Hoe een goede werkhouding rugklachten kan helpen voorkomen.

Een slechte werkhouding kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, en rugklachten zijn een van de meest voorkomende gevolgen. Rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervaren, en het kan een negatieve invloed hebben op hun algehele welzijn en productiviteit op het werk. In dit artikel zal het verband tussen werkhouding en rugklachten nader worden onderzocht.

Een slechte werkhouding kan leiden tot een overbelasting van de rugspieren, wat op zijn beurt kan leiden tot pijn en ongemak in de rug. Dit kan vooral het geval zijn bij mensen die gedurende lange tijd zitten, bijvoorbeeld bij een bureau of achter een computer. Het is belangrijk om een goede werkhouding aan te nemen, waarbij de rug in een neutrale positie wordt gehouden en de spieren ontspannen blijven.

Een goede werkhouding begint met de juiste zithouding. Het is belangrijk om een stoel te hebben die de juiste hoogte heeft, zodat de voeten plat op de grond kunnen rusten. De stoel moet ook een goede rugsteun hebben, die de natuurlijke kromming van de rug ondersteunt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de knieën iets lager zijn dan de heupen, om de druk op de onderrug te verminderen. Als de stoel te laag is, kan er te veel druk op de onderrug komen te staan, wat kan leiden tot rugklachten.

Naast een goede stoel is het ook belangrijk om een goede monitorhoogte te hebben. De monitor moet op ooghoogte staan, zodat het hoofd niet naar beneden of omhoog hoeft te worden gebogen om naar het scherm te kijken. Dit kan spanning en stress op de nek en schouders veroorzaken, wat op zijn beurt weer kan leiden tot rugklachten.

Een andere belangrijke factor bij het voorkomen van rugklachten is regelmatig bewegen. Als u langere tijd achter elkaar zit, kunnen de spieren in de rug stijf worden en kan de bloedtoevoer naar de spieren worden beperkt. Dit kan leiden tot pijn en ongemak in de rug. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en wat te bewegen. Sta op, rek de benen uit en loop rond. Dit zal de bloedtoevoer naar de spieren verhogen en de spanning in de rug verminderen.

Mensen met fysiek zware beroepen (zoals mensen die werkzaam zijn in de zorg, in een garage of in de bouw),  hebben vaak te maken met langdurig staan en tillen. Een goede werkhouding voor mensen met zware beroepen begint met het dragen van de juiste uitrusting, zoals comfortabele (en eventueel beschermende) werkschoenen met een goede zool. Vanwege de zware belasting is het belangrijk om te letten op de juiste houding tijdens het uitvoeren van deze activiteiten. Bij het tillen van zware voorwerpen is het bijvoorbeeld aan te raden om de knieën te buigen bij het optillen van de vloer, de rug in een lichte holling en het gewicht zo dicht mogelijk bij het lichaam te houden om de rugspieren te ontlasten. Bovendien is het belangrijk om de benodigde hulpmiddelen te gebruiken, zoals een tillift, goed afgestelde werkbank of steekwagen, om overbelasting te voorkomen. Hieronder ziet u een afbeelding hoe verschillende houdingen op werk of tijdens de vrije tijd effect hebben op de belasting van de tussenwervelschijven in de onderrug:

Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig oefeningen te doen die gericht zijn op het versterken van de rugspieren. Dit kan helpen om de spieren te ondersteunen en te voorkomen dat ze overbelast raken. Oefeningen zoals buikspieroefeningen en rug oefeningen kunnen helpen om de kernspieren te versterken en de houding te verbeteren, in het volgende artikel ziet u 5 belangrijke oefeningen die u kan doen om uw rug te versterken.

Een goede werkhouding is niet alleen belangrijk voor het voorkomen van rugklachten, maar ook voor het algehele welzijn en de productiviteit op het werk. Als u een goede houding heeft, kunt u zich beter concentreren en vermoeidheid voorkomen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een hogere productiviteit en efficiëntie op het werk. Bovendien kan een goede houding helpen om stress en angst te verminderen, wat kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid en welzijn. Ook draagt een goede werkhouding bij aan het voorkomen van rugklachten tijdens de vrije tijd, waarin men sport en leuke dingen doet, ontspant of slaapt.

Het is belangrijk om te onthouden dat een goede houding niet alleen relevant is voor mensen die lang achter een bureau zitten, maar voor iedereen die langere tijd in dezelfde houding blijft, zoals bijvoorbeeld mensen die staand werk verrichten.

Het is daarom essentieel dat werkgevers en werknemers samenwerken om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren die gericht is op het behoud van een goede werkhouding. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld ergonomische stoelen en bureau’s aanbieden, terwijl werknemers regelmatig van houding dienen te veranderen om fysieke ongemakken te voorkomen.

In conclusie, het belang van een goede werkhouding kan niet genoeg benadrukt worden. Rugklachten kunnen leiden tot verminderde productiviteit en welzijn op het werk maar ook bezigheden in de vrije tijd en tijdens de nachtrust ernstig kunnen verstoren. Daarom is het belangrijk om een houding aan te nemen die de rugspieren ondersteunt en ontspant. Door samen te werken en bewust te zijn van het belang van een goede houding, kunnen we de impact van rugklachten op de werkplek verminderen en een veilige en gezonde werkomgeving creëren.

Onderstaande bronnen bieden informatie over de impact van werkhouding op rugklachten en bieden praktische tips om een goede houding aan te nemen op de werkplek:

– “Rugklachten voorkomen op het werk” door het Fonds Gezond Gebouw (https://www.fondsgg.be/rugklachten-voorkomen-op-het-werk/).

– “Goede werkhouding: waar moet je op letten?” door Gezondheidsnet (https://www.gezondheidsnet.nl/rugklachten/goede-werkhouding-waar-moet-je-op-letten).

– “Werkhouding en rugklachten” door Rugcentrum Baarn (https://rugcentrumbaarn.nl/werkhouding-en-rugklachten/).

– “De juiste houding op het werk” door de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (https://www.nvab-online.nl/sites/default/files/bestanden-webpaginas/De%20juiste%20houding%20op%20het%20werk.pdf).

Geïnteresseerd naar aanleiding van dit artikel?

Wil je naar aanleiding van dit artikel er achter komen of chiropractie jou kan helpen? Klik dan op deze link om je op te geven voor een wervelkolom check-up op onze kosten, waar de chiropractor na een kort vraaggesprek en kort onderzoek er achter probeert te komen of chiropractie kan helpen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend! Wil je gelijk al beginnen met een volledige intake, dan kan je contact met ons opnemen via 055-3561442 en eventueel een bericht achter laten als je de assistente niet direct te spreken krijgt.