Hoe een optimale houding je van top tot teen gezonder maakt!

Als je geen goede houding hebt, wat heb je dan wel?.. Een slechte houding! Deze kan na verloop van tijd leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, ondanks dit feit hebben te veel mensen slechte houdingsgewoonten. Het is tijd om de basisprincipes van een goede houding te begrijpen en hoe je van top tot teen gezond kunt blijven.

Ga rechtop zitten! Stop met slingeren! Staar niet naar de vloer als je loopt! Dit zijn de klassieke zinnen die kinderen horen van hun goedbedoelende ouders met betrekking tot houding. Als kinderen leren we al vroeg dat houding belangrijk is, maar over het algemeen begrijpen we nooit volledig de rol ervan in onze gezondheid, wat een slechte houding veroorzaakt of hoe we het positief kunnen beïnvloeden.

Laten we beginnen met een eenvoudige definitie uit het Merriam-Webster woordenboek, dat houding definieert als “de positie of het dragen van het lichaam, ongeacht of het kenmerkend is of wordt aangenomen voor een speciaal doel.” Wil je meer weten? Lees dan verder…

Ideale houding:

Laten we ons even concentreren op het karakteristieke aspect van houding, de basisvorm die we aannemen tijdens het staan of lopen. Het menselijk lichaam is ontworpen om met de ogen op gelijke hoogte met het horizontale vlak van de aarde te staan. Van voren gezien zijn de schouders en heupen vlak en de wervelkolom verticaal. Vanuit het zijaanzicht is het oor boven de schouder, de schouder boven de heup en de heup boven de knie, die weer boven de enkel ligt.

Zie het als de fundering van een huis. De fundering kan verzinken, waardoor structurele stress ontstaat die de muren of het plafond kan laten scheuren. Hetzelfde geldt voor ons lichaam. Ongelijke ondersteuning in de basis van ons lichaam, onze voeten, kan stress in onze structuur veroorzaken die kan verschijnen als een slechte houding.

Deze slechte houding kan leiden tot strakke spieren, stijfheid en uiteindelijk bijdragen aan gewrichtsdegeneratie in de knieën, heupen en wervelkolom. Kortom, kleine onevenwichtigheden in de loop van de tijd kunnen leiden tot grote problemen voor ons lichaam.

Veel voorkomende houdingsproblemen:

De meest voorkomende tekenen van houdingsproblemen zijn dat het ene oor hoger is dan het andere en ongelijkvloerse schouders of heupen. U kunt ook houdingsproblemen vanaf de zijkant detecteren als het oor ten opzichte van het hoogste punt van de schouder naar voren is verplaatst of als de heupen naar voren lijken te staan ten opzichte van de schouders en de knieën.

Het eerste wat je moet doen is uitzoeken waar je verkeerde houding vandaan komt. Bepaalde banen vereisen dat je zit, staat, draait of buigt in herhalende patronen, wat kan leiden tot een verkeerde houding. Als je lange tijd achter een computer zit, kan dat de neiging hebben om een voorwaartse hoofdpositie te creëren, waardoor stress in de nek en bovenrug ontstaat.

Herhaaldelijke buigende en draaiende bewegingen kunnen een overontwikkeling van spieren aan de ene kant van het lichaam veroorzaken in vergelijking met de andere kant, wat ook een bron van een verkeerde houding kan zijn.

De basis van het bewegingsapparaat:

De basis van het bewegingsapparaat zijn natuurlijk de voeten. Het is heel gebruikelijk dat er kleine verschillen zijn in de bogen van de voeten, die een lichte onbalans creëren. Deze onbalans kan een kettingreactie veroorzaken helemaal tot aan de wervelkolom, waardoor het houdingsevenwicht wordt beïnvloed.

Een teken van voetproblemen is wanneer de ene voet meer naar buiten draait dan de andere (dit kan ook een teken zijn van een bekkenscheefstand, vandaar dat we adviseren deze eerst te laten corrigeren voordat we mensen doorsturen naar een podotherapeut). Beide voeten horen naar voren te wijzen met slechts een kleine externe rotatie van de voeten wanneer u loopt.

Platvoeten, een aandoening die ook bekend staat als overmatige pronatie, kunnen interne rotatie van de knieën en heupen veroorzaken, waardoor de ene heup hoger is dan de andere. Dit is meestal meer uitgesproken aan de ene kant en is meestal niet pijnlijk, maar het verklaart waarom de ene knie of heup meer pijn of stijfheid kan ontwikkelen dan de andere.

Wat kan je doen? – Laat je controleren – Als je houding afbreekt als gevolg van een onjuiste voetbalans, is het belangrijk om je voeten te laten onderzoeken om te bepalen of een op maat gemaakte, flexibele steunzolen nuttig zal zijn. Steunzolen creëren een solide basis voor uw bekken en wervelkolom door overmatige beweging in de voeten te beperken. Het hebben van een stabiele basis helpt om je houding te verbeteren. Meestal verwijzen we hiervoor mensen naar het Paramedisch Voetencentrum Apeldoorn.

Verbeter de flexibiliteit

Dit is belangrijk omdat een verkeerde houding ervoor zorgt dat sommige spieren harder werken dan andere, waardoor spanning en stijfheid ontstaan. Spiegelbeeldoefeningen zijn rek- en versterkingsoefeningen die zijn ontworpen om de spierbalans te herstellen door zich uit te strekken in de richting weg van de houdingsonbalans. Als je in een spiegel kijkt en de ene schouder is hoger dan de andere, wil je strekken en versterken in de richting die de schouders vlak maakt. Hetzelfde concept werkt voor de onderrug.

Werk samen met je chiropractor

Zorg ervoor dat je nauw samenwerkt met jouw chiropractor door tijdens je eerste bezoek, na het onderzoek je houding te laten analyseren in combinatie met maken van röntgenbeelden en het maken van een spierspanningsscan. Nadat een abnormale houding in kaart is gebracht zal de chiropractor de bevindingen met je bespreken tijdens de rapportage, het zorgplan bespreken, de eerste correctie uitvoeren en de eerste houdingscorrigerende oefeningen uitleggen en meegeven.

Het doel van de correcties is om er aan bij te dragen dat de wervels weer goed gaan staan en functioneren, waardoor de verstoorde zenuwfunctie opgelost wordt en de houding weer zo goed mogelijk kan herstellen.

Omdat houding een gewoonte is, wordt deze pas om de 12 bezoeken weer geanalyseerd tijdens de evaluatie. Het is belangrijk om te onthouden dat het lichaam het beste werkt als het in balans is en de gewrichten vrij kunnen bewegen zodat je zenuwstelsel optimaal kan functioneren en je houding kan verbeteren.

Voordelen van een goede houding:

  1. Gewrichtsmobiliteit
  2. Blessurepreventie
  3. Verbeterde balans
  4. Algehele welzijn

Gevolgen van een slechte houding:

  1. Spierspanning
  2. Pijn
  3. Vermoeidheid
  4. Degeneratieve artritis