Hoe chiropractie moeder en kind tijdens de zwangerschap kan helpen.
Een zwangerschap wordt beschouwd als de ultieme “stresstest” van het lichaam van een vrouw. Onmiddellijk na de conceptie begint het lichaam van een vrouw aan het prachtige proces van voorbereiding op de komst van een kostbaar klein leven. Hormonale veranderingen, die beginnen in het eerste trimester, zullen leiden tot veel fysiologische veranderingen in het hele lichaam. Deze veranderingen helpen het lichaam van de moeder voor te bereiden op de latere stadia van de zwangerschap, de bevalling en de borstvoeding.
Hormonale invloeden op de stabiliteit van gewrichten.
De productie en afgifte van het hormoon relaxine piekt op ongeveer 14 weken. De functie van dit hormoon is om het lichaam voor te bereiden op de bevalling door de bekkenbanden te ontspannen en de baarmoederhals te verzachten en te verbreden. Met dit proces komen echter zorgen over bekken- en wervelkolom instabiliteit en veranderde biomechanica tijdens- en de eerste maanden na de zwangerschap.
Er zijn verschillende meningen over hoe lang relaxine na de geboorte in het lichaam blijft, variërend van vijf maanden tot een jaar. Van borstvoeding wordt gezegd dat het de aanwezigheid van relaxine postpartum verlengt. In de volksmond wordt dan ook wel gezegd dat een vrouw ongeveer net zo lang aan het ‘ontzwangeren’ is als dat ze zwanger is.
Verminderde stabiliteit van het bekken en de wervelkolom tijdens de zwangerschap leidt tot houdingsveranderingen en abnormale lichaamsmechanica, wat zal bijdragen aan het ontstaan van veel voorkomende klachten die vrouwen ervaren tijdens hun vruchtbare jaren.
Enkele van deze symptomen zijn:
- Lage rugpijn
- Schaambeen pijn / heupklachten
- Sacro-iliacale disfunctie / bekkeninstabiliteit
- Sciatica / hernia
- Pijn in de bovenrug en nek
- Voet- en knie klachten door overpronatie
- Diastase recti
Vaak voorkomende pijnklachten bij een zwangerschap
Lage rugpijn is een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap, met een geschatte prevalentie variërend van 30-78 procent in de Verenigde Staten, Europa en sommige delen van Afrika.
Zwangerschapsgerelateerde bekkengewrichtsaandoeningen waaronder schaamsymfysescheiding, bekkengordelpijn, sacro-iliacale gewrichtspijn, bekkengordelsyndroom (pijn in alle drie de bekkengewrichten) en bekkeninstabiliteit kunnen tijdens de zwangerschap ontstaan na verhoogde mobiliteit en/of mechanische belasting van het bekken, waarbij een of meer van de bekkengewrichten betrokken kunnen zijn.
Schaamsymfysescheiding (symfysediastase) wordt gediagnosticeerd op basis van de aanwezigheid van voortdurende klachten en een scheiding van meer dan 10-13 mm op röntgenbeelden.
Bekkengordelpijn wordt soms ingedeeld onder de brede categorie lage rugpijn. Het is een specifieke vorm van lage rugpijn, met aanvang tijdens de zwangerschap of kort daarna. Het wordt over het algemeen beschreven als een stekende pijn in de billen en heupen ter hoogte van de overgang tussen de lage rug en het heiligbeen, die kan uitstralen tot aan de knie en vaak erger is bij het dragen van gewicht. Het is gerelateerd aan niet-optimale stabiliteit van de bekkengordelgewrichten.
Voetpijn komt significant vaker voor bij zwangere vrouwen dan bij niet-zwangere, vrouwen zonder kinderen, met mogelijke oorzaken als gewichtstoename, ligamenteuze laxiteit en veranderingen in houding en belasting van knieën en voeten. De timing van het begin van de symptomen halverwege tot late zwangerschap kan betekenen dat biomechanische factoren een grotere rol spelen dan hormonale invloeden als het gaat om voetpijn. Regelmatige lichaamsbeweging lijkt noch beschermend te zijn tegen noch een risicofactor voor pijn in de onderste ledematen tijdens de zwangerschap.
Pijnstillers en daaraan gerelateerde zwangerschaps- en neurologische ontwikkelingsproblemen
Gezien de hoge incidentie van gerapporteerde musculoskeletale pijnsyndromen tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om de mogelijke gevolgen voor zowel moeder als kind van het gebruik van pijnstillers tijdens de zwangerschap te begrijpen.
