periformis syndroom

Hoe chiropractie kan helpen bij het Piriformis syndroom.

Hoe chiropractie kan helpen bij het Piriformis syndroom.

Een klein spiertje wat ergens diep in de billen ligt, de piriformis spier, kan een grote bron zijn van veel pijnklachten. De periformis spier heeft een essentiële functie bij het naar buiten draaien van het been.

Piriformis syndroom is een zeer pijnlijke aandoening die ontstaat wanneer de piriformis spier te gespannen is en daardoor de heupzenuw irriteert. Wat kan zorgen voor pijn en gevoeligheid, soms zelfs doofheid, in de billen. Piriformis syndroom kan soms helemaal uitstralen, naar het bovenbeen, de knie en in sommige gevallen zelfs doorlopen tot in de kuit of voet.

Er zijn twee herkenbare potentiele oorzaken voor piriformis syndroom. Eéntje is het lange periodes stilzitten op een dag, wat kan zorgen voor verkramping van de spier. De tweede is een letsel ten gevolge van een val, ongeluk of een sportblessure. Beide oorzaken kunnen de piriformis spier doen opzwellen en zo de heupzenuw irriteren.

Wanneer iemand eenmaal piriformis syndroom heeft gehad is het jammer genoeg een terugkerende aandoening. Meestal veroorzaakt door overbelasting of lang zitten zonder vooraf te stretchen.

Wat de aanvankelijke oorzaak ook is, behandelmethodes zijn belangrijk om de pijnlijke symptomen van piriformis syndroom te verlichten en te helpen de aandoening te genezen.

Onderstaande manieren van aanpak worden vaak toegepast bij het piriformis syndroom:

Medicijnen. Vrij verkrijgbare of door een arts voorgeschreven pijnmedicatie, ontstekingsremmers of spierverslappers helpen vaak goed om de pijn die piriformis syndroom geeft te verminderen. In sommige gevallen zal een arts een injectie direct in de spier geven om de aandoening te verbeteren. Zoals je zal begrijpen is dit vooral echter symptoombestrijding, het doet helaas niets aan het verhelpen van de oorzaak. Hierdoor kan het zijn dat je ongemerkt de klacht weer verergert, omdat je domweg niet voelt dat je je lichaam weer beschadigt.

Warmte. Een veel gebruikte manier om spieren te ontspannen is het toepassen van warmte. Iemand die last heeft van piriformis syndroom kan verlichting van pijn ervaren door regelmatig warmte toe te passen op de gevoelige spier.

Beweging. De oorzaak van de aandoening is een te strak gespannen periformis spier, dus ook met de juiste oefeningen kan je helpen de spier te ontspannen en daarmee de symptomen te verminderen. Daarnaast is regelmatig gaan staan tijdens zittende werkzaamheden een slimme oplossing om dit probleem beter onder controle te krijgen.

Aternatieve Therapieën. zoals massage of dry needling worden vaak ook gebruikt om piriformis syndroom te behandelen door de spierspanning te helpen verlagen.

Uiteraard kan chiropractie ook uitgang bieden.

Chiropractoren zien het lichaam als geheel. Wanneer de stand van het bekken ten opzichte van het heiligbeen veranderd zal dit meer spanning zetten op de periformis spier, waardoor deze sneller zal verkrampen en klachten kan veroorzaken. Daarnaast kan het blokkeren van het SI gewricht leiden tot Chiropractoren gebruiken bekken- en wervelkolomcorrecties, om de gewrichtsmechanica en stand en zenuwaansturing naar de spier te normaliseren zodat de spier kan ontspannen en het getroffen gebied kan herstellen.

Zoals we al eerder aangaven is het belangrijk, als de spier eenmaal is hersteld, om maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen. Goed stretchen voordat je gaat sporten, (loop) pauzes inlassen als je de hele dag moet zitten en een goede houding van rug en bekken tijdens zitten en sporten zorgen ervoor dat je minder risico loopt op het ontwikkelen van piriformis syndroom.

Heb je een vraag over hoe een chiropractor je kan helpen met het piriformis syndroom, of andere klachten, neem dan contact met ons op via 055-3561442

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.