Hoe de Webster techniek tijdens de zwangerschap kan bijdragen aan een optimale positionering van de baby.

Met de bedoeling om de natuurlijke bevalling in het midden van de jaren 1980 te ondersteunen, ontwikkelde Larry Webster, D.C., een chiropractische correctieve techniek die nu de Webster-techniek wordt genoemd. De belangrijkste reden voor het ontwikkelen van deze techniek was voor vrouwen die tijdens de zwangerschap stuitligging vertoonden. Nadat ze de Webster-techniek waren ondergaan, draaiden hun baby’s het hoofd naar beneden. Als gevolg hiervan hadden ze meer kans op een natuurlijke bevalling, die uiteindelijk veiliger en gemakkelijker is voor zowel moeder als kind.

Vaak zullen mensen vragen: “Hoe kan een chiropractische correctie de positionering van de baby beïnvloeden?” Het antwoord is door de bekkenbalans te helpen verbeteren. Wanneer het bekken van de moeder niet goed is uitgelijnd, verhogen de banden die van het bekken naar de baarmoeder lopen hun spanning (tonus), wat resulteert in een vervorming van de baarmoederruimte.

Deze verhoogde tonus is als slapen in een bed met iemand die naast je op jouw lakens en dekbed zit. Kun je je vrijelijk omdraaien? Nee. Voor de baby spannen de omliggende wanden van de baarmoeder zich aan wanneer er een bekkenonbalans aanwezig is waardoor de baby in een abnormale houding kan gaan liggen. De chiropractische correcties van het bekken laat spanning los op de banden en baarmoeder, zodat de baby vrij kan bewegen en weer de best mogelijke positie voor de geboorte kan aannemen.

Het is belangrijk om te beseffen dat veel zwangere vrouwen chiropractische zorg gebruiken om  tijdens hun zwangerschap zo goed mogelijk in vorm te komen en te blijven. Voor elke fase van de zwangerschap vermindert deze aanpassing de verstoring van het zenuwstelsel – een essentieel voordeel om de fysiologie voor zowel de moeder als haar baby te verbeteren. Wanneer de fysiologische functie van de moeder op zijn best is, wordt de ontwikkeling van de baby geoptimaliseerd.

Het balanceren van het bekken en de omliggende spieren en ligamenten en het verbeteren van de normale functie zet de toon voor een natuurlijke geboorte met zo weinig mogelijk complicaties. Onderzoek laat zien dat chiropractische zorg en de Webster techniek zorgen voor veiligere, gemakkelijkere bevallingen!

Williams Obstetrics vertelt ons dat er drie componenten zijn voor een soepelere geboorte voor beide moeder en baby.

KRACHT: Het zenuwstelsel (Power) werkt in alle lichaamsprocessen, inclusief de bevalling. Om de geboorte te laten verlopen zoals het van nature is ontworpen, moet het zenuwstelsel de overdracht van informatie door het lichaam vergemakkelijken. Door interferenties en onevenwichtigheden in het zenuwstelsel te verwijderen, helpt chiropractische zorg te leiden tot een normale, fysiologische geboorte.

PASSAGE: Voor de baby om door het geboortekanaal (Passage) af te dalen, is de balans van het bekken van de moeder van vitaal belang. Met chiropractische zorg zijn de spieren en ligamenten van het bekken en de baarmoeder vrij om te bewegen en te functioneren ten behoeve van de moeder en de baby. Het resultaat is meer gemak en comfort tijdens de zwangerschap en geboorte.

PASSAGIER: De baby (Passagier) wil in de best mogelijke positie komen om door het geboortekanaal af te dalen. De bewegingen die inherent zijn aan de barende baby zullen positief worden vergemakkelijkt wanneer het zenuwstelsel van de moeder optimaal functioneert en haar bekken in balans is. Geboorte is een coöperatieve onderneming, waarbij de moeder en de baby een vitaal verbonden rol spelen.

Geïnteresseerd naar aanleiding van dit artikel?

Wil je naar aanleiding van dit artikel er achter komen of chiropractie jou kan helpen? Klik dan op deze link om je op te geven voor een kennismakingsgesprek met de chiropractor om er achter te komen of chiropractie bij je past. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend! Wil je gelijk al beginnen met een volledige intake, dan kan je contact met ons opnemen via 055-3561442 en eventueel een bericht achter laten als je de assistente niet direct te spreken krijgt.