Hoe voorkom ik hoofdpijn en migraine?

Hoe voorkom ik hoofdpijn en migraine?

 

Hoofdpijn en migraine kunnen het plezier in je leven ernstig verstoren, vandaar dat velen pijnstillers gebruiken om deze klachten het hoofd te kunnen bieden. Toch is het zo dat hoofdpijn en migraine geen tekenen zijn van een tekort aan pijnstillers in je bloed, maar tekenen van andere problemen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dat geldt ook voor hoofdpijn en migraine. Hoofdpijn- of migraine- aanvallen worden vaak veroorzaakt door een specifieke trigger, ofwel iets wat je eet, drinkt, doet of denkt.

Hieronder een aantal tips die je kan gebruiken om de kans op een hoofdpijn of migraine aanval tot een minimum te beperken:

 

1: Drink voldoende water:

Laat de pillen in het medicijnkastje liggen en neem een glas water. Wetenschappers hebben vastgesteld dat regelmatig water drinken de heftigheid van hoofdpijn en migraine kan afnemen, en het kan helpen om minder voorgeschreven medicijnen nodig te hebben. Gemiddeld drinken we niet genoeg water per dag, en dat is alleen al een oorzaak van hoofdpijn. Koffie, alcohol en suikerhoudende dranken kunnen je uitdrogen (denk aan de kloppende hoofdpijn als je een kater hebt) en zouden vermeden moeten worden. Simpelweg het drinken van water zou te voor de hand liggend of makkelijk zijn om echt te werken om hoofdpijn tegen te gaan, maar het kan en vaak werkt het ook.

 

  1. Let op wat en hoe je eet:

Hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Bekende triggers zijn: chocola, noten of kaas, alcohol of cafeïne. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen als aspartaam en MSG klachten geven. Aspartaam zit in light producten en MSG (ofwel smaakversterkers, glutamaat, gistextract, ve-tsin of E625), zitten vaak in kant-en klaar maaltijden, chips, soepen, jus en chinees eten.

Te lang niet eten kan daarnaast ook een hoofdpijnaanval of migraine uitlokken. Zorg dus voor een regelmatig en gezond voedingspatroon.

 

  1. Zorg voor een goede nachtrust:

Een goede slaaphouding (dus niet o de buik) is belangrijk, je spieren komen hierdoor volledig tot rust en je loopt minder kans om wakker te worden met hoofdpijn. Ook een goed matras en een goed hoofdkussen zijn essentieel voor een goede nachtrust. Uitslapen kan ook hoofdpijn uitlokken. Verder is regelmaat in het slaappatroon erg belangrijk.

 

  1. Let op je houding:

Zorg ervoor dat je goed rechtop zit, met voldoende steun in de rug. Mensen die een zittend beroep hebben en veel met de computer werken krijgen vaak hoofdpijn, omdat het beeldscherm van hun computer niet op de juiste hoogte staat. Je kan door je werkgever een ergonomisch onderzoek laten doen om te kijken of je stoel, bureau en de stand van de computer goed zijn. Met wat aanpassingen kan het zijn dat je hoofdpijn aanzienlijk vermindert.

 

  1. Zorg voor voldoende frisse lucht:

Binnenshuis of op het werk kan een hoofdpijnaanval uitgelokt worden door een tekort aan frisse lucht. Ventileer goed en wanneer je op je werk alleen airconditioning hebt, ga dan in de pauzes in ieder geval even naar buiten om frisse lucht binnen te krijgen. Ook schimmel in huis kan hoofdpijn veroorzaken, zorg voor voldoende ventilatie en een lage luchtvochtigheid.

 

  1. Verhelp zichtproblemen:

Hoofdpijn kan veroorzaakt worden doordat je ogen zijn achteruitgegaan. Wanneer je letters niet meer goed kunt lezen, dan wordt het tijd een bezoek aan de opticien of oogarts. Een nieuwe bril kan wonderen doen. Daarnaast kan een computerbril uitkomst bieden wanneer je vaak hoofdpijn krijgt aan het einde van de dag.

 

  1. Verminder de inname van medicijnen:

Veel medicijnen hebben als bijwerking hoofdpijn. Wanneer je erge hoofdpijn krijgt na het starten met het gebruik van medicijnen, of al langdurig medicijnen slikt waarvan in de bijsluiter staat dat ze hoofdpijn kunnen veroorzaken, kan het slim zijn om je arts te raadplegen en te vragen om een ander middel. Ook van de pil kan men hoofdpijn krijgen. Pijnstillers hebben de eigenschap pijn te verminderen, maar bij langdurig gebruik kunnen pijnstillers juist hoofdpijn veroorzaken. Wanneer je langdurig pijnstillers gebruikt en toch nog last hebt van hoofdpijn, raadpleeg je huisarts. De huisarts kan je begeleiden in het afbouwen van het gebruik van pijnstillers.

 

  1. Optimaliseer de stand van je wervelkolom:

De wervelkolom en met name de nek kan een grote oorzaak zijn van hoofdpijn en migraineklachten. Zowel de spieren in de nek als de zenuwwortels die tussen de nekwervels naar buiten komen hebben als uitstralingsgebied het hoofd. Het is dus niet vreemd dat wanneer deze wervels niet goed functioneren, dit een grote oorzaak kan zijn van hoofdpijn en migraine klachten. Uw chiropractor kan u hierbij goed helpen.

 

  1. Leer goed met stress om te gaan:

Probeer situaties van druk en spanning te vermijden die hoofdpijn zouden kunnen laten opkomen. Wanneer je de druk niet kan vermijden, probeer er dan op een meer positieve manier mee om te gaan. Probeer tijd te maken voor periodes van rust en ontspanning, doe je ogen dicht, adem wat frisse lucht in of neem een korte wandeling. Daarnaast kan regelmatig sporten je helpen beter met stress om te gaan en help je door je conditie te verbeteren je dagelijkse batterijcapaciteit op te krikken. Regelmatig sporten helpt ook om de circulatie van bloed naar het hoofd te stimuleren en je algehele flexibiliteit te onderhouden.