Het geheim van een gelukkiger 2021

Na alles wat we hebben meegemaakt in 2020, lijkt een gelukkiger 2021 makkelijk te halen doel. Maar het is meer dan alleen een slogan; er zit een echte wetenschap achter het bereiken van geluk in 2021 en daarna.

Dus haal je lijst met goede voornemens voor 2020 tevoorschijn en breng je enkele wijzigingen aan zodat je dit jaar wel je doelen gaat halen?

Wat is de sleutel tot geluk dit jaar? Kijk je verder dan dingen als afvallen, consequent sporten, meer groenten eten, enz. Dat zijn geweldige doelen, maar onderzoek suggereert dat niet alleen de meeste mensen er niet in slagen deze te bereiken, maar dat ze ook geen echt geluk zullen opleveren. Wat dan wel? Dingen doen die een betere plek van de wereld maken.

Volgens de zelfbepalingstheorie (SDT) hebben we allemaal een natuurlijke, ingebouwde neiging tot gedrag dat effectief en gezond is. Telkens wanneer je bereidwillig handelt op een manier die anderen helpt, voldoe je aan de drie basisbehoeften die door SDT worden gesteld: autonomie (ervoor kiezen om iets te doen waarvan je denkt dat het persoonlijke waarde heeft), competentie (een gevoel van voldoening creëren door uitdagingen aan te gaan) en verbondenheid een verbinding met anderen).

Door op deze manier te handelen, voldoe je aan de basisvereisten voor je eigen geluk – en natuurlijk is de kans groter dat je slaagt. Wat is tenslotte het meest waarschijnlijk (en bereid) om dit jaar te doen: afvallen of bijvoorbeeld een familielid in nood helpen? Voorstanders van SDT zouden zeggen dat dit laatste niet alleen waarschijnlijker is, maar ook meer lonend is in termen van uw persoonlijk geluk.

Bekijk dus uw lijst met goede voornemens en breng waar nodig wijzigingen aan. Concentreer je dit jaar meer op hoe je anderen kan helpen en de wereld kan helpen verbeteren; Als je dat doet, heb je een gelukkiger 2021, zeggen voorstanders van SDT, omdat aan je eigen essentiële psychologische behoeften zal worden voldaan.

Een gelukkiger jou bereiken – is dat niet waar uw goede voornemens voor het nieuwe jaar echt voor zijn bedoeld?