Hoe gewichtsverlies kan bijdragen aan het verminderen van hoofdpijn en migraine.

Migraine of hoofdpijn en obesitas zijn geen prettige combinatie, zowel vanuit het oogpunt van gezondheid als van het dagelijks functioneren. Beide aandoeningen kunnen slopend zijn en het vermogen van de patiënt beperken om te functioneren en te genieten van de activiteiten die, om het botweg te zeggen, het leven de moeite waard maken.

Maar wat als het aanpakken van de ene aandoening tegelijkertijd de andere zou kunnen verhelpen? Dat blijkt het geval te zijn, zo blijkt uit onderzoek. In een analyse van 10 onderzoeken waarbij in totaal bijna 500 patiënten betrokken waren, werd gewichtsverlies geassocieerd met een significante vermindering van hoofdpijnfrequentie (aantal dagen per maand), duur, pijnintensiteit en invaliditeit.

Het oorspronkelijk startgewicht (ernst van zwaarlijvigheid) en de mate van bereikt gewichtsverlies tijdens de onderzoeksperiode leken geen invloed te hebben op de resultaten. Met andere woorden, afvallen, migraine verliezen!

De American Migraine Foundation benadrukt het verband tussen gewicht en migraine op haar website: “Het risico op migraine neemt toe met toenemende obesitasstatus – van normaal gewicht tot overgewicht tot obesitas. Bovendien verhoogt obesitas het risico dat iemand met een episodisch patroon van hoofdpijn transformeert tot een chronisch patroon.” Dat gezegd hebbende, en in het licht van het bovenstaande onderzoek, moet ervoor zorgen dat uw gewicht binnen het gezonde bereik uw nummer 1 gezondheidsprioriteit is als u last heeft van migraine.

Bovendien profiteert u van de talloze andere voordelen die aanhoudend gewichtsverlies kan vergemakkelijken in termen van verminderd ziekterisico. En vergeet in het tijdperk van COVID-19 niet dat obesitas wordt erkend als een belangrijke risicofactor voor complicaties. Gezonde manieren om gewicht te verliezen zijn in veel gevallen intermittent vasten en/of een laag calorisch dieet in combinatie met voldoende beweging.