Pijnvrij op reis tijdens de zomervakantie!

Nu de zomervakantie weer bijna aangebroken is gaan velen weer op reis. En hoogstwaarschijnlijk betekent dat lange ongemakkelijke uren in een auto of in een vliegtuig doorbrengen, wat rug-, gewrichts- en spierpijn kan veroorzaken. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om deze zomer de pijn en ongemakken van reizen te vermijden of te helpen verlichten.

1. Het is sowieso slim om zo dicht mogelijk voor je op reis gaat je chiropractor te bezoeken om pijntjes en kwalen tijdens de zomervakantie te voorkomen.

2. Zorg voor voldoende beweging voordat je in de auto of het vliegtuig stapt en probeer tijdens de reis regelmatig te gaan staan om je circulatie op gang te houden en je spieren op te rekken.

3. Haal tijdens het zitten je portemonnee uit je achterzak, aangezien dit scheefstand van je bekken kan veroorzaken, waardoor je sneller weer pijnklachten ontwikkelt.

4. Neem een ​​hot-/coldpack, midalgan of biofreeze mee voor het geval de pijn toch erger wordt, dit kan helpen de pijn te verlichten.

Wanneer je op reis gaat met een vliegtuig let dan op het volgende:

1. Zorg ervoor dat u uw bagage uit de auto, op de bagageband en in de bagageruimte tilt zonder uw rug te draaien. Buig vanuit je knieën in plaats van je rug te buigen. Als je jouw bagage aan boord van het vliegtuig meeneemt, zorg er dan voor dat u deze van links naar rechts wisselt terwijl je de terminal doorkruist. Dat geldt ook voor je schoudertas. Zorg ervoor dat de tassen niet meer dan 5 tot 10 procent van uw lichaamsgewicht wegen.

2. Kantel jouw stoel naar achteren om uw ruggengraat te ondersteunen. Neem een ​​klein kussen of kussen mee voor lendensteun en eventueel een C-vormig nekkussen om een ​​goede houding te behouden wanneer je wilt slapen tijdens een lange vlucht.

3. Wees je bewust van je houding. Lijn je ruggengraat uit met de rugleuning van de stoel en zorg ervoor dat de hoofdsteun het midden van uw hoofd ondersteunt. Vermijd ronding van uw schouders en plant beide voeten stevig op de grond (laat ze op uw handbagage rusten als u te kort bent).

4. Drink voldoende water. Doordat de cabine onder druk staat en u zich op grote hoogte bevindt is de luchtvochtigheid in de cabine laag, waardoor je sneller uitdroogt. Kies voor water of een sapje in plaats van voor alcohol, koffie of thee, aangezien deze laatste dranken uitdroging bevorderen.

In de auto

1. Stel de stoel zo af dat je zo dicht mogelijk bij het stuur zit en let erop dat je knieën een beetje boven je heupen uitsteken. Stel de rugleuning in op een hoek van 100-110 graden ten opzichte van de zitting.

2. Houd uw handen afwisselend op de 2 uur en 7 uur posities, dan de 10 uur en 5 uur posities. Pak het stuur niet te stevig vast, want dat vergroot de spiervermoeidheid in de handen, polsen en armen.

3. Draai de lendensteun goed uit en let erop dat je met je achterhoofd tegen de hoofdsteun aan zit.

4. Neem om de paar uur een pauze en doe wat actieve bewegingsoefeningen tijdens de pauze om je concentratie zo goed mogelijk te houden.

5. Gebruik zo veel mogelijk cruise control zodat je benen in een rechte hoek in de auto kunnen rusten. Kijk tijdens het autorijden niet alleen naar wat de auto direct voor je doet, maar probeer in te schatten wat er verderop ook gebeurt.

6. Als u pijn of spanning in uw nek of de achterkant van uw hoofd krijgt, probeer dan deze oefening: Ga rechtop zitten, kijk recht voor u uit en druk de achterkant van uw hoofd in de hoofdsteun. Houd vijf seconden vast en doe 10 herhalingen.

Als de pijn aanhoudt nadat je terug komt van je reis is het tijd om naar uw chiropractor te gaan!