Jouw superlichaam tegen corona!

Een jaar geleden hoorden we over mensen die bij bosjes dood vielen in China, later zagen we de beelden over overvolle ziekenhuizen in Italië. Corona is inmiddels al een jaar onder ons en heeft, net als de jaarlijkse griep, voor een aantal mensen het leven gekost, dit is uiteraard erg verdrietig, want elk leven is er een. Toch is het belangrijk om niet alleen de focus te hebben op de mensen die sterven, maar vooral op wat we kunnen doen om gezond te blijven leven…

Alhoewel Hydroxychloroquine en Ivermectine nog steeds niet op grote schaal gebruikt worden om de druk op de IC’s te verlagen (beiden verlagen de progressie tot aan opname op de IC en sterfte tot respectievelijk ruimschoots 60 en 80 procent 1,2), weten we gelukkig steeds meer over wat we kunnen doen om de kans op progressie tot ernstige ziekte (lees IC opnames) en dus ook sterfte te voorkomen.

Een van de belangrijkste dingen die je kan doen om jouw immuun systeem optimaal te laten functioneren is door goed voor je lichaam te zorgen. Want het is uiteindelijk JOUW lichaam die, je leven lang, dagelijks in aanraking komt met virussen en bacteria die potentieel dodelijk zijn. Maar gelukkig heb je een SUPERLICHAAM welke, vaak zonder dat je het merkt, weerstand biedt aan deze ziektekiemen!

Vaak wordt gesteld dat superfoods of een bepaald supplement je gezondheid een boost kunnen geven,Immune System & Nutrition - EMS | Elite Medical Services dit klopt natuurlijk, maar ALLEEN als je hier een tekort aan hebt. Meer slikken van bepaalde supplementen of superfoods brengen je gezondheid en je immuunrespons nooit verder dan 100%. Wat dus belangrijk is om te onthouden is dat JOUW lichaam het moet doen en dat je dagelijks keuzes zal moeten maken om een optimale gezondheid (100%) te bereiken, of daar in ieder geval zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen.

Een grote groep Nederlandse artsen heeft daarom de overheid dan ook een brief geschreven om aan te dringen op een gezonde levensstijl om het immuunsysteem te verhogen en de druk op de ziekenhuizen te verlagen3. Hieronder hebben we, naar aanleiding van de 6 pilaren van je gezondheid die we in onze praktijk gebruiken, de belangrijkste stappen gezet die je kan maken voor het bereiken van een optimale immuunrespons:

 1. Voeding en gewicht.

Inmiddels is men er achter gekomen dat een groot deel van de mensen die op de IC terecht komen last hebben van overgewicht, vooral mensen met een BMI van boven de 25 (BMI is te berekenen door het gewicht in kilo’s te delen door de lengte in meters in het kwadraat; ofwel

BMI = (gewicht(kg)) / (lengte(m))2. Let wel: een gezonde BMI is tussen de 18,5 en 24,9. Zit je hier dus boven, probeer dan te onderzoeken wat je kan doen om je BMI weer op een goed niveau te krijgen. Een paar simpele oplossingen hierin zijn de tussendoortjes of toetjes laten staan, minder suikers of koolhydraten tot je nemen, of intermittent vasten. Sommigen zeggen wel eens gekscherend dat ze te kort zijn voor hun gewicht, maar hoge hakken dragen om een betere BMI te krijgen werkt helaas niet 😉.

Daarnaast blijken Vitamine D34, C5, selenium6 en zink7 in combinatie met omega 3 vetzuren8 uit visolie een positief effect te hebben op de immuunrespons en de ontstekingsreactie (cytokine storm) die ervoor zorgen dat mensen op de IC belanden.

 1. Fysieke inspanning.

Naast het verbeteren van je gewicht helpt dagelijkse fysieke inspanning ook bij verbeteren van je conditie, circulatie en je immuunrespons en draagt het bij aan het verlagen van je ontstekingswaarden, welke allemaal van essentieel belang zijn wil je de best mogelijke kans hebben om ziekte te voorkomen en te bestrijden.

 1. Goede nachtrust.

Rust, reinheid en regelmaat zijn allen belangrijke onderdelen voor een gezonde levensstijl, want wanneer je niet goed slaapt, raakt je interne batterij leeg, waardoor je sneller bevattelijk wordt voor griep en/of verkoudheid.

 1. Omgaan met stress

The Wim Hof MethodWanneer je gestrest bent onderdrukt dit de werking van je immuunsysteem, waardoor je sneller ziek wordt en ziekte een grotere kans krijgt zich verder te ontwikkelen, daarnaast heeft het vaak een groot effect op je nachtrust. Het is daarom belangrijk om goede effectieve methoden te ontwikkelen om beter met stress om te leren gaan. Positieve voorbeelden zijn onder andere: Gebed, ademhalingsoefeningen (waaronder de Wim Hof methode), yoga en meditatie.

 1. Fysieke hygiëne

Alhoewel corona voornamelijk een lucht (aerosol) gebonden virus is (het is namelijk een luchtweginfectie), is een goede hygiëne van essentieel belang. Was daarom goed je handen nadat je op plekken bent gekomen waar veel mensen zijn, zoals de supermarkt en de drogist. Vaak denkt men dat antibacteriële oplossingen volstaan, maar vergeet niet dat we het hier hebben over een virus, op de meeste antibacteriële zeepjes zal dan dus ook vrolijk staan dat het niet helpt tegen corona virus besmetting.

 1. Optimale zenuwfunctie.

Het veld van neuroimmunologie erkent dat er een verband is tussen de werking van het zenuwstelsel en het immuun systeem. Dit heeft, met name, te maken met de stress respons, welke gereguleerd wordt middels de Hypothalamus-Pituitary-Adrenal-as in het lichaam.

Dit is waar chiropractie een rol kan spelen want zowel pijn als abnormale mechanische input kunnen door complexe processen in het zenuwstelsel een effect hebben op de HPA-as in het lichaam.

Zelfs Louis Pasteur, die het pasteurisatie proces heeft ontwikkeld, moest op zijn sterfbed toegeven dat het niet het zaad (de bacterie/het virus) is die bepaalt wordt of men ziek wordt, maar eerder de grond waarin het zaad valt (hoe gezond het lichaam is waarin de ziekteverwekker terecht komt) bepaalt of men ziek wordt. Des te meer is dit een goede reden om in alle dimensies goed voor je superlichaam te zorgen, je hebt er namelijk maar één!!!

Referenties:

 1. https://hcqmeta.com/
 2. https://ivmmeta.com/
 3. https://d15cj4q5z7qveo.cloudfront.net/app/uploads/2020/11/Brief-aan-bewindslieden-VWS.pdf
 4. https://www.bmj.com/content/371/bmj.m3872/rr-5
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7553131/
 6. https://www.researchgate.net/publication/341061552_Selenium_and_RNA_virus_interactions_Potential_implications_for_SARS-CoV-2_infection_COVID-19
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7365891/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7779984/

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen