Minder stress door groenten en fruit.

Je bent je jezelf ongetwijfeld bewust van de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit. Deze gezonde, voedzame, vitamine- en vezelrijke natuurlijke voedingsmiddelen hebben een schat aan wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat ze een positief effect hebben op jouw gezondheid, variërend van gewichtsverlies tot kankerpreventie.

En zelfs als je hier niet van op de hoogte was,  gebruik je waarschijnlijk toch al groenten en fruit als een gezonde basis van je voedingspatroon.

Maar wist je al dat het eten van groenten en fruit kunnen bijdragen aan de vermindering van je stress niveau? Een nieuw onderzoek, onder meer dan 8.500 volwassenen van 25-91 jaar die dagelijks minstens 470 gram (ongeveer zes porties) aten, laat zien dat deze groep 10 procent minder stress ervoeren dan mensen die minder dan 230 gram (ongeveer drie porties) per dag aten. Dit verband was vooral duidelijk bij volwassenen van middelbare leeftijd (45-65 jaar).

Wat hierbij wel belangrijk is om te onthouden is dat de meeste fruitsoorten vrij veel calorieën, waaronder fructose (fruitsuiker), bevatten, welke de insulinewaarden doen stijgen. Daarom is het belangrijk maximaal 2 stuks fruit per dag binnen te krijgen en het overgrote deel van je dagelijkse verse voeding uit groenten.

De auteurs speculeren dat de voedingsstoffen in fruit en groenten ontstekingen en oxidatieve stress kunnen verminderen, wat leidt tot een verhoogd gevoel van welzijn – minder stress.

Wat de reden ook is, de boodschap om mee naar huis te nemen is duidelijk: zorg ervoor dat je elke dag voldoende groenten en fruit binnenkrijgt als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.