Hoe boost je jouw natuurlijke afweer?

Het afgelopen jaar hebben we herhaaldelijk gehoord over de immuun versterkende voordelen van vitamine D3, met name met onderzoek dat het nut ervan ondersteunt bij het verminderen van ziekenhuisopnames / complicaties als gevolg van COVID-19-infectie.

Of je nu wel of niet gevaccineerd bent, is het belangrijk om de waarde van vitamine D3 in jouw dagelijkse regime niet over het hoofd te zien. Waarom? Omdat vitamine D3 zelfs kan beschermen tegen een COVID-19-infectie.

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in JAMA Network Open, laat zien dat mensen met een getinte huidskleur met een vitamine D3-bloedspiegel van meer dan 40 ng/ml significant minder kans hadden om positief te testen op COVID-19 in vergelijking met mensen met een bloedspiegel tussen 30-40 ng/ml (30 ng/ml wordt over het algemeen als “voldoende” beschouwd volgens de huidige aanbevelingen, hoewel veel zorgverleners dat laag vinden). Dit is een belangrijke ontdekking omdat mensen met een getinte huidskleur onevenredig zwaar zijn getroffen door zowel infectie als complicaties van COVID-19.

Eerder recent onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat vitamine D3-tekort (lager dan 20 ng/ml) het risico op een positieve test op COVID-19 kan verhogen; en dat maar liefst vier op de vijf patiënten die positief testen op het virus, een vitamine D3-tekort hebben.

Daarnaast liet een ander onderzoek zien dat wanneer mensen die opgenomen waren in het ziekenhuis en met een zeer groot tekort aan vitamine D3, 50% kans op sterfte binnen 10 dagen hadden, terwijl mensen die een kleiner tekort hadden (meer dan of gelijk aan 10 ng/ml) ‘maar’ 5% kans op sterfte hadden.

Omdat vitamine D3 het risico op verkoudheid / griep en andere virussen te vermindert, raken de immuun versterkende eigenschappen van vitamine D steeds meer ingeburgerd (wij wijzen mensen hier al op sinds 2007), en het is duidelijk waarom artsen steeds meer de vitamine D3-spiegels van alle patiënten controleren en suppletie aanbevelen indien nodig.

Je zal je moeten afvragen, wil je graag een sterk immuunsysteem, of een jaarlijks/tweejaarlijks vaccin? Zeker voor de mensen die relatief weinig risico lopen (jong en gezond) bij besmetting kunnen de risico’s van het vaccin (trombose of myocarditis) groter zijn dan de risico’s op sterfte van het virus. Vitamine D3 kan COVID-19 misschien niet helemaal voorkomen (zoals we weten kan het vaccin dat ook niet), maar het lijkt zeker uw risico op infectie en/of complicaties te verminderen.