Rugklachten, wie heeft ze nog nooit gehad? Of het nu acute- of chronische rugklachten zijn, rugklachten kunnen een jonge fitte vent of vrouw zich ineens als een versleten bejaarde laten voelen. Volgens schatting krijgt ongeveer 70-80% van de Nederlanders ergens in hun leven te maken met lage rug klachten.

In dit artikel bespreek ik de eerste strategie die je kan gebruiken om je lage rugklachten te voorkomen en te verhelpen, ofwel je rug ‘Bulletproof’ te maken, namelijk chiropractie. Ik begin bewust met dit onderwerp, aangezien dit de basis is voor alle andere onderdelen die ik verder in mijn blog zal bespreken.

Volgens een studie uit 2012 waarin zo’n 35.000 inwoners van de Verenigde Staten werden ondervraagd. Hiervan kwamen zo’n 63% voor het eerst op bezoek bij de chiropractor in verband met lage rugklachten. Van deze groep gaf plusminus 62% aan dat ze chiropractie gebruikten om de oorzaak van de klachten aan te pakken in plaats van de klacht te onderdrukken.

Ongeveer 65% van deze cliënten vermeldde dat chiropractie hun goed hielp met de specifieke klachten waarmee ze binnen kwamen, 26% gaf aan dat chiropractie behoorlijk hielp, 6% gaf aan dat chiropractie een beetje hielp, terwijl maar 3% aan gaf dat chiropractie helemaal niet hielp. Daarnaast verklaarde 44% dat ze chiropractie gebruikten voor het verbeteren van hun algehele welzijn en ziekte preventie.

In totaal vertelde 67% van de cliënten dat ze merkten dat chiropractie hen hielp hun algehele gezondheid te verbeteren, waardoor ze zich gezonder voelden, 42% dat ze beter sliepen ten gevolge van chiropractie, 40% van de cliënten ten gevolge van chiropractische zorg beter met stress om konden gaan, 38% gaf aan dat ze beter met hun klachten om konden gaan en 32% meer controle over hun algehele gezondheid ervoeren.

Ik begrijp dat dit allemaal statistieken zijn, vandaar nu maar de praktische invulling:

Chiropractie wordt vaak gezien als de behandeling van rugklachten. Zoals je in de bovenstaande statistieken zal zien, blijkt chiropractie hier dus ook goede resultaten te behalen(65%+26%). Desondanks zal de chiropractor de rugklachten niet behandelen, maar, zoals ook al in het onderzoek te lezen was, zich vooral bezig houden met het oplossen van de oorzaak van de klachten, namelijk een abnormale stand en functie van de wervelkolom die het functioneren van het zenuwstelsel verstoort (wervelsubluxaties).

Ten gevolge van geboorte trauma, vallen, ongelukken, of een verkeerde houding, kan de wervelkolom uit balans komen te staan of abnormaal gaan functioneren.

Deze abnormale stand en functie van de wervelkolom kan tot een abnormale belasting van de spieren, pezen, banden en gewrichten leiden, wat beschadiging van deze structuren, maar ook verstoorde zenuwcommunicatie veroorzaakt welke uiteindelijk de bron van rugklachten (en talloze andere symptomen) kunnen zijn.

Als chiropractor zijn wij gespecialiseerd in het opsporen en corrigeren van een abnormale stand en functie van de wervelkolom en kunnen daarom dus ook vaak goed helpen bij rugproblemen zoals hernia, ischias en spit, zoals je uit het bovenstaande artikel vast al hebt kunnen opmaken.

Wanneer de wervelkolom niet goed staat of functioneert is het niet de vraag of mensen klachten zullen ontwikkelen, maar eerder wanneer ze klachten ontwikkelen. Hierbij kunnen sporten en oefeningen soms positief werken, maar ook blessures veroorzaken wanneer de stand en functie van de wervelkolom niet eerst gecorrigeerd wordt, vandaar dat dit ook de basis is om je rug ‘Bulletproof’ te maken.

Voorkomen is beter dan genezen

Preventie is vaak de beste remedie tegen lage rugpijn. Wanneer een cliënt regelmatig een chiropractor bezoekt, kan die niet alleen helpen de lage rugpijn te verlichten, maar ook bijdragen aan het voorkomen van rugklachten door een abnormale stand en functie van de wervelkolom vroegtijdig (dus voordat deze klachten veroorzaken) op te sporen en te corrigeren.

Daarnaast kan de chiropractor advies geven m.b.t. houding en oefeningen om zo problemen te helpen voorkomen. Door de juiste oefeningen te doen en ergonomische technieken te gebruiken kun je ervoor zorgen dat rugklachten tot het verleden behoren!

Geïnteresseerd naar aanleiding van dit artikel?

Wil je naar aanleiding van dit artikel er achter komen of chiropractie jou kan helpen? Klik dan op deze link om je op te geven voor een kennismakingsgesprek met de chiropractor om er achter te komen of chiropractie bij je past. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend! Wil je gelijk al beginnen met een volledige intake, dan kan je contact met ons opnemen via 055-3561442 en eventueel een bericht achter laten als je de assistente niet direct te spreken krijgt.