Hoe meer beweging bijdraagt aan minder angst (stoornissen).

Als je je angstig voelt, kan een beweging een belangrijke oplossing zijn. Er kunnen verschillende mechanismen de primaire oorzaak zijn van een angststoornis.

Vanuit een fysiologisch perspectief is het bekend dat fysieke activiteit de productie van “feel good” chemicaliën stimuleert die uw perceptie van pijn verminderen en positieve gevoelens verhogen. Daarnaast is er het afleidingselement van lichaamsbeweging: als je aan het sporten bent, heb je niet zoveel mentale tijd of energie om je te concentreren op wat je angstig maakt; je mentale aandacht gaat immers uit naar het uitvoeren van de fysieke activiteit: hardlopen, gewichtheffen, etc… Je slaat dan twee vliegen in één klap als het gaat om het omgaan met angst.

Nieuw onderzoek laat zelfs zien dat mensen met chronische angst stoornissen baat kunnen hebben bij lichaamsbeweging. In het Journal of Affective Disorders, werd een onderzoek met bijna 300 patiënten met angstsyndroom (waarvan de helft hier al meer dan 10 jaar last van had) gepubliceerd. De patiënten namen deel aan een fitnessprogramma van 12 weken met matige of inspannende oefeningen (sessies van 60 minuten, drie keer per week); een derde groep diende als controle groep en kreeg alleen advies over activiteiten volgens de aanbevelingen voor de volksgezondheid. Oefensessies in beide activiteitengroepen bestonden uit aerobe en krachttraining. Patiënten die waren toegewezen aan matige lichamelijke inspanning namen deel aan activiteiten die waren ontworpen om 60 procent van de maximale hartslag te bereiken; patiënten die waren toegewezen aan zwaardere lichamelijke inspanning voerden activiteiten uit die waren ontworpen om 75 procent van de maximale hartslag te bereiken.

Na 12 weken werd “een significante vermindering van angst van baseline tot post-behandeling waargenomen in beide behandelingsgroepen in vergelijking met de controlegroep”, waarbij de meeste patiënten hun angst verminderden van een baseline (pre-oefening) niveau van matig / hoog tot een postbehandeling (na 12 weken inspanning) van lage angst.

Interessant is dat er geen significante verschillen werden opgemerkt tussen lichaamsbeweging met een lage intensiteit en lichaamsbeweging met een hogere intensiteit, wat laat zien dat dat fysieke activiteit op elk niveau gunstig is voor het beheersen van angst, met name chronische angst.

Zeker in deze periode waarin veel mensen angstig en gestrest zijn (door welke oorzaak dan ook) is het dan ook onbegrijpelijk en onvergefelijk dat sporten en sportscholen op dit moment verboden is door de overheid.