Is chiropractie het antwoord op die chronische oorontsteking van uw kleintje?

Is chiropractie het antwoord op die chronische oorontsteking van uw kleintje?

“Mama, het doet pijn!”

Ouders van kinderen die regelmatig last hebben van een oorontsteking zullen deze klaagzang al vaak gehoord hebben. Naar het oor grijpen, veel huilen en problemen met slapen zijn allemaal aanwijzingen voor een oorontsteking.

Kinderen zijn gevoeliger voor oorontsteking dan volwassenen, dat komt doordat hunbuis van Eustachius kleiner is, meer horizontaal geörienteerd is en omdat het immuunsysteem van een kind zich nog aan het ontwikkelen is. Helaas kan oorontsteking snel veranderen in een terugkerend probleem.

De hevigste symptomen tijdens een oorontsteking (otitis media) worden veroorzaakt doordat het vocht in het oor niet weg kan, waardoor de druk tegen het trommelvlies opbouwt, wat de oorpijn veroorzaakt.

Onderzoek laat zien dat in 70 tot 80% van de gevallen, oorontsteking van virale en niet van bacteriële aard zijn.

Ouders hebben een hele reeks opties tot hun beschikking om de oorontsteking van het kind te behandelen. Druppels, antibiotica en het plaatsen van buisjes zijn veelgebruikte behandelingen voor chronische oorontsteking. Chiropractische zorg is ook een optie, welke snel in populariteit toeneemt als effectieve behandeling tegen oorontsteking.

Volgens de website HealthyChild.com, is in de verenigde staten oorontsteking verantwoordelijk voor 35% van de bezoeken aan een kinderarts. Pijn in het oor is ook de meest voorkomende reden om met een kind naar een chiropractor te gaan. Kinderen met terugkerende oorontsteking hebben baat bij chiropractie omdat het meer biedt dan de standaardbehandelwijzen.

Hier zijn een paar voordelen van chiropractie bij oorontsteking:

Minder ingrijpend

Chiropractische correcties zijn veel minder ingrijpend voor een kind dan de veelgebruikte chirurgische oplossing; het plaatsen van buisjes.

Chiropractische zorg werkt omdat bij kinderen de wervelkolom uit verhouding kan zijn geraakt. Dit kan door de geboorte komen of door een van de vele ongelukjes die ze hebben tijdens het leren lopen, rennen en traplopen. Een ervaren chiropractor kan een behandelplan opstellen met voorzichtige correcties voor de nek en wervelkolom van het kind. Het doel van deze correcties is om vochtophoping in de gehoorgangen te voorkomen die de oorontsteking en pijn veroorzaken.

Chiropractische zorg is pijnloos

Het laatste wat ouders willen is een behandeling die pijnlijk is voor hun kinderen . Door een negatieve ervaring bij een dokter kan een kind een angst ontwikkelen die nog jaren blijft bestaan.

Kinderen met oorontsteking hebben niets te vrezen van de chiropractor. Tijdens een bezoek aan de chiropractor zal het kind pijnloze behandelingen ondergaan. De behandeling zal er voor zorgen dat de pijn van de infectie snel minder wordt en in veel gevallen dat de ontsteking minder snel of helemaal niet meer terugkomt.

We behandelen de onderliggende oorzaak

Andere behandelmethoden kunnen de symptomen van een oorontsteking bestrijden maar doen vaak weinig aan de onderliggende oorzaak.

Er is een reden waarom het vocht van het binnen oor niet weg kan. Het vocht moet via de buis van Eustachius van het midden oor naar de keel vloeien. Op de plaats waar de buis van Eustachius in de keel uitmondt, zitten klepjes die open en dicht gaan om drukverschillen op te vangen. (denk maar aan het gapen tijdens het opstijgen van een vliegtuig, of andere plotselinge hoogteveranderingen, wat voor een klappend geluidje in de oren kan zorgen). In kinderen die oorontstekingen hebben, worden de spieren die deze klepjes bewegen niet goed aangestuurd doordat een storing in het zenuwstelsel ontstaan is door een abnormale stand en functie van de nekwervels (blokkade). In combinatie met een gezwollen keel ten gevolge van bijvoorbeeld een verkoudheid, komen deze klachten pas echt naar boven. Door het opheffen van deze blokkades wordt de storing opgelost, waardoor deze klepjes weer juist aangestuurd worden en afvoer van het vocht weer op gang komt.

Dit is hoe chiropractie in het algemeen werkt. Door de wervelkolom optimaal te laten functioneren, verbeterd de zenuwcommunicatie, waardoor het lichaam als geheel beter zal gaan functioneren en beter bestand zijn tegen infecties en ziektes. Chiropractie helpt het lichaam van het kind in de juiste positie terug te brengen waardoor het beter in staat is om zichzelf te herstellen en toekomstige (oor)ontstekingen tegen te gaan.

Als je kind gevoelig is voor oorontstekingen volgen hier nog enkele stappen die je kunt ondernemen om de kans op het ontstaan van een ontsteking te verkleinen. Regelmatig handen wassen om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan en uit de weg gaan van sigarettenrook zijn twee simpele manieren om de strijd tegen oorinfecties te beginnen.

Chiropractische zorg laat veelbelovende resultaten zien in het behandelen van de onderliggende oorzaak die de oorontsteking bij een kind veroorzaakt. Als je op zoek bent naar een pijnvrije, niet intimiderende behandeling en een goed alternatief voor een operatie, dan is de hulp inroepen van een chiropractor een fantastisch idee.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.