Hoe chiropractie kan helpen bij hoofdpijn en migraine.

Hoe chiropractie kan helpen bij hoofdpijn en migraine.

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende redenen om naar de dokter te gaan. Meer dan 5,4 miljoen werkdagen per jaar gaan er verloren ten gevolge van hoofdpijn en migraine met een kostenplaatje van ongeveer 1,7 miljard euro. Er zijn verschillende soorten en oorzaken van hoofdpijn. Spanningshoofdpijn en migraine zijn veruit de meest voorkomende types, maar ook holte ontstekingen en andere problemen zoals een hoge bloeddruk kunnen leiden tot hoofdpijn. Los van de oorzaak, wanneer je hoofdpijn hebt, wil je dat het stopt. En snel!

Doordat hoofdpijn zo vaak voorkomt is er een grote markt ontstaan voor medicatie die de symptomen van hoofdpijn maskeren. Sterke medicijnen kunnen er voor zorgen dat het zenuwstelsel verdoofd wordt en het de pijn niet registreert. Hoewel dit natuurlijk prettig is, pakken de pijnstillers de oorzaak van de hoofdpijn niet aan kunnen en kunnen ze schade aandoen aan het lichaam zoals nier- of leverschade.

Waarom krijgt men last van hoofdpijn?

Hoofdpijn ontstaat natuurlijk met een reden. Hoofdpijn is een manier van je lichaam om aan te geven dat er iets niet goed is. Sommige vormen van hoofdpijn ontstaan door “de ochtend erna” problemen, dit kan door teveel te roken, drinken of eten. Hoofdpijn kan een indirect gevolg zijn van vermoeide ogen, slechte eetgewoonten, het langdurig innemen van pijnmedicatie, honger, slechte verlichting, veel lawaai, constipatie, vervuilde lucht, dagelijkse druk of een infectie in bijvoorbeeld je holtes, om er maar een paar te noemen. Daarnaast kan hoofdpijn veroorzaakt worden aan fysiek trauma aan met name de nek, maar ook aan andere delen van de wervelkolom, een verkeerde houding of langdurige stress. In uitzonderlijke gevallen kan hoofdpijn toegeschreven worden aan organische problemen zoals een hersentumor of diabetes.

Hoofdpijn is zelden een teken van direct of levensbedreigend gevaar voor je gezondheid. Soms is hoofdpijn zo heftig dat het lijkt alsof er iets serieus mis is in je hoofd. Je kan dan naar de dokter gaan voor verder onderzoek. Daarnaast kan een neuroloog een MRI of een CT scan van de hersenen laten maken om een beeld te krijgen van een mogelijk levensbedreigende oorzaak van hoofdpijn. Onderzoeken hebben echter uitgewezen dat er slechts bij 1 op de 11.000 cliënten met hoofdpijn ook daadwerkelijk iets te zien is bij dit soort onderzoeken. Het is dan ook verrassend dat een kwart tot een derde van de mensen met hoofdpijnklachten een MRI of CT scan hebben gehad. Meestal zoeken de arts en de cliënt het dus in de verkeerde richting

Chiropractie en hoofdpijn:

Veel cliënten komen ook uiteindelijk bij de chiropractor terecht om hen van hun hoofdpijn en migraine af te helpen omdat ze van andere cliënten gehoord hebben dat chiropractie goed kan helpen bij hoofdpijnklachten, of omdat ze op de hoogte zijn van onderzoek dat aantoont dat chiropractie goed kan helpen bij het oplossen en verlichten van hoofdpijn en migraine klachten.

Onderzoek heeft onder andere het volgende laten zien:

– Vergeleken met het gebruik van amitriptyline, had chiropractische zorg betere resultaten met Cliënten die spanningshoofdpijn hadden.

– Vergeleken met verschillende zachte weefsel procedures, bracht chiropractie een goede verbetering in de frequentie en de zwaarte van de hoofdpijn aan voor mensen met nekhoofdpijn.

– Vergeleken met andere fysieke behandelmethoden ( fysiotherapie, acupunctuur, en elektrische stimulatie) blijkt dat chiropractie het sterkst ondersteund wordt.

Volgens chiropractoren kan een abnormale stand of functie van een of meerdere wervels (een blokkade) in met name de nek een duidelijke oorzaak zijn van hoofdpijn en migraine klachten. Dit kan effect hebben op de zenuwen, spieren, gewrichten in je nek en de zelfs de bloedtoevoer naar je hoofd. Onderzoek heeft laten zien dat de meest voorkomende soorten hoofdpijn heel goed reageren op chiropractische zorg. De grote meerderheid van mensen met hevige hoofdpijn ondervindt verlichting wanneer blokkades in de nek- of rugwervels gecorrigeerd worden.

Onze benadering in onze praktijk:

In onze praktijk zal de chiropractor de blokkades in je wervelkolom lokaliseren aan de hand van een lichamelijk onderzoek met specifieke chiropractische testen, houdingsevaluatie, spierspanningsscan en het maken van röntgenbeelden van je wervelkolom.

Wanneer je iemand bent die we kunnen helpen, zal je zorg normaliter bestaan uit meerdere bezoeken aan onze praktijk. Tijdens deze bezoeken zal de chiropractor de blokkades zo precies mogelijk corrigeren, waardoor normale gewrichts- spier en zenuwfunctie kan terugkeren en de oorzaak van de hoofdpijnklachten weggenomen worden. Chiropractische zorg is een goede manier om de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn aan te pakken en te voorkomen.

Sommige cliënten ondervinden vrij snel resultaat. Anderen merken langzaam aan verbetering na een paar weken of langer onder chiropractische zorg. Sommige mensen merken zelfs eerst een tijdelijke verergering van de hoofdpijnklachten tijdens het eerste deel van hun zorg omdat de stand en functie van de wervelkolom weer begint te normaliseren. Het is onmogelijk om te voorspellen hoe snel het kan gaan. Wanneer je al jaren hoofdpijn hebt kan verbetering tijd kosten. Chiropractie is namelijk geen aspirine! Herhaalde bezoeken, zelfs wanneer je je al beter voelt, kunnen helpen om de abnormale stand en functie te corrigeren, spieren te helpen herstellen zodat deze je ruggengraat beter kunnen ondersteunen. Net zoals het meer dan 2 bezoeken in de sportschool kost om in vorm te komen, heeft je ruggengraat ook tijd nodig om gezond te worden.

Ieder mens die hoofdpijn heeft is een individueel geval en heeft speciale instructies en aanbevelingen nodig van de chiropractor. Wanneer je toestand andere specialistische zorg nodig heeft zal je chiropractor je hier naar door verwijzen.

Conclusie:

Zoals in dit artikel besproken zijn er verschillende oorzaken van hoofdpijn, echter hoofdpijn is geen gevolg van een tekort aan pijnstillers. (veelvuldig gebruik van pijnstillers kan zelfs tot hoofdpijn leiden)

Chiropractische zorg is een natuurlijk en effectieve geneeswijze om mensen met migraine en hoofdpijn klachten te helpen een vaak voorkomende oorzaak van de hoofdpijnklachten te corrigeren en heeft ook in wetenschappelijke onderzoeken goede resultaten laten zien.

Dus als je iemand kent die aan hoofdpijn lijdt, help hen om van de medicijnen af te blijven en stuur ze naar de chiropractor. Ze zullen je er dankbaar voor zijn!