Kaneel, kruiden en alles wat lekker is

Specerijen en smaakmakers kunnen een andere dimensie aan uw eten toevoegen zonder calorieën of vet toe te voegen. Nieuw onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat kaneel kan helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel, het verlagen van cholesterol en het verlichten van artritispijn. Het is ook een geweldige bron van mangaan, vezels, ijzer en calcium.

Onderzoekers van het Malmo University Hospital in Zweden voerden een onderzoek uit die werd gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, waaruit bleek dat het toevoegen van ongeveer één theelepel kaneel aan een kom rijstpudding de gebruikelijke stijging van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd verlaagde. In een aparte studie onder mensen met diabetes type 2, ontdekten onderzoekers dat één gram kaneel per dag de bloedsuikerspiegel, triglyceriden, LDL of “slechte” cholesterol en totaal cholesterol significant verlaagde.

Een bundel kaneelstokjes.

A bundle of cinnamon sticks. - Copyright – Stock Photo / Register MarkVolgens wetenschappers lijkt kaneel de snelheid waarmee voedsel van de maag naar de darmen gaat, te vertragen, en het actieve ingrediënt, proanthocyanidine, activeert insulinereceptoren in cellen waardoor de cellen energie uit suiker kunnen gebruiken.

Het is natuurlijk mogelijk om teveel van het goede te krijgen. In hoge doses kan kaneel giftig zijn, en je wilt zeker niet teveel kaneelbroodjes, muffins of andere met kaneel beladen, vetrijke lekkernijen opeten.

Voor een gezonde traktatie, probeer elke ochtend voor het ontbijt een halve theelepel kaneel met een lepel honing.