Deze oefening helpt bij het verbeteren van de holling van de nek.

Voor deze oefening heb je de Cervicale Orthose nodig nodig te koop is in onze praktijk.

Haal de Cervicale Orthose uit de verpakking en snijd, met een gekarteld broodmes, de niveaus er af op de bruggetjes aan de zijkanten (gooi deze niveaus niet weg!!).

Ga nu op de rug liggen met de orthose overdwars onder het middendeel van de nek en leg je hoofd neer op de vloer. Kijk goed naar het plaatje en de video, en let erop dat de hoofd over de hoge kant gaat, en het schuine deel (de lage kant) richting de schouders gaat.

Blijf een aantal minuten in deze positie liggen. Begin eerst met 5 minuten (afhankelijk wat mogelijk is) en breid dit elke 1 dag met 1 minuut uit tot een maximum van 15 minuten.

Gaat dit goed (normaliter is dit na zo’n 3 weken 15 minuten bereikt), dan mag je afhankelijk van jouw lengte (langer dan 1,55 meter) en de staat van je wervelkolom (geen, milde of gevorderde slijtage), verdergaan naar niveau 2 door dit niveau toe te voegen onder de orthose met bijvoorbeeld dubbelzijdige tape (ga dan wat timing betreft eerst weer terug na een minuut of 10 en bouw dit weer op door elke 1 à 2 dagen de tijd weer met een minuut te verlengen totdat je dit weer 15 minuten kan volhouden).

Voor mensen met milde slijtage die langer zijn dan plusminus 1,75 meter kunnen daarna doorgaan met niveau 3 door het niveau 3 die je afgesneden hebt onder de wedge en niveau 2 en het eerste plakje te plakken met dubbelzijdig plakband (ga dan wat de tijd betreft ook eerst weer terug na een minuut of 10 en bouw dit weer op door elke 1 à 2 dagen de tijd weer met een minuut te verlengen totdat je dit weer 15 minuten kan volhouden).

Kom aan het eind van de oefening niet via een sit-up overeind, maar door eerst op je zij te rollen en daarna zijwaarts overeind te komen.

Doe deze oefening vooral in de avond.

Heb je vragen naar aanleiding van deze uitleg of welk niveau je nodig hebt, kijk dan eerst op je oefenhandout, uiteraard mag je deze vraag ook aan de chiropractor stellen.

Laat het aan je chiropractor weten wanneer je (langdurig) klachten ervaart na deze oefening.