Chiropractie4Life

Rugpijn bij schoolgaande kinderen

Rugpijn bij schoolgaande kinderen

Terwijl rugpijn welbekend en uitgebreid onderzocht is bij volwassenen, heeft de aanwezigheid bij schoolgaande kinderen relatief weinig wetenschappelijke aandacht ontvangen. Lagere, middelbare en hogere school leerlingen moeten vaak rugzakken dragen welke zwaar genoeg zijn om chronische rugpijn, een slechte houding en zelfs verminderd longvolume te veroorzaken. Recentelijk toonden verscheidene studies de ware feiten aan achter rugpijn bij kinderen en hoe deze te verlichten.

Zijn rugzakken te zwaar voor kinderen?

Recent onderzoek laat zien dat kinderen die rugzakladingen dragen van meer dan tien procent van hun lichaamsgewicht een groter risico hebben om rugpijn en daaraan gerelateerde problemen te ontwikkelen. Een internationaal onderzoek wijst uit dat een alarmerend groot deel van schoolkinderen in Australië, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten regelmatig rugzakken droegen die de tien procent drempel overschreden. Dit is waarschijnlijk in Nederland bij veel scholieren in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs ook het geval.

Uit een onderzoek gehouden onder 1540 schoolgaande kinderen uit grote steden rapporteerde een derde van de ondervraagde kinderen rugpijn. Naast het dragen van zware rugzakken hadden vrouwelijke studenten en die waarbij scoliose was vastgesteld een hogere associatie met rugpijn. Kinderen met toegang tot kluisjes rapporteerden minder pijn.

De hoeveelheid banden op de rugzak had weinig invloed op de antwoorden van de deelnemers. Kinderen rapporteerden ook beperkte lichamelijke activiteit door rugpijn en sommigen namen medicatie om de pijn te verlichten.

Meiden die handtassen droegen naast het dragen van een rugtas rapporteerden significant meer rugpijn. Adolescenten met rugpijn spendeerden meer tijd aan televisie kijken dan leeftijdsgenoten zonder rugpijn. Meer dan 80 procent van de ondervraagden geloofde dat het dragen van een zware rugzak de oorzaak is van de rugpijn.

Goede technieken om je rugzak te dragen

De studies toonden verscheidene factoren aan die kunnen bijdragen aan het verminderen van rugpijn bij schoolgaande kinderen. De beste manier om rugpijn te voorkomen is het vermijden van het dragen van zware ladingen.

Kinderen zouden gebruik moeten maken van kluisjes en telkens hooguit de noodzakelijke spullen voor een paar lessen moeten meedragen. Bij het optillen van een rugzak kunnen kinderen beter hurken en de knieën buigen dan de rug krommen.

Onderzoek laat zien dat door het gewicht op een andere manier te dragen, bijv. in de hand in plaats van in een rugzak kan bijdragen aan het voorkomen of verminderen van rugklachten. De American Occupational Therapy Association geeft daarbij de volgende veilige rugzak etiquette tips:

Chiropractische zorg kan helpen

Als je kind rugpijn blijft ervaren, neem dan contact op met je plaatselijke chiropractor. Chiropractische zorg helpt veel volwassen met rugklachten en register chiropractoren kunnen correcties uitvoeren welke geschikt zijn voor kinderen.

Chiropractoren kunnen ook veilige oefeningen aanbevelen om de rug sterker te maken en advies geven over goede voeding om sterke botten en gewrichten te ontwikkelen, een goede houding aan te nemen en meer. In onze praktijk hebben we hier zelfs een app voor, namelijk Posturescreen Mobile. Als je kind rugpijn ervaart door het dragen van een rugzak neem dan contact met ons op. We zijn er om te helpen!

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door Blogging Chiros LLC voor zijn Doctor Chiropractor leden en mag op geen enkele manier worden gekopieerd of gedupliceerd, ook niet door afdrukken of op elektronische wijze, niet tegen betaling maar ook niet gratis, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van Blogging Chiros, LLC.

Mobiele versie afsluiten