Je zenuwstelsel bepaalt wie jij bent en hoe jij functioneert, terwijl je wervelkolom je zenuwstelsel beschermt. Het is logisch dat wanneer je wervelkolom niet goed staat of functioneert, dit negatieve gevolgen heeft op het functioneren van het zenuwstelsel en uiteindelijk op het welbevinden van de mens. Chiropractie een natuurlijke geneeswijze die erop gericht is om het menselijk welzijn en functioneren te optimaliseren door de stand en of functie van de wervelkolom te corrigeren en daardoor het normale functioneren van het zenuwstelsel te herstellen. Chiropractie is er niet op gericht om organen, cellen of weefsels te stimuleren of te remmen. Alhoewel er geen speld tussen bovenstaande stellingen te krijgen is, is het toch belangrijk om wetenschappelijk onderzoek te publiceren die deze stellingen onderschrijft.

Binnen chiropractie heb je veel verschillende technieken, waarbij enkele meer energetisch gericht zijn en andere structureel werken, waarbij men met behulp van tractie de wervelkolom in vorm proberen te modelleren. Chiropractic ByoPhysics (CBP) is een van de laatstgenoemde technieken.Dr Deed Harrison staat aan het hoofd van de CBP techniek en doet veel onderzoek naar de relatie van de houding op het algeheel welzijn en hoe een verbetering van de houding bijdraagt aan verbetering hiervan. Hij is wereldwijd de vaakst gepubliceerde auteur van chiropractisch wetenschappelijk onderzoek en heeft zelfs een onderzoek mogen publiceren in het vooraanstaande blad ‘Nature’.

Recent zijn ook weer 3 belangrijke wetenschappelijke onderzoeken, waarbij hij de co-auteur was, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad ‘Journal of Clinical medicine’, waarbij de relatie onderzocht werd tussen:

  1. Het verbeteren van de lordose van de nek (holling van de nek) en vermindering van uitstralingsklachten van de nek naar de armen.
  2. Het verminderen van de kyphose in de bovenrug (bolling van de bovenrug) en het verminderen van nek en bovenrug klachten.
  3. Het verbeteren van de lordose van de nek en verminderen van lage rugklachten met uitstralingsklachten naar de benen.

Het verbeteren van de lordose van de nek werd gedaan met behulp van Cervicale extensie-tractie (zittend) in de eerste studie en met behulp van de  cervicale denneroll tractie orthose in het derde onderzoek, terwijl er voor het verminderen van de thoracale kyphose gebruik werd gemaakt van de thoracale denneroll tractie orthose.

In alle drie de onderzoeken bleek een verbetering van de stand van de wervelkolom bij te dragen aan niet alleen korte maar juist ook lange termijn klachten van zowel de nek en arm klachten, de nek en bovenrug klachten en lage rug en beenklachten. Dit is dan ook de reden dat wij in onze praktijk, naast het corrigeren van de wervelkolom, gebruik maken van cervicale orthose en ligoefeningen om de stand en functie van de wervelkolom te optimaliseren zodat u ook in de lange termijn goed in vorm blijft!

Hieronder ziet u hoe tractie uitgevoerd wordt met een Denneroll Cervicale Tractie Orthose, welke vergelijkbaar is met de Apex orthose die bij ons verkrijgbaar is: