerale UV-filters worden niet door je huid opgenomen, maar liggen op je huid en reflecteren de zonnestralen. Doordat de crème op je huid ligt, laat natuurlijke zonnebrand soms wel een wit waasje achter op je huid. Is dit erg? Juist door de witte laagje kun je precies zien waar je je ingesmeerd hebt en waar niet! Zo weet je zeker dat je geen plekjes vergeet en kun je heerlijk van de zon genieten.

Vraag je plaatselijke natuurlijke vitaminewinkel voor meer informatie.