Er is gemeld dat tussen 40-65 procent van de zwangere vrouwen paracetamol gebruikt, met schattingen van 3-20 procent van de vrouwen die gebruik melden in alle drie de trimesters en 18,4 procent gebruik van ibuprofen.
Recente onderzoeken hebben verbanden aangetoond tussen het gebruik van paracetamol bij de moeder en specifieke bijwerkingen die bij moeder en kind kunnen optreden zoals: pre-eclampsie, vroeggeboorte, astma en neurologische ontwikkelingsstoornissen;1 met name autisme en ADHD.
Van paracetamol is bekend dat het de belangrijkste antioxidant van het lichaam, glutathion, wegvaagt, waardoor de zich ontwikkelende foetus wordt blootgesteld aan hogere niveaus van oxidatieve stress en toxische belastingen tijdens kritieke delen van neurologische ontwikkeling.
In een onderzoek van 300 Afro-Amerikaanse kinderen die in New York City woonden, hadden kinderen die tijdens de zwangerschap werden blootgesteld aan paracetamol meer kans op astmasymptomen op 5-jarige leeftijd. Voortbouwend op eerder onderzoek dat een verband aantoont tussen zowel prenatale als postnatale paracetamol en astma, was dit de eerste studie die een direct verband aantoonde tussen astma en een vermogen om vreemde stoffen in het lichaam te ontgiften. De resultaten van deze studie suggereren dat minder efficiënte ontgifting een mechanisme is in de associatie tussen paracetamol en astma.2
Er is verondersteld dat paracetamol autisme kan veroorzaken door oxidatieve stress en neurotoxiciteit bij gevoelige personen. Paracetamol in een dosisafhankelijk model verhoogt de productie van reactieve zuurstofsoorten (ROS). Het hoge niveau van ROS, put glutathion uit en de geïnduceerde oxidatieve stress veroorzaakt neurotoxiciteit en vermindert de levensvatbaarheid van corticale neuronale cellen door apoptose3. Het is ook aangetoond dat prenatale en vroege blootstelling aan zowel paracetamol als ibuprofen geassocieerd waren met een slechtere uitvoerende functie en gedrag in de kindertijd.2
Hoe kan chiropractie zwangere vrouwen helpen?
Chiropractische zorg om het aanpassende bewegings- en zenuwstelsel te ondersteunen om zo pijn en andere ongemakken tijdens de zwangerschap en de bevalling te minimaliseren, is van vitaal belang. Binnen onze praktijk helpen wij met behulp van specifieke correcties van de wervelkolom die zijn aangepast op het lichaam van de zwangere vrouw, waaronder de Webster-techniek.
Daarnaast zijn er uiteraard ook nog andere ondersteunende maatregelen om de spinale en bekkenstabiliteit te helpen verbeteren die moeten worden overwogen:
- Goede voedingsinname van eiwitten en gezonde vetten (met name omega 3 vetzuren)
- Suppletie van vitamine B6 ter ondersteuning van ligamenteuze veranderingen.
- Oefeningen zoals yoga en Pilates specifiek voor de zwangere vrouw.
- Bekkenkanteloefeningen en bekkenbodemoefeningen zoals Kegels.
- Gebruik van een bekkenband.
- Aangepaste orthese-ondersteuningen die speciaal zijn gemaakt voor zwangere vrouwen en zijn ontworpen om de biomechanische veranderingen weer te geven die optreden in het tweede en derde trimester, evenals de postpartumperiode.
Ben je zwanger en heb je last van rug en bekkenklachten en ben je benieuwd of chiropractie jou kan helpen beter in vorm te komen? Klik dan hier om je in te schrijven voor een gratis wervelkolom check-up met de chiropractor.
Referenties
- Bandoli G, Palmsten K, Chambers C. Acetaminophen use in pregnancy: examining prevalence, timing, and indication of use in a prospective birth cohort. Paediatr Perinat Epidemiol, 2020;34(3):237-246.
- Rifas-Shiman SL, Cardenas A, Hivert MF, et al. Associations of prenatal or infant exposure to acetaminophen or ibuprofen with mid-childhood executive function and behaviour. Paediatr Perinat Epidemiol, 2020 May;34(3):287-298.
- Ahmad Ghanizadeh (2012). Acetaminophen may mediate oxidative stress and neurotoxicity in autism. Med Hypotheses, 2012 Feb;78(2):351.