Hoe Chiropractie kan helpen bij hoofdpijn

Hoe Chiropractie kan helpen bij hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht. In Amerika zijn er 45 miljoen mensen die regelmatig last hebben van hoofdpijn. In Nederland zijn dit bijna 3,5 miljoen. Ben jij een van deze mensen? Dan ben je uiteraard bekend met de traditionele behandelmethodes voor hoofdpijn, zoals het nemen van, zonder recept verkrijgbare, pijnstillers. Of misschien heb je ook andere farmaceutische brouwsels geprobeerd die gemaakt zijn om de pijn te bestrijden. Deze methodes zorgen vaak voor tijdelijke verlichting, maar zijn geen permanente oplossing die het probleem bij de kern aanpakt.

De afgelopen decennia zijn steeds meer cliënten op zoek gegaan naar alternatieve vormen van therapie voor allerlei klachten, waaronder ook hoofdpijn. Chiropractie blijkt voor veel cliënten met hoofdpijn of migraine een enorme uitkomst.

Deze vorm van alternatieve zorg wordt al meer dan 100 jaar succesvol toegepast en is in Amerika al uitgegroeid tot een vast onderdeel van het gezondheidszorgsysteem. Er zijn steeds meer verzekeringsmaatschappijen die bereid zijn chiropractie te vergoeden vanwege de goede resultaten die ermee behaald zijn.

Een chiropractiestudent begint, net als andere medische specialisten, met het tot in detail bestuderen van de menselijke anatomie. Naast het kijken hoe alle onderdelen van het lichaam fysiek samenwerken, richt de opleiding van een chiropractor zich voornamelijk op het diagnosticeren en behandelen van afwijkingen in de wervelkolom. Deze afwijkingen worden wervelsubluxaties, of ook wel blokkades genoemd.

Deze wervelsubluxaties kunnen ervoor zorgen dat de zenuwen langs de wervelkolom beklemd komen te zitten. Wat weer van invloed kan zijn op je orgaanfunctie en de werking van spieren, gewrichtsbanden en pezen. Onbehandelde wervelsubluxaties kunnen uiteindelijk zorgen voor allerlei uiteenlopende gezondheidsproblemen.

Als een zenuw eenmaal bekneld zit, resulteert zich dit soms in fysieke pijn, maar ook in spier- of orgaan disfunctie.

Tijdens je eerste bezoek aan een chiropractor zal worden gevraagd naar je eerdere gezondheidsproblemen. Als er röntgenfoto’s gemaakt zijn vraagt de chiropractor ook om de uitslagen daarvan. Bij ons in de praktijk maken we ook gebruik van de PostureScreen houdingsanalyse, Myovision sEMG en de IDXA total body scan. Dit is om goed vast te kunnen stellen welke soorten wervelsubluxaties er ontstaan zijn. De chiropractor zal naar de klachten luisteren en aan de hand van al deze gegevens een passend zorgplan voor je opstellen.

In het geval van hoofdpijn zitten de wervelsubluxaties meestal bij de nekwervels. Dit kan gepaard gaan met spieren in de nek en schouders die te strak gespannen zijn. De door een wervelsubluxatie ontstane druk op de zenuw kan een scherpe stekende pijn veroorzaken, of een dof kloppend gevoel.

De chiropractor zal het gebied onderzoeken en vervolgens de chiropractische correctie toepassen om druk en pijn te verlichten. Vaak voelt de cliënt na een correctie meteen verlichting, dit positieve effect zal in de uren na de behandeling toenemen.

Een chiropractor richt zich echter niet op het verlichten van de symptomen maar vooral op het corrigeren van het onderliggende probleem; er zijn vaak meerdere bezoeken nodig om de oorzaak aan te pakken. Daarnaast zal de chiropractor de tijd nemen om nieuwe cliënten uitleg te geven over het belang van chiropractie en het zorgplan.

Als je meer wilt weten over hoe chiropractie kan helpen bij hoofdpijn, of graag wilt meemaken hoe chiropractie kan bijdragen aan je gezondheid. Maak dan een keer afspraak met een chiropractor. Uiteraard mag je ook eens langskomen op een chiroklas (meld je dan van te voren wel eerst even aan).

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.