Hoe een goede houding bijdraagt aan betere prestaties bij atleten.

Je hebt vast wel eens van je ouders gehoord dat je rechtop moest zitten en beter op je houding moest letten. Dit geldt niet alleen voor gewone mensen die alledaagse bezigheden uitvoeren, maar blijkt ook te gelden voor atleten. Dit blijkt uit een onderzoek gedaan door dr Deed Harrison en collega’s onder atleten.

In dit onderzoek werd bij 50 atleten gekeken naar hoe goed ze de volgende 4 tests uit konden voeren: een getimede t-test, waarin sprintsnelheid en wendbaarheid getest werden; verticale spronghoogte; een balans test; en een flexibiliteitstest. De prestaties van alle atleten werden opgemeten en ingedeeld op hoofdpositie ten opzichte van hun schouders.

Dit onderzoek liet zien dat afhankelijk van de positie fan het hoofd ten opzichte van de 7e nekwervel een significant verschil veroorzaakte in de resultaten, waarbij atlete met een optimale houding (hoofd recht boven de 7e nekwervel) beter scoorden op bovengenoemde testen (T test 1 seconde sneller; 9 cm grotere springhoogte en betere flexibiliteit en balans) ten opzichte van atleten met een slechte hoofdpositie (hoofd naar voren ten opzichte van de 7e nekwervel). Hier bleek zelfs een lineair verschil in te zitten waarbij de prestatie afnam terwijl de afwijking in hoofdpositie groter werd.

Dit betekent dus dat een optimale hoofdpositie bijdraagt aan betere prestaties (sprintsnelheid en wendbaarheid en spronghoogte), maar kan dus ook implicaties kan hebben op de blessuregevoeligheid bij atleten, aangezien een betere balans en flexibiliteit de kans op blessures helpt verminderen. Dit is waarom wij bij Chiropractie4Life tijdens de intake en tijdens evaluatiemomenten een houdingsanalyse uitvoeren.

Geïnteresseerd naar aanleiding van dit artikel?

Wil je naar aanleiding van dit artikel er achter komen of chiropractie jou kan helpen? Klik dan op deze link om je op te geven voor een kennismakingsgesprek met de chiropractor om er achter te komen of chiropractie bij je past. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend! Wil je gelijk al beginnen met een volledige intake, dan kan je contact met ons opnemen via 055-3561442 en eventueel een bericht achter laten als je de assistente niet direct te spreken krijgt.

Bron:

Comparison of Sensorimotor Integration and Skill-Related Physical Fitness Components Between College Athletes With and Without Forward Head Posture. Ibrahim Moustafa, Meeyoung Kim, Deed E Harrison. Journal of Sport Rehabil. 2022 Jul 22;1-10. doi: 10.1123/jsr.2022-0094. Online ahead of print